DIY (itsetehty) mantelivoi ja cashewvoi

 

mantelivoi ja cashewvoi

Halusin tehdä itse manteli- ja cashewvoita, sillä niitä on vaikea löytää kaupoista ja halusin vaihtelua maapähkinävoihin. Hyvää voita olen itse saanut tehtyä ainakin maapähkinöistä, manteleista ja cashewpähkinöistä. Pähkinävoin valmistus on helppoa. Voin valmistukseen tarvitset tehokkaan kodinkoneen, pähkinöitä ja halutessasi voit lisätä joukkoon hieman laadukasta suolaa (itse käytän vuorisuolaa). Kokeilemalla selviää onko koneesi tarpeeksi tehokas voin valmistukseen, jos moottori ylikuumenee ja alkaa käryämään sammuta kone ja mieti kannattaako valmistusta jatkaa..

 

mantelivoi valmistumassa

Pähkinävoin valmistus:

  • Paahda pähkinöitä uunissa tai paistinpannulla, varo polttamasta niitä! Paahtaminen tuo pähkinävoihin paahteisen maun, mutta voit valmistaa myös raakaversion paahtamattomista pähkinöistä.
  • Jauha pähkinöitä leikkurissa niin kauan, että rakenne muuttuu voimaiseksi, tämä kestää noin 5 min. Lisää joukkoon halutessasi ripaus suolaa ja nauti vaikka leivän päällä. Säilytä kannellisessa lasipurkissa.

Kaura-chiavohvelit (gluteeniton, maidoton)

 

kaura-chiavohvelit

Tänään kaivoin vohveliraudan kaapin uumenista ja valmistin aamupalaksi kaura-chiavohveleita. Vohvelit on kivaa vaihtelua aamuletuille ja huomasin, että keittiö ei käryä niin paljon kuin lettuja paistettaessa. Vohvelirautaa käytettäessä täytyy muistaa, että pinta naarmuuntuu helposti, joten käytä puista tai muovista välinettä vohvelin siirtämiseen. Lisäksi täytyy opetella oikea annostelu, ettei taikina tule yli äyräiden kun painat kannen kiinni, tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin!

Tavoitteenani on käyttää vohvelirautaa useammin kuin tähän asti ( 1-2 krt vuodessa) Asetan tavoitteeksi käyttää sitä kerran, kaksi kuukaudessa. Tiesitkö, että vohveliraudalla voi tehdä muutakin kuin vohveleita? Itse aion kokeilla toastien tekemistä, kasvispihvejä ja suklaapikkuleipiä.. Näistä postaus sitten myöhemmin. Täältä voit hakea inspiraatiota vohvelirautakokkailuun.

 

vohvelirauta

 

Kaura-chiavohvelit (1 annos, 2 vohvelia)

1 dl (40 g) kaurahiutaleita

1 rkl chian siemeniä

30 g valitsemaasi proteiinijauhetta

1/2 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

1/2 dl kasvimaitoa

1 rkl kookosöljyä sulatettuna

1 kananmuna

(1 tl vanilja-aromia)

hieman kookosöljyä paistamiseen

  • Jauha kaurahiutaleita tehosekoittimessa niin, että niistä tulee lähes jauhoa.
  • Lisää joukkoon kuivat aineet ja sitten kosteat aineet. Sekoita hyvin.
  • Kuumenna vohvelirauta kuumaksi. Sivele pintaan hieman kookosöljyä ja paista vohvelit kullanruskeiksi.
  • Tarjoile esimerkiksi marjojen ja vaahterasiirapin kanssa.

 

 

Liikkujan siemennäkkäri (gluteeniton)

Siemennäkkäriä ja hernehummusta

Tässä maistuva ja terveellinen siemennäkkäri liikkujan arkeen! Siemennäkkäri on todella kuitupitoinen ja sisältää runsaasti siemenien pehmeitä rasvoja, todellinen terveysherkku! Siemennäkkärin ohjeita on netti tulvillaan ja halusin kehittää oman versioni liikkujalle, missä käytetään kananmunien tilalla kananmunan valkuaisjauhetta (esim MyProtein). Jos kaapistasi ei löydy kananmunanvalkuaisjauhetta, voit korvata sen 3 kokonaisella kananmunalla, jätä tällöin ohjeesta vesi pois. Itse tykkään syödä näkkäriä ihan paljaaltaan vaikka keiton kanssa. Tässä lisäksi sinulle hernehummuksen ohje, mikä sopii loistavasti siemennäkkärin seuraksi.

Liikkujan siemennäkkäri (noin 10 annosta)

30 g kananmunan valkuaisjauhetta

2 dl vettä

tai

3 kananmunaa

1 dl seesamin siemeniä

1 1/2 dl auringonkukan siemeniä

1/2 dl pellavansiemeniä/rouhetta

1 dl kaurahiutaleita

1 rkl kaurajauhoja/perunajauhoa

3/4 tl laadukasta suolaa

(1/2 tl kuivattuja yrttejä)

Sekoita kananmunan valkuaisjauhe kierrevatkaimella veteen.

Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita hyvin.

Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle mahdollisimman ohueksi kerrokseksi.

Paista uunissa keskitasolla 175 asteessa noin 25-30 minuuttia, kunnes näkkäri on rapeaa.

Jäähdytä ja paloittele.

Tarjoa keiton kanssa lisukkeena tai vaikka välipalana hernehummuksella päällystettynä.

Vinkki! Kokeile maustaa näkkäri esimerkiksi oreganolla, niin saat ihanan pizzaan vivahtavan näkkileivän.

Siemennäkkäriä ja hernehumusta 2.

Hernehummus (noin 10 annosta)

2 dl kikherneitä

2 dl herneitä (pakaste)

1 rkl tahinia

2 rkl sitruunanmehua

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

3 rkl oliiviöljyä

suolaa

(vettä)

Kypsennä pakasteherneitä mikrossa 2 minuutin ajan.                                                                                   Soseuta kikherneet ja pakasteherneet tehosekoittimessa.                                                                               Lisää joukkoon muut aineet ja anna koneen käydä vielä pari minuuttia.                                                           Lisää tarvittaessa vettä, jos levite on liian paksua. Säilytä kannellisessa astiassa. Levite säilyy kylmässä noin viikon.

Rouskuvaa päivää!

screenshot-2016-11-09-09-44-46