Miten vastoinkäymisistä voi selvitä paremmin?

Pidän ajatuksesta, että elämä on kuin metsäpolku. Välillä juostaan kepeästi, välillä tallataan tasaiseen tahtiin, ja joskus noustaan selkä hiessä kivien ja juurten peittämää ylämäkeä. Jos haluat, voit valita tutun polun, jolloin osaat jo ennakoida vaikeat maastot. Jos olet seikkailunhaluinen, voit valita tuntemattoman polun. Mutta siihen ei pidä tuudittautua, että tuttu polku ei ikinä muuttuisi. Sielläkin voi olla puu poikittain tiellä.

Elämä ei ole tasainen asfaltti, vaan aina jossain määrin ennakoimaton maasto. Ja juuri sen takia pakonomainen pyrkiminen kohti tasapainoa voi johtaa suurempaan murheeseen ja pettymykseen, kuin maaston mukaan kulkeminen.

ID-10073595

On paljolti ihmisen persoonallisuudesta kiinni, kuinka vahvasti haluaisi askeltaa tasaista maastoa. Toiset pääsevät elämänsykkeeseen kiinni vasta, kun ympäristö asettaa haasteita. Joku ei kykene luovaan työhön, jos arki on liian tasaista ja toistuu samanlaisena päivästä toiseen. Toisille taas tasainen elämänrytmi ja ennakoitavuus ovat kaikki kaikessa.

Tasapainoa ei kannata kuitenkaan tavoitella väkisin. Jos väen vängällä vääntää itsensä meditoimaan tai jatkaa tasaisen tappavassa työssä vain, koska se olisi tasapainon kannalta järkevää, metsään mennään. Pahimmassa tapauksessa täydellisen stressittömyyden ja tasapainon tavoittelu johtaa suorittamiseen ja stressiin.

Metsäpolulle voi kuitenkin ottaa mukaan apuvälineitä siltä varalta, että eteen tulee raskas maasto. Näitä apuvälineitä voisi kutsua resilienssiksi. Resilienssi kääntyy huonosti suomeksi, mutta sillä tarkoitetaan tietynlaista sinnikkyyttä ja joustavuutta. Tutkijat ovat havainneet, että resilienssin kasvattaminen auttaa kohtaamaan vaikeuksia. Sitä voi vahvistaa näin:

1. Vaali hyviä, läheisiä ihmissuhteita, ja tutustu uusiin ihmisiin. Myös toisten ihmisten auttaminen tekee itselle hyvää.

2. Hyväksy, että muutokset kuuluvat elämään.

3. Tee itsellesi realistisia tavoitteita. Mikä olisi sellainen tarpeeksi pieni asia, jonka voisin tehdä jo tänään, mutta joka veisi minut lähemmäksi tavoitettani?

4. Vaali itseluottamustasi.

5. Katso asioita lintuperspektiivistä. Joskus asioiden näkeminen pidemmällä ja laajemmalla perspektiivillä voi auttaa.

6. Sen sijaan, että rimpuilisit jostain irti, kulje jotakin kohti.

7. Pidä huolta itsestäsi. Nuku, syö hyvin, lepää, liiku. Etsi iloisia asioita elämään.

 

(Lähde: APA)

Kuva.

Kommentit (2)
  1. Ihana kuva metsäpolusta, joka johtaa kohti valoisaa tulevaisuutta!
    ”Sitä kohti ja vielä sen yli!” avoimin mielin ja reppu täynnä apuvälineitä! 🙂

    1. Juuri niin! Uteliaasti ja avoimella sydämellä 🙂
      Sanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *