Lihaton lokakuu. Raaka-aineena vihreät kasvikset

Foodin nokkosenlehtijauhe

Nokkosenlehtijauhe sisältää runsaasti mm. rautaa ja kalsiumia.

Lihattoman lokakuun viimeisen viikon aiheena ovat vihreät kasvikset. Vihreät kasvikset, etenkin tumman vihreät kasvikset, ovat terveyden kannalta loistava valinta, sillä ne sisältävät runsaasti terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita.Tässä tulevan viikon jokaiselle päivälle vihreääkin vihreämpi ruokaohje, jolla lisäät maistuvalla tavalla vihreiden kasvisten käyttöä arjessa.

Ma Rautainen nokkospannukakku

Ti Parsakaalipesto

Ke Makeat lehtikaalisipsit

To Herne-lehtikaalikeitto

Pe Vihersmoothie

Lihaton ruokavalio sisältää usein niukasti rautaa

Lihatonta ruokavaliota noudattavan voi olla vaikea saada ravinnosta riittävästi rautaa. Tarvitsemme rautaa mm. verentuotantoon ja omat rauta-arvonsa voi helposti mittauttaa terveydenhoitajalla. Liian alhainen veren rautapitoisuus ilmenee alhaisena veren hemoglobiinipitoisuutena. Huomaathan, että alhainen veren hemoglobiini voi olla seurausta myös ravintoaineiden imeytymishäiriöstä, jolloin siihen ei voi ainoastaan raudansaantia lisäämällä vaikuttaa. Jos epäilet kärsiväsi imeytymishäiriöstä, kannattaa suolisto hoitaa kuntoon lääkärin ja/tai ravintoterapeutin kanssa.

Nokkonen on lehtikaalin, parsakaalin ja pinaatin ohella erinomainen kasvikunnan raudanlähde.   Jos nokkoset jäivät kesällä poimimatta, niin ei hätää, Foodinilla on mahtava tuote nimittäin nokkosenlehtijauhe. Jauhe on tiivistä tavaraa ja jo 1 tl jauhetta tuo ruokavalioon runsaasti ravintoaineita kuten rautaa, kalsiumia, kaliumia, rikkiä sekä A- C- ja K-vitamiineja. Kokeile nokkoslehtijauhetta smoothiessa ja esim. pinaatin sijaan letuissa. Lisää nokkosen terveysvaikutuksista ja käytöstä voi lukea täältä www.holisti.fi. 

nokkospannukakku

Nokkospannukakku on rautainen herkku

Rautainen nokkospannukakku

3 kananmunaa

6 dl maitoa

3 dl jauhoja (esim 2dl vehnäjauhoja ja 1 dl ruisjauhoja, voit myös käyttää gluteenitonta jauhoseosta)

1 rkl (kookos)öljyä

1/2 tl suolaa

(ripaus muskottipähkinää)

1 1/2 rkl nokkosjauhetta

Vatkaa munien rakenne rikki kierrevatkaimella. Lisää joukkoon maito ja jauhot hyvin vatkaten. Lisää lopuksi öljy ja mausteet sekä nokkoslehtijauhe. Anna taikinan turvota uunin kuumenemisen ajan ja kaada se 20x30cm kokoiseen uunivuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 25 min, kunnes pannukakku oon hyytynyt. Tarjoile pannukakun seurana esimerkiksi punaherukoita ja raejuustoa. Köksän vinkki! Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla, niin tiskaaminen on helpompaa. 

makeat lehtikaalisipsit

Makeat lehtikaalisipsit

Lehtikaali sisältää runsaasti C-vitamiinia ja rautaa. Suolaiset lehtikaalisipsit ovat varmaan jo kaikille tuttuja. Tässä makea versio kyseisistä sipseistä. Inspiraatio sipsiin tuli amerikanmaalta. Katso ohje täältä:  Makeat lehtikaalisipsit. 

Uunibataatti-Hummusta-Parsapestoa

Uunibataattia ja parsakaalipestoa

Parsakaali sisältää muiden vihreiden kasvisten tavoin runsaasti rautaa, kalsiumia sekä myös terveydelle tärkeää folaattia. Parsakaali maistuu sellaisenaan höyrytettynä ja tiesitkö, että siitä voi valmistaa myös pestoa? Pestoa voit käyttää levitteenä, dippinä tai vaikka uuniperunoiden – tai bataattien täytteenä. Katso ohje täältä: Parsakaalipesto.

herne-lehtikaalikeitto

Herne-lehtikaali keitto, päällä tofupekonia

Tuorehernekeitto on klassikkoruoka, joka täydentyy tässä ravitsevalla lehtikaalilla.

 Herne-lehtikaalikeitto

4 annosta

800 g pakasteherneitä

8 dl vettä

1 kasviliemikuutio tai 1 tl suolaa

1 tl kuivattua salviaa

1 ps (200g) lehtikaalia

2 rkl sitruunanmehua

4 rkl ruokakermaa/ kaurakermaa

Keitä herneitä kasvisliemessä 10 minuuttia. Poista lehtikaalista lehtiruodit ja lisää                            kattilaan yhdessä kuivatun salvian kanssa ja keitä vielä 5 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella tai laita tehosekoittimeen. Lisää halutessasi joukkoon ruokakerma.

Vihersmoothie

Vihersmoothie on nopea ja ravitseva herkku

Vihersmoothie

1 annos

1/3 kurkkua

kourallinen tuoretta pinaattia tai lehtikaalia

100 g ananasta

1/2 banaani

1 rkl limettimehua

vettä

Poista lehtikaalista keskiruoti. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi juomaksi tehosekoittimessa tai korkeassa astiassa sauvasekoittimella. Lisää vettä tarpeen mukaan. Nauti kevyenä välipalana tai osana aamiaista. Vinkki! Korvaa tuore vihreä pinaatti tai lehtikaali 1-2 tl viherjauheella. 

Katso myös nämä vihreät ruokaohjeet:

Nokkospesto

Parsakaalipizza

Peruna- lehtikaalisalaatti 

Pinaatti-munakasrulla

Rautaista viikkoa! 

screenshot-2016-11-09-09-44-46

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *