Herkkä tarvitsee aikaa ja tilaa latautua

Oletko huomannut, että hektisen päivän jälkeen tarvitsisit hiljaisuutta ja mahdollisimman vähän ärsykkeitä? Tai että kun olet ollut paljon ihmisten kanssa, kaipaatkin yksinoloa? Kuormitin ennen itseäni liikaa aikatauluilla, tehtävillä, ihmisillä ja ärsykkeillä ymmärtämättä, että siitä seuraa aina väsymys, stressi ja paha olo. Kesti tovi jos toinen tajuta, että kalenteriin on jäätävä aikaa hiljaisuudelle ja mielellään myös yksin olemiselle. Ja mitä enemmän ikää on tullut lisää, sitä selvemmin tämän huomaan.

Mikä herkkää ihmistä kuormittaa?

Näemme ympärillämme kokoa ajan erilaisia arvostuksia. Millainen on hyvä työntekijä? Millaiset harrastukset ja vapaa-ajanviettotavat ovat yleisesti hyväksyttyjä tai pinnalla? Miten juuri tässä ajassa pitäisi elää?

Nämä arvostukset muuttuvat helposti mielessämme vaatimuksiksi. Minun pitää tehdä niin, että olen hyvä työntekijä tai toimia näin, että pysyn menossa mukana. Ei ole siis mikään ihme, että eläminen omien resurssien ja vahvuuksien mukaan ei aina ole helppoa ja voi tuntua vastavirtaan uimiselta. Valtavirran mukana meneminen ei kuitenkaan ole ratkaisu tasapainoiseen ja tyydyttävään elämään.

Psykologi Heli Heiskanen kirjoittaa erilaisista suojakuorista. Herkkä ihminen saattaa vetäytyä esimerkiksi vaativuuden suojakuoreen, jossa tekemisille haetaan arvostusta ja hyväksyntää suoritusten ja kovien tavoitteiden kautta. Koko ajan on tehtävä jotain, joka hyödyttää jotenkin. Arkea suoritetaan tiukasti, ja mieli seilaa helposti jo seuraavassa tehtävässä. Suorittamisen suojakuori voi näkyä siten, että itselle haalii koko ajan kaikkea mahdollista tekemistä ja menemistä, jolloin mukaviakin asioita kertyy liian paljon.

Sitä, mistä asioista tai kuinka helposti itse kuormittuu, ei kannata verrata siihen, millä tavoin toiset ihmiset kuormittuvat. Sen sijaan tärkeintä on opetella tuntemaan omat rajansa siinä, kuinka paljon asioita arkeen mahtuu ja minkä verran tarvitsee aikaa ja tilaa palautumiseen.

Herkkä ihminen saattaa kuormittua helpommin esimerkiksi näistä:

  • Liian paljon tekemistä
  • Liian tiukat aikataulut
  • Liikaa ärsykkeitä (melua, musiikkia, sotkua, epäjärjestystä)
  • Liikaa sosiaalista kanssakäymistä
  • Liikaa suorituspaineita ja vaatimuksia
  • Liikaa uusia asioita yhtä aikaa

Kuormitusta ei siis aiheuta pelkästään ikävät velvollisuudet ja kiire, vaan myös innostavat jutut, jos aikataulu on vedetty liian tiukille.

Lisää aikaa latautumiselle

Kiinnostukseni elämän yksinkertaistamiseen on varmaan osittain johtunut siitä, että yksinkertaistamalla olen saanut karsittua ärsykkeitä, tehtäviä ja erilaisia menoja. Tämä taas on vaikuttanut myönteisesti hyvinvointiini ja vähentänyt stressiä. Alla joitain vinkkejä, joilla voi lähteä vähentämään liiallista kuormittumista:

1. Jätä kalenteriin aukkoja

Täpötäysi ja tiukkaan aikataulutettu kalenteri ei anna mahdollisuuksia palautumiseen ja latautumiseen. Se, kuinka paljon kalenteriin mahtuu menoja niin, että ei kuormitu liikaa, onkin sitten vain kokeiltava.

Olin melko yllättynyt kun huomasin, että jo muutamakin iltameno viikossa voi nostaa kuormitustani niin, että viikonlopun pitäisi olla vastaavasti tyhjää täynnä. Tämän huomattuani olen pitänyt huolen siitä, että täytän kalenteriani iltojen ja viikonloppujen suhteen mahdollisimman tasaisesti ja niin, että tyhjää aikaa on joka viikko jossain välissä. Tyhjä aika ei siis tarkoita sitä, että istuisin sohvalla tuijottamassa seinää, vaan lähinnä sitä, että silloin teen asioita spontaanimmin oloni mukaan.

 2. Valitse (sosiaalinen)mediasi

En missään nimessä suhtaudu kielteisesti sosiaaliseen mediaan. Olen kuitenkin tarkoituksella rajoittanut somen käytön tällä hetkellä vain tiettyihin kanaviin. Jos nyt lisäisin itseni vaikka Twitteriin ja Instagramiin, se olisi taas pois jostain muusta, koska muutoin kokonaiskuormitus (aika, energia, ärsykkeet) lisääntyisi liikaa. Sen takia etenkin herkän ihmisen on hyvä harkita, mitä sosiaalista mediaa haluaa todella käyttää, miksi ja kuinka paljon.

Sama koskee tietysti muutakin mediaa. Rakastan kirjoja, joten katselen vähemmän televisiota. En seuraa tarkkaan kaikkia uutisia, mutta sen sijaan annan aikaani minua kiinnostaville artikkeleille, blogikirjoituksille ja dokumenteille.

3. Sopivasti sosiaalisia menoja

Reippauden suojakuoreen piiloutuessaan herkkä ihminen täyttää vapaa-aikansa sosiaalisilla menoilla, vaikka on niiden jälkeen aivan rättipoikki. Ystävien näkeminen voi yhtäkkiä tuntua raskaalta, jos itsensä on uuvuttanut jo tiukoilla aikatauluilla ja sosiaalisilla kanssakäymisillä.

Sosiaalinen kanssakäyminen, niin ihanaa kuin se onkin, on siis myös liian kanssa kuormittavaa. Samalla tavoin herkkä ihminen voi kuormittua niistä kaikista rakkaimmistaan eli omista lapsistaan. Lapsista kun yleensä lähtee ääntä, ja lasten mukana saa kaiken ilon lisäksi myös tukun huolia, tekemistä ja aikatauluja. Olen huomannut, että tarvitsen ehdottomasti viikoittain hetkiä, jolloin olen täysin yksin.

4. Karsi visuaalisia ärsykkeitä

En tiedä, onko tämä avuksi kaikille herkille ihmisille, mutta itse voin huomattavasti paremmin, kun ympärilläni ei ole epämääräisiä röykkiöitä tavaraa. Pystyn ajattelemaan selvemmin ja keskittymään paremmin. Huomaan myös, että jos olen väsynyt tai stressaantunut, tavarasotku katkaisee helposti kamelinselän.

En ole perfektionisti, jolla tavarat pysyisivät aina tip top järjestyksessä, enkä minimalisti, jolla ei ole kuin välttämättömimmät. Haluan kuitenkin, että ympärilläni on myös tyhjää tilaa eli että jokaista tyhjää kohtaa ei ole tilkitty jollain tavaralla, taululla tai mööpelillä.

6. Tarkasta työolosi

Työskentelyolosuhteisiin kannattaa vaikuttaa niin paljon kuin vain on mahdollista. Avokonttorit ovat herkän ihmisen kauhistus. Ne kuormittavat ihan kaikkien ihmisten aivoja keskeytyksineen ja taustahälyineen. Työskentely rauhallisessa tilassa ainakin suurimman osan työajasta vähentää siis kuormitusta.

Mitä enemmän pystyt itse hallitsemaan työtehtäviesi määrää ja työskentelytapojasi, sitä parempi. Tällöin voit ehkä tiukemman puristuksen tai kiireisemmän jakson jälkeen hetken tehdä töitä rauhallisemmassa tahdissa.

Kannattaa yrittää pitää kiinni ainakin siitä, että työnkuva istuu temperamenttiisi, ja että taukoja on mahdollista pitää tasaisesti.

Yksi tärkeimmistä asioista kuormituksen vähentämisessä on opetella kieltäytymään asioista. Ja se on todella usein tiukan opettelun takana. Milloin koet velvollisuudeksesi tehdä jotain tai vaadit itseltäsi enemmän kuin mitä oikeasti jaksaisit. Ja niiden innostavien asioiden karsiminen se vasta vaikeaa onkin. Mutta voin kertoa, että arki ja elämä on monin verroin nautinnollisempaa ja hyvinvointi lisääntyy, kun järjestää sopivasti aikaa sekä tekemiselle että latautumiselle.

Lue myös:

Herkkyys on vahvuus ja mahdollisuus

Introvertti haluaa aikaa yksinoloon

Vähemmän työstressiä

jonathan-pendleton-37113

Lähteenä käytetty osittain Heli Heiskasen kirjaa Herkkyyden voima.

Kuva: Jonathan Pendleton

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *