Kaksi raikasta lisuketta juureksista

 

Juures arjen voimaruokaa punajuuriJaan lähestyvän joulun kunniaksi kaksi ruokaohjetta uutukaisesta Juures arjen voimaruokaa -kirjastani. Raikas juurescarpaccio valmistetaan keltajuuresta ja rosollin makumaailmaa mukailee porkkana-punajuuri-omenasalaatti. Olisiko tässä raikkaat lisukkeet teidän tämän vuoden joulupöytään?

Juurekset kuuluvat jouluun

Juurekset ovat olleet tärkeässä osassa perinteisessä suomalaisessa joulupöydässä, mikä selittyy entisajan raaka-aineiden rajallisella saatavuudella- salaattia ja muita vihanneksia ei talvella ollut. Juurekset muodostivat pitkään tärkeän osan suomalaisten vitamiinien saannille ja ne maistuvat hyvin meille suomalaisille edelleen. On vaikea kuvitella suomalaista joulupöytää ilman lanttu- porkkana- ja perunalaatikoita ja rosollia. Juuresten luontaisesti makea maku on omiaan makeuttamaan leivonnaisia ja yhdistettynä hapokkaisiin raaka-aineisiin syntyy niistä ihania makupareja.

Juures arjen voimaruokaa

Raikas keltajuuri-carpaccio

2 keltajuurta*

Marinadi:

1 (luomu)sitruunan kuori raastettuna

1 rkl oliiviöljyä

1 rkl valkoviinietikkaa

ripaus sormisuolaa

mustapippuria myllystä

2 rkl saksanpähkinöitä

Keitä tai höyrytä keltajuuret kuorineen napakan kypsiksi kattilassa. Anna jäähtyä. Kuori keltajuuret. Keltajuuren kuoren saa pois helposti sormin liu`uttamalla. Viipaloi keltajuuret mahdollisimman ohuiksi esim. mandoliinilla tai terävällä leikkuuveitsellä. Asettele viipaleet laakealla tarjoilualustalle ja mausta sitruunankuorella, oliiviöljyllä, etikalla sekä suolalla ja mustapippurilla. Ripottele pinnalle rouhittua saksanpähkinää. Tarjoile kevyenä alkupalana tai ruokien lisukkeena. Vinkki! Keltajuuret voi kypsentää myös mikroaaltouunissa kuvun alla kokonaisina. *Keltajuuri on punajuuren keltainen versio ja maultaan se on hieman punaista sisartaan miedompi.

Juures arjen voimaruokaa

Porkkana-punajuuri-omenasalaatti

2 porkkanaa

2 punajuurta

2 kirpeää omenaa

Kastike:

1/2 sitruunan mehu

1 tl hunajaa tai siirappia

ripaus suolaa

rouhaisu mustapippuria

2 dl sokeritonta omenasosetta (esim. Bonne)

Lisäksi:

kourallinen tuoretta basilikaa

Höyrytä tai keitä punajuuret kypsiksi. Voit myös käyttää kaupan kypsiä punajuuria (ei etikka). Kuori porkkanat, jäähtyneet punajuuret ja omenat. Raasta juurekset ja omenat karkealla raastinterällä ja laita kulhoon. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään sekaisin. Sekoita kastike ja hienonnettu basilika raasteen joukkon ja anna makujen tekeytyä parin tunnin ajan. Vinkki! Punajuuret voi kypsentää myös mikroaaltouunissa kuvun alla kokonaisina.

Lisää juurevia ohjeita:

Piirakat punajuuresta ja raitajuuresta

Porkkana

Näin lisäät juuresten käyttöä

Lanttu

Artikkelin kuvat: Laura Riihelä, Juures arjen voimaruokaa. 

Kirjat nauhalla

P.s. Ruokakirja on ihana lahja, siitä riittää iloa pitkään. Molemmat kirjani ovat helposti tilattavissa kotiin Adlibris.com-verkkokaupasta.

P.p.s. Joko seuraat minua instagramissa @vegelinda? Instagramtililläni on joulukuun ajan käynnissä hyvinvointijoulukalenteri, jossa on myös ihania arvontoja!

Ihanaa joulun odotusta; 

screenshot-2016-11-09-09-44-46

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *