Taiteen tekeminen voi vähentää stressiä

Taide voi parhaimmassa tapauksessa vaikuttaa merkittävästi mielenterveyteen. Kuten olen jo aiemmin kirjoittanut, taiteen ja kulttuurin kuluttaminen lisää mielen hyvinvointia. Mutta sen lisäksi taiteen tekeminen saattaa vähentää stressiä, avata tunnelukkoja tai ylipäätään rentouttaa. Taiteen tekeminen terapiamielessä ei tarkoita sitä, että tuotoksesta tarvitsisi syntyä yhtään mitään. Se voi olla samantyylinen prosessi, kuin ajatusvirran kirjoittaminen paperille, joka lopulta heitetään pois. Kukka on esimerkiksi kirjoittanut aamusivujen kirjoittamisen taiasta. 

Eräässä tutkimuksessa mitattiin stressihormoni kortisolin tasoja ennen ja jälkeen taiteen tekemisen. Kortisolitasot laskivat taidesession myötä. Tutkittavat kertoivat myös, että taiteen tekeminen oli rentouttavaa, auttoi murtamaan rajoitteita ja irtautumaan työstressistä ja että se opetti jotain itsestä.

Professori James Pennebakerin tutkimuksissa taas on selvinnyt, että ekspressiivinen kirjoittaminen vaikeista muistoista tai traumasta voi laskea stressihormonitasoja ja saada aikaan myönteisiä muutoksia mielenterveydessä ja fyysisessä terveydessä.

Taiteen tekemistä voi siis käyttää monenlaisessa tilanteessa helpottamaan oloa. Se voi auttaa tuomaan padotut ja pidätellyt tunteet esille. Lisäksi stressaantunut olo lieventyy, kun mieli keskittyy maalaamiseen, piirtämiseen, kirjoittamiseen tai vaikka saven muotoiluun.

Vaikka taideterapiaa on saatavilla koulutettujen ihmisten toimesta, voi tuskaista oloaan helpottaa myös omatoimisesti. Olen itsekin tarttunut taiteilijatarvikkeisiin joskus elämän synkkinä hetkinä. Toisella kerralla päästelin oikein kunnolla padottuja tunteitani ilmoille. Välillä olin kiinni siveltimissä, ja välillä itkin raivariani pihalle. Kyllä kuulkaa helpotti. Kummallakin kerralla yhdistin vielä musiikin kuuntelun taidesessioon.

Voit kokeilla esimerkiksi seuraavaa harjoitusta stressin purkuun ja vaikeiden tunteiden työstämiseen:

  1. Ota kynä/maalaustarvikkeet ja paperia.
  2. Aseta kynä tai sivellin paperille, ja sulje silmät.
  3. Keskity asiaan, joka mieltäsi painaa.
  4. Kun olet löytänyt kehossasi kohdan, jossa tunnet stressin ja mieltä painavan asian, ala liikuttamaan kynää paperilla.
  5. Anna tunteesi ikäänkuin liikuttaa kynää paperilla.

Jos tunnet minkä tahansa harjoituksen aikana (maalaaminen, kirjoittaminen jne.) vaikeita tunteita, kuten vihaa, pettymystä tai surua, älä yritä työntää tunnetta taka-alalle tai pois, vaan pysyttele hetken aikaa tunteessa. Jos tunnet raivoa, anna raivon tulla. Jos tunnet surua, anna itkun tulla. Kun olet hetken tunteessa läsnä ja hyväksyt sen, käsittelet samalla tunnetta. Jos taas työnnät vaikeat tunteet aina pois mielestäsi, ne pulpahtelevat pintaan ennemmin tai myöhemmin.

vkwrmha1_ti-tim-arterbury

Lähde harjoitukseen täällä.

Kuva: Tim Arterbury

Kommentit (1)
  1. Julla Santa Barbara
    9.4.2017, 15:38

    Joskus kun oiken innostuu, tressin kanssa, mistä myöskin suunnattomasti nautin on se lämpö alla ihon, kun stressin suoltamat arsenaliiniryöpyt rykivät vartalolla kiihkeää tanssiaan. Mieltymykseni elää äärirajoilla on kuin huumeinen hullaantuminen, suoraan sisältäni pursuava aistien viettelys, joka kaappaa mieleni mielihyvän pimeään yöhön, kietoen kiehtovasti herkän mieleni usvaiseen nautinnon maailmaan, sulkien paluun viettelyksen vapaalta tieltä, avaten pohjattoman maailman taivaallisten aistien avaruuden. Siksi rakastan tressaavia ympärilläni, saan nauttia kiehtovista hetkistä lähelläni, rajattomasta rakkaudesta mielen vankina ! :)))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *