Mitä minimalismi on ja miten se voi lisätä hyvinvointia?

Olen saanut vähennettyä stressiä ja lisättyä niin paljon hyvinvointia elämääni minimalismin avulla, että ajattelin kirjoittaa aiheesta muutaman sanan. Olen kirjoittanut siitä ennenkin, mutta olen aiemmin käyttänyt termiä yksinkertaistaminen. Ehkä sen takia, että minimalismi saattaa kuulostaa siltä, että pitäisi elää jotenkin superaskeettisesti ja tulla toimeen mahdollisimman vähällä. Sehän ei kuitenkaan ole totta. Sekään ei ole totta, että minimalismi olisi vain tavaroiden vähentämistä. Se on paljon muutakin.

Mutta mitä minimalismi sitten oikein on?

Itse voisin määritellä minimalismin vaikka näin:

Minimalismi on väline, jonka avulla voimme karsia elämästämme epäolennaisia asioita ja turhia tavaroita ja tehdä tilaa sille, mikä tekee elämästämme merkityksellisemmän ja tyydyttävämmän.

Minimalismi ei siis ole itsetarkoitus. Elämään ei tuo merkityksellisyyttä se, että laskee tavaroitaan tai yrittää kituutella mahdollisimman vähällä. Voisi jopa sanoa, että minimalismi ei ole jotain vähemmän, vaan se on jotain enemmän: Enemmän aikaa ja energiaa sille, mikä tekee elämästä mielekkään.

Miksi ja miten otin minimalismin käyttöön?

En tiedä onko se vain legendaa, että viimeisillään raskaana ollessaan naiselle saattaa tulla ns. pesänsiivousvietti. Oli tai ei, itselleni tuli seitsemän vuotta sitten valtava tarve siivota turhat tavarat nurkista pois, ennen kuin poika näkisi päivänvalon. Samaan aikaan olin löytänyt Leo Babautan Zen Habits  ja mnmlist -blogit, ja tilasin Amazonista nipun aihetta käsitteleviä kirjoja. Olin huojentunut ja tunsin silkkaa helpotusta, kun laitoin vuosia kaapeissa lojuneita tavaroita kiertoon ja myyntiin.

Tämä oli vasta kuitenkin alkua. Jatkoin tavaroiden raivauspuuhia säännöllisesti, noin pari kertaa vuodessa. Jossain vaiheessa huomasin, että tavaroiden läpikäyminen ja vähentäminen pari kertaa vuodessa on melko raskasta puuhaa, jos on ostellut suht huolettomasti uusia tavaroita. En todellakaan harrasta shoppailua, mutta silti tavaraa kertyy, jos sen ostamiselle ei laita mitään rajoja. Opin siis kantapään kautta, että ostosten ja ilmaisenkin tavaran rajoittaminen on oleellista, jos todella haluaa helpotusta tavaramäärään.

Vähitellen aloin soveltamaan minimalismia muuhunkin, kuin tavaroihin. Karsin turhia velvollisuuksia ja tehtäviä, kieltäydyin mainosposteista, ja pohdin eri tehtävien kohdalla, miten ne voisi tehdä yksinkertaisemmin. Aloin kysymään itseltäni yhä useammin, mitä arvoa tämä tai tuo asia tuo elämääni?

Miten minimalismi on auttanut minua?

Minimalismista on oikeastaan tullut jonkinlainen tapa elää, johon olen pikku hiljaa kasvanut. Aina kun elämässäni on ollut liian paljon häslinkiä, olen ottanut minimalismi-kortin esille. Ja aina se on tuonut yhtä helposti ja tehokkaasti apua. Minimalismi on siis tuonut paljon hyvää elämääni ja olen myös oppinut siitä matkan varrella yhtä ja toista.

Tässä joitain minimalismin hyvinvointia lisääviä tekijöitä:

1.Minimalismi on vähentänyt stressiä ja lisännyt henkistä energiaa.

Kun turhia tavaroita ja asioita on saanut vähennettyä, energiaa on yhtäkkiä ihan eri tavalla kaikkeen muuhun. Etenkin jos sattuu olemaan erityisherkkä, tavaroiden ja tehtävien vähentäminen voi vapauttaa uskomattoman määrän henkistä energiaa. Stressi vähenee samalla, kun aikataulu on väljempi, eikä tavarat ole sikin sokin jossain ja kateissa.

2. Minimalismi on tuonut lisää aikaa.

On oikeasti aika uskomatonta, kuinka paljon käytämme aikaamme tavaroiden ostamiseen, järjestelemiseen, huoltamiseen, etsimiseen. Ei tarvitse edes olla himoshoppaaja, että saa kuluttettua tavaraan aikaa. Lisäaika on mahdollistanut paljon. Tätä nykyä teen rakastamiani asioita paljon enemmän kuin joskus ennen. Aiemmin olin itse asiassa niin kiireinen tavaran kanssa, että en edes ollut tullut ajatelleeksi, mikä todella tuo tyydytystä elämääni. Kun otin minimalismin käyttööni, löysin lukemisen ja kirjoittamisen ilon.

3. Minimalismi on auttanut oivaltamaan, mikä on tärkeää. 

Minimalismin myötä olen oivaltanut, mitkä muistot ovat olleet niitä, joista on jäänyt kaikkein paras olo ja joita on ihana muistella jälkeenpäin. Parhaimmat muistot eivät suinkaan liity täydellisen mekon löytymiseen, vaan johonkin, jota olen tehnyt tai kokenut muiden ihmisten kanssa.

4. Minimalismi on helpottanut elämää.

Minimalismi on helpottanut elämää senkin takia, että esimerkiksi vaatteiden vähentäminen on tehnyt vaatekaapista selkeämmän ja toimivamman. Samoin suhtautumiseni tavaroihin on muuttunut. Pidän hyvää huolta tavaroista, joista pidän paljon ja joita käytän jatkuvasti. Toisaalta taas en enää sido tavaroihin samalla tavoin tunteita, kuin ennen. Minulla on pieni laatikko muistotavaroita, mutta tarvittaessa olisin niistäkin valmis luopumaan. Muistot eivät elä tavaroissa, vaan mielessämme.

5. Minimalismi on säästänyt rahaa.

Ostosten harkitseminen ja vähentäminen säästää tietysti silkkaa rahaa. Olen alkanut myös käyttämään mieluummin rahaa vaikka hyvään hierojaan, ravintolassa syömiseen tai johonkin kokemukseen, kuin uuteen tavaraan, jota en tarvitse. Toisaalta minimalismi on auttanut myös siinä, että kun rahaa säästyy, voin ostaa silloin, kun jotain haluan tai tarvitsen.

Minimalismi-aiheisia blogeja on etenkin englanninkielellä paljon. Voin suositella esimerkiksi The Minimalists-sivuston kirjoittajien tekstejä, videoita ja podcasteja, jotka inspiroivat ja antavat ajattelemisen aihetta. Sivuston kirjoittajat ovat muuten tehneet myös dokumentin nimeltä Minimalism. A Documentary About the Important Things. Erittäin vahva suositus sillekin.

Lue myös:

Teemana yksinkertaistaminen.

minimalismi

Kuva: Scott Webb

hyvinvointi onnellisuus stressi uupumus
Kommentit (2)
  1. Teemu Kunto
    4.9.2017, 15:22

    Erittäin samaa mieltä. Listasin muuten hiljattain suomenkielisiä blogeja aiheesta: http://minimalismi.net/minimalismiblogeja

    1. Kiitos linkistä! Aion ehdottomasti lukea myös sinun tekstisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *