Tiesitkö tämän jäästä?

jääblock2.

Tänään olemme hieman eri aihepiirissä, kuin blogissani yleensä, nimittäin alkoholien maailmassa.. Elämäni ei suinkaan ole pelkkää treeniä ja kaloreiden laskemista, vaan pyrin elämään tasapainoista elämää, johon kuuluu lasillinen hyvää viiniä silloin tällöin. Punaviini sisältää muuten sydänterveydelle suotuisia tanniineja, joten täytyyhän sydämestä pitää huolta..

Olen suorittanut kansainvälisen viinikoulutuksen ensimmäisen tason (WSET). Kyse on samasta Master of wine-koulutuksesta minkä shampanjaguru Essi Avellan suoritti kokonaisuudessaan ensimmäisenä suomalaisena joskus muinoin.. Minulla on siis suoritettuna vain ensimmäinen taso kyseisestä koulutuksesta, minkä lisäksi olen osallistunut eri tahojen järjestämille viinikursseille. Viinien maailma on vienyt minut mukanaan ja rakastan arvioida viinejä ja miettiä viini-ruokapareja. Maistelen mielelläni viinejä myös matkustellessani ulkomailla.

Pääsin tiistai-iltana osallistumaan ystäväni kanssa alkoholien maahantuoja Pernod Ricardin Sadonkorjuu -tilaisuuteen, missä esiteltiin loppuvuoden juomauutuuksia. Tilaisuus järjestettiin Pernod Ricardin upeissa edustustiloissa Helsingin keskustassa Fabianinkadulla.

Alkumaljaksi maistoimme tonicista ja väkevästä Lillet-viinistä valmistettua juomaa. Juoma oli raikas ja makeutta siihen toivat tuoreet mansikat. Hyvä idea aperitiiviksi!Lillet

alkujuoma valmistumassa
Alkumalja

Jääkoulutus oli tilaisuuden mielenkiintoisin osuus. Jäästä meille oli kertomassa Pernod Ricardin juomakouluttaja Pekka Välitalo. Enpä ole ennen koulutusta tullut ajatelleeksi, että jää on niin monipuolinen raaka-aine! Jää paitsi viilentää juoman, niin on myös oleellinen ainesosa juomissa. Opin, että 1800-luvun drinkkikirjoissa mainittiin vesi yhtenä raaka-aineena, kun taas nykyään ei, sillä jää on korvannut veden raaka-aineena. Jäähän tosiaan sulaa vedeksi juomissa ja siten toimii juoman laimentajana.

Jää jaetaan käytön mukaan kolmeen eri luokkaan; jäämurska, jääpalat (joita on eri kokoja) sekä isoihin jäihin, mitkä täyttävät drinkeissä koko lasin. Pekka esitteli meille ison jääblockin, mikä on kuulemma hitti amerikan cocktailbaareissa. Jääblockista voi leikata isoja jääpaloja. Jääpaloja voi myös ostaa valmiina, mikä on järkevää, sillä jääpalan muotoilu vie melkoisesti aikaa. Suomessa ainakin Bloks- jäätehdas  toimittaa kirkkaita jääblockeja ja muita jäitä eri tilaisuuksiin. Kirkasta jäätä on hankala tehdä itse, koska se vaatii puhtaan, virtaavan veden. Tähän tarkoitukseen on kehitetty erilliset pakastuslaitteet.

Pekan vinkit

  • Kun aiot valmistaa gin&tonicia, pakasta tonicvettä kuutioiksi veden sijaan, näin juoma ei laimene.
  • Kokeile lisätä juomiin pakastetuja mehukuutioita, ne tuovat lisää makua ja väriä.
  • Jäämurskan saa valmistettua jääpaloista helposti keittiöpyyhkeen välissä paistinpannulla murskaamalla.
  • Mikäli toivoo, että juoma ei laimene nopeasti, kannattaa hankkia mahdollisimman suuria ja kovia jääkuutioita.
  • Reiälliset jääkuutiot sulavat nopeammin ja laimentavat näin ollen juomat nopeammin.
  • Jää on paitsi juomien raaka-aine, niin myös visuaalinen osa juomaa. Kokeile koristella juoma asettamalla valmiin juoman päälle reilusti jäämurskaa.

jään sahaus

taltta käytössä

jääpalan irrotus blockista

jään veistäminen

valmis juoma
Drinkki, jossa iso jääpala
PernodRicardin terassilla
Pernod Ricardin terassin näköala
Pullolamppu
Lamppu tehty viskipullosta

Pääsin maistamaan myös glögiuutuuksia, joista mielenkiintoisin oli Tuike Rosé glögi. Glögi sisältää 11% alkoholia ja on miellyttävän raikas ja joulunmausteinen. Sokkona maistettaessa voisi hyvin luulla kyseessä olevan valkoviinipohjainen glögi, eikä rosé viinin maku ole tunnistettavissa, mutta kiva juomauutuus kuitenkin. Tämä glögi tulee Alkoihin pikkujoulujen aikaan, eikun maistamaan.

Tuike Rosé Glögi

xxxLinda

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *