Juureskoulu osa 2. Lanttu

lanttu

Lanttu on monikäyttöinen juures. Hyvä lanttu on kiinteä ja maistuu makealle. Lantun kirpeä maku johtuu sen sisältämästä sinappiöljystä. Tiesitkö, että lanttu on erinomainen C-vitamiinin lähde? 200 grammaa lanttua riittää tyydyttämään päivittäisen C-vitamiinin tarpeen. Saamme siitä myös meille tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, fosforia ja magnesiumia.

Vinkkejä lantun käyttöön ruoanvalmistuksessa

Lanttu kuuluu olennaisena osana moneen joulupöytään lanttulaatikon muodossa. Tunnettu lantusta valmistettu perinneruoka on lanttukukko eli ruistaikinakuoreen piilotetut lanttuviipaleet. Entä mitä muuta tästä persoonallisen makuisesta juureksesta voisi valmistaa? Lanttua voi syödä raakaraasteena esimerkiksi rusinoilla maustettuna tai sellaisenaan paloiteltuna dippikasviksena. Erinomaisesti lanttu sopii myös pataruokiin, juuressoseeseen, sosekeittoihin, raasteohukaisiin ja juurespihveihin. Kypsyessään lantun maku muuttuu pehmeämmäksi ja uunissa paahdettu lanttu maistuu suorastaan makealle..

lanttulaatikko

Entä oletko kokeillut käyttää lanttusosetta leivonnassa? Lanttusose sopii hyvin esimerkiksi sämpylätaikinan joukkoon tuomaan makua ja lisäämään sämpylän ravintoarvoa. Kiireinen leipuri leipoo nopeasti ja vaivattomasti lanttusoseesta ihania lantturieskoja! Rieskataikina ei tarvitse kohotusta eikä vaivaamista,  sekoita vaan ainekset yhteen ja taputtele litteiksi rieskoiksi, paista ja ja valmista tuli!

juuresrieskat

Juuresrieskat. Kuva Laura Riihelä.

Lantturieskat (gluteeniton)

4-6 kpl

2 1/2 dl lanttusosetta

2 dl kaurajauhoja

1 dl kaurahiutaleita

1 rkl perunajauhoja

1 rkl öljyä

ripaus suolaa

Kuori ja paloittele lanttu. Keitä lantusta sosetta suolalla maustetussa vedessä, anna soseen jäähtyä. Voit myös käyttää valmista lanttusosetta. Sekoita juuressose, kaurajauhot, kaurahiutaleet, perunajauho, öljy ja suola keskenään puulastalla kulhossa. Nostele taikina tasakokoisiksi keoiksi uunipellille leivinpaperin päälle. Taputtele litteiksi rieskoiksi jauhotetuin sormin. Pistele haarukalla rieskoihin reikiä ja paista kuumassa 250 asteisessa uunissa noin 10 min. Rieskat ovat kypsiä, kun niihin ilmestyy ruskeita pilkkuja. Rieskat maistuvat parhailta tuoreina. Vinkki! Jos et löydä kaupastasi kaurajauhoja, voit jauhaa 1 dl kaurahiutaleita jauhoksi tehosekoittimessa.

Juurevaa päivää!

screenshot-2016-11-09-09-44-46

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *