Maistelussa nyhtökaura + 2 ihanaa ohjetta

Tällä viikolla pitkä odotukseni palkittiin ja Gold&Greenin nyhtökaura saapui Helsingin Stockmannille myyntiin. Pitihän sitä ostaa heti 4 pakettia jääkaappiin reseptien kehittelyyn ja herkutteluun. Nyhtökaura on kahden suomalaisen naisen kehittelemä ekologinen kasvisvaihtoehto eläinperäisille proteiininlähteille. Maku on mieto ja rakennetta voisi kuvailla hyvin kypsennetyn broilerin kaltaiseksi. Nyhtökaura saa ainakin minulta pisteet paitsi loistavasta ravintoarvostaan, niin myös siitä, että se on valmistettu suomalaisesta kaurasta, härkäpavuista sekä keltaherneestä. Jaan tänään kaksi tosi helppoa nyhtökauraohjettani; nyhtökaura-salaattitacot sekä nyhtökaura-wrapit.

 

IMG_4143 2

Yksi nyhtökaurapaketti painaa 250g ja hintaa paketille tuli 3,95€. Paketin sisältö riittää hyvin neljälle aikuiselle. Tällä hetkellä myynnissä on kolme eri makua: nude, tomaatti- savupaprika- lehtipersilja, sekä kaffirlime-seesami-inkivääri. Paketissa kerrotaan, että nyhtökauran proteiinikoostumus on täydellinen, eli siitä saa riittävästi kaikkia 8:aa elimistölle välttämätöntä aminohappoa. Mikään toinen kasviproteiinivalmiste ei ole vielä tähän mennessä yltänyt samaan. Nyhtökauran aminohappokoostumus peittoaa paitsi kasvisproteiinikilpailijansa, niin myös kananrinnan, jossa on vähemmän lähes kaikkia aminohappoja, kuin nyhtökaurassa (metioniinia lukuunottamatta). Tähän päivään asti kasvissyöjien on täytynyt yhdistellä lautaselleen eri proteiininlähteitä, kuten viljaa ja palkokasveja, turvatakseen proteiinin saanti. Nyt meillä on vihdoin tuote, jossa on osattu yhdistää kasviksia yhdeksi supertuotteeksi- Hyvä Suomi!

IMG_4145

Nyhtökaura-wrapit 2:lle  ( yksi annos 400 kcal, 25g pro, 50 g hh sekä 10g ra)

4 täysjyvätortillakuorta

1/2 pkt (125g) Gold&green tomaatti-savupaprika-lehtipersilja- nyhtökauraa

2 tomaattia

2 tl sitruunan tai limen mehua

2 kevätsipulin vartta

suolaa, mustapippuria

8 mustaa oliivia

1 avocado muussattuna

salaattia

Valmista tuoretomaattisalsa tomaateista. Poista tomaateista siemenet ja hienonna ne veitsellä tai tehosekoittimessa yhdessä kevätsipulin kanssa ja mausta sitruunalla, suolalla ja mustapippurilla. Lämmitä nyhtökauraa mikrossa noin minuutin ajan. Sivele jokaiselle tortillakuorelle avocadoa,  lisää päälle nyhtökauraa, salsaa ja salaattia. Kierrä halutessasi rullalle ja nauti kevyenä lounaana tai päivällisenä.

 

IMG_4146

Nyhtökaura-wrapit

 

Nyhtökaura-salaattitacot 4:lle (kevyeen herkutteluun)

Reilusti sydänsalaattia

1 kurkku

250 g Gold&Green kaffirlime, seesami&inkivääri-nyhtökauraa

maapähkinäkastiketta

kevätsipulia

(seesaminsiemeniä)

 

Täytä sydänsalaatit kurkkutikuilla, nyhtökauralla ja kevätsipulilla, sekä sivele päälle maapähkinäkastiketta. Nauti esimerkiksi piknikillä tai alkupalana.

 

Maapähkinäkastike (koko annos n. 400 kcal, 18 g proteiinia, 22g hh ja 30 g rasvaa)

4 rkl maapähkinävoita

2 rkl Hoi sin kastiketta (saatavilla esim. Prismasta Hoi sin)

n. 1/2 dl vettä

Sekoita aineet keskenään ja tarjoile kasvistacojen kastikkeena.

IMG_4153

Nyhtökaura-salaattitacot

 

 

xxxLinda

 

 

 

 

 

 

 

 

Monikäyttöinen granolajauhe pelastaa kiireisen päivän!

Valmista tätä granolajauhetta kerralla isompi erä, niin sinulla on aina helppo ja ravitseva ateria käsillä. Jauhe säilyy hyvänä  ilmatiiviissä astiassa valolta suojattuna useita viikkoja. Granolajauheen valmistukseen tarvitset vain lempihiutaleitasi, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja/tai marjoja sekä jotain mausteita. Inspiraation tähän ohjeeseen olen saanut Jamie Oliverin kirjasta Arjen superruokaa. Alkuperäisessa Jamien ohjeessa raaka-aineet paahdetaan uunissa kaikki ainekset samalla pellillä. Itse koin, että uunissa paahdettaessa lopputuloksesta oli vaikea saada tasaista, sillä kooltaan pienemmät raaka-aineet, kuten hiutaleet meinasivat palaa ennenkuin pähkinät olivat paahtuneet. Näin ollen päädyin  paahtaamaan raaka-aineet paistinpannulla kukin laji omalla kertaa.

Voit valmistaa granolajauheen lempiraaka-aineistasi. Olen laatinut tähän postaukseen oman granolajauhesekoituksen, johon käytin omia suosikkejani; kvinoaa, chiaa ja kookosta. Raaka-aineet granolajauheeseen löydät helposti esimerkiksi Ruohonjuuren verkkokaupasta tai hyvinvarustetuista päivittäistavarakaupoista.

granolajauhe

Tuorepuuro granolajauheesta, päällä taatelisiirappia, kookosta sekä kaakaonibsejä.

Granolajauheen perusohje ( 20 annosta á 40g) 

500 g hiutaleita, esim. kaura, ruis, kvinoa, hirssi, tattari…

100 g pähkinöitä

50 g siemeniä

125g kuivattuja hedelmiä/marjoja

2 tl mausteita

Paahda pähkinöitä paistinpannulla kunnes ne alkavat saada väriä. Jauha ne tehosekoittimessa hienoksi jauheeksi. Paahda seuraavaksi hiutaleita ja siemeniä pannulla. Laita paahdetut hiutaleet ja siemenet erissä tehosekoittimeen kuivahedelmien/marjojen kanssa ja annan koneen käydä kunnes seos on jauhomaista. Lisää joukkoon lempimaustettasi ja sekoita hyvin. Säilytä granolajauhe ilmatiiviissä astiassa ja nauti esimerkiksi tuorepuurona tai jogurtin kanssa marjojen kera. Granolajauheesta valmistuu myös herkullinen smoothie.

granola-jauheen raaka-aineet

Raaka-aineet granolajauheeseen, chiaa, mantelia, kaakaojauhetta, soijahiutaleita, kookosta, kaura-ja kvinoahiutaleita sekä kuivattuja hedelmiä.

Granolajauhe kvinoasta, chiasta sekä kookoksesta

Ravintosisältö: 20 annosta á 40g, 160 kcal, 7g pro, 17g hh, 6 g ra ja 4g kuitua.

200 g kvinoahiutaleita

200g kaurahiutaleita

75 g soijahiutaleita (esim. soyappetit)

100g manteleita

125g kuivattuja luumuja/taateleita

50 g chiansiemeniä ( ei tarvitse paahtaa)

4 rkl (raaka)kaakaojauhetta

1 1/2 dl kookoslastuja

2 tl sitruunan kuoriraastetta

( 3rkl lucumajauhetta makeutta antamaan)

 

Valmistus kuten perusohjeessa, mutta älä paahda chiansiemeniä.

 

Tuorepuuro granolajauheesta

1 dl granolajauhetta

2 dl maitoa

1 banaani soseutettuna/ 1dl marjasosetta

Sekoita ainekset keskenään, anna tekeytyä pari minuuttia ja nauti aamu- tai välipalana.

 

Jogurttia, granolajauhetta ja hedelmää

2 rkl granolajauhetta

2 dl luonnonjogurttia

1 dl hedelmää

Ripottele granolajauhetta jogurtin päälle ja viimeistele annos hedelmillä.

 

Smoothie

1 dl granolajauhetta

1-2 dl maitoa

1dl tuoremehua

1/2 banaani

0,5 dl marjoja

Soseuta ainekset tasaiseksi juomaksi sauvasekoittimella ja nauti aamu-tai välipalalla.

Maistuvaa arkea!

Itse tehdyt raakapatukat (VG)

Itselläni työpäivät venyvät välillä 12 tuntisiksi ja laukussa pitää tällöin olla jotain ravitsevaa, helposti syötävää ja hyvin säilyvää ruokaa. Tykkään Bare Barin raakapatukoista, mutta hintaa tulee per patukka 1,50€, mitä en haluaisi joka päivä maksaa. Päätin tänään tehdä kerralla ison satsin raakapatukoita, joita riittää parin viikon eväiksi. Olen käyttänyt patukoissa laadukkaita raaka-aineita ja silti hintaa per patukka tuli vain noin 50 snt/kpl. Patukat ovat gluteenittomia ja maidottomia sekä soveltuvat vegaanin ruokavalioon.

Tsekkaa myös aiemmin jakamani herkullisten ja helppojen banaanipatukoiden ohje. Tämän päiväisessä raakapatukoiden ohjeessa on paljon mahdollisuuksia variointiin, riippuen makumieltymyksistä ja saatavilla olevista raaka-aineista. Perusohje sisältää vain 3 raaka-ainetta ja joukkoon lisättävien raaka-aineiden määrä onkin sitten loputon, riippuen siitä mistä pidät ja mitä ominaisuuksia patukallesi haluat.

Täyttävät patukat saat, kun lisäät joukkoon jotain kasviproteiinijauhetta. Piristäväksi patukka muokkautuu, jos lisäät joukkoon hieman Spirulinaa tai Maca-jauhetta. Kaikki tarvittavat raaka-aineet löydät kätevästi esimerkiksi Ruohonjuuren nettikaupasta tai Ruohonjuuri-myymälöistä ympäri Suomen.

Itse tehdyt raakapatukat, perusohje (10 kpl) 

2 dl (noin 100g) valitsemiasi pähkinöita

6 medjool- taatelia tai 100g tavallisia kuivattuja taateleita)

50 g muita kuivattuja hedelmiä, kuten aprikooseja, luumuja jne.

Lisäksi voit lisätä joukkoon jotain seuraavista makua antamaan/ ravinnepitoisuutta nostamaan: 

  • 1/2 dl kaakaojauhetta
  • 1/2 dl kookoshiutaleita
  • 35 g kasviproteiinijauhetta
  • 2 rkl chian- hampun tai seesamin siemeniä
  • 2 rkl kaakaonibsejä
  • 1 tl spirulinaa tai muuta vihreää jauhetta
  • 1 tl sitruunan/limen/appelsiinin kuorta
  • 1/2 tl mausteita kuten kardemummaa, kanelia, inkivääriä

Jauha kaikki aineet tehosekoittimessa, kunnes seos alkaa tarttumaan reunoihin. Taputtele massa suorakulmaiseen vuokaan ja laita pakastimeen vähintään yhdeksi tunniksi. Leikkaa kohmettunut massa 10 osaan ja pakkaa eväspatukoiksi. Patukat säilyvät parhaiten viileässä, mutta voit huoletta ottaa ne laukkuun mukaan aamulla ja syödä, kun nälkä yllättää. 

Ravintosisältö per patukka 130 kcal, 6g proteiinia, 12 g hiilihydraateja sekä 8 g rasvaa.

Energisoivat sitruuna-seesami raakapatukat (10 kpl) 

50 g cashewpähkinöitä

50 g pecanpähkinöitä

6 medjool-taatelia kivet poistettuna

4 kuivattua aprikoosia

4 kuivattua luumua

35 g maustamatonta riisiproteiinijauhetta

1 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl kaakaonibsejä

1 tl sitruunankuorta

2 tl spirulinaa

 

Toimi kuten edellä.

energiapatukoiden raaka-aineet

raakapatukoiden raaka-aineet

Maistuvaa päivää!

xxxLinda