Syksyinen kasvismenu: Kanttarellikeittoa ja minimustikkakukkoa

kanttarellikeitto

kanttarellikeitto

Metsä rauhoittaa

Kanttarelleja ja mustikoita löytyy elokuun alussa lähes joka kuusen alta, kannattaa lähteä poimimaan! Metsässä samoilu tekee myös hyvää mielelle. Vihreän värin on tutkittu rauhoittavan mieltä ja ympäröivä metsä laskee stressitasoja kokonaisvaltaisesti. Hengitä muutaman kerran sisään raikasta ilmaa ja puhalla ulos huolet ja murheet, huomaat sykkeen laskevan kuin itsestään..

Mustikkakukko on herkullinen perinneherkku mustikasta

Loppukesän ehdottomiin herkkuihin kuuluu mustikkapiirakka sekä kanttarelliruoat. Ylivoimaisesti paras mustikkapiirakka on mielestäni ruisjauhoista ja mustikoista leivottu perinneleivonnainen mustikkakukko eli rättänä, minkä juuret ovat Itä-Suomessa. Mustikan ja rukiin liitossa on jotain maagista..

Tässä mustikkakukko-ohjeessa sokerinmäärää on vähennetty perinteiseen verrattuna, jos haluat täysin sokerittoman leivonnaisen, voit korvata sokerin esim. stevialla tai koivusokerilla. Ruisjauhot ja mustikat sisältävät runsaasti suolistolle hyvää tekevää kuitua. Mustikka on metsiemme oma superfood ja se on kevytt herkku. Mustikka sisältää paljon mm. C-,ja E-vitamiinia sekä mm. omega3 ja omega6 -rasvahappoja.

mustikkakukko

Tarjoile mustikkakukko kuumana kermavaahdon, jäätelön tai sorbetin kanssa.

Monipuolinen kanttarelli

Sienet ovat metsän arvostetuimpia aarteita ja meidän kaikkien ulottuvilla. Kanttarelli eli keltavahvero on turvallinen sieni poimia, sillä sen ulkomuodosta ei voi erehtyä! Kanttarellit ovat miedon makunsa puolesta monikäyttöisiä sieniä ruoanlaitossa. Kokeile kanttarelleja risotossa, muhennoksena, piirakassa, munakasrullassa ja tietysti keitossa. Tässä sinulle kokeiltavaksi helppo ja herkullinen kanttarellikeitto, minkä valmistat vaivatta ilman maitoa ja gluteenia.

kanttarellikeitto

Kanttarellikeitto

Kanttarellikeitto (maidoton, gluteeniton)

2-4 annosta

Koko annos 800 kcal, 12g pro, 40g hh sekä 60 g rasvaa

1 litra (400g) tuoreita kanttarelleja

2 rkl öljyä

1 sipuli

5 dl + 3 dl vettä

3 rkl maizenaa (tai vehnäjauhoja)

2 1/2 dl kauraruoka-valmistetta (esim. Aito)

1 kasvisliemikuutio

1 tl suolaa

rouhaisu mustapippuria

(persiljaa)

Pilko kanttarellit pieniksi paloiksi. Laita kanttarellit kuumaan kattilaan ja pyörittele niistä lastalla, kunnes neste on haihtunut. Lisää joukkoon öljy ja hienonnettu sipuli. Kuullota sipuleita ja sieniä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää 5 dl vettä ja kasvisliemikuutio, sekoita. Sekoita maizena ja 3 dl vettä keskenään ja kaada suurus kattilaaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 3 min. Lisää joukkoon kerma (tai sulatejuusto) ja kiehauta. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Täydennä täydelliseksi liikkujan ateriaksi tarjoamalla seuraksi:

                                       esim. hampunsiemennäkkileipää hummuksella tai vegaanista ricottaa

ruisleipää tofuviipaleilla

kauraleipää ja edamamelevitettä

mustikkakukko

Minimustikkakukot

mustikkakukko

Minimustikkakukkoa ja kauravispiä

mustikkakukko

Minimustikkakukot  

4 annosta ´a 360 kcal, 3 g pro, 40 g hh, 20 g rasvaa sekä 8 g kuitua

100 g voita (tai margariinia)

1/2 dl sokeria tai muuta makeutusta

1/2 tl leivinjauhetta

2 dl ruisjauhoja

Mustikkatäyte:

4 dl mustikoita

1 rkl perunajauhoja

2 rkl sokeria (voi jättää poiskin)

Valmista ensin kuoritaikina: Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään sekaisin esim. puulastalla. Sekoita toisessa astiassa leivinjauhe ruisjauhojen kanssa ja lisää rasva-sokeriseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi.  Jaa taikina viiteen osaan. Voitele annosvuoat öljyllä. Taputtele taikinapalat neljään annosvuokaan, siten että niihin muodostuu noin 1 cm korkuiset reunat.

Täytteen valmistus: Sekoita perunajauho ja sokeri mustikoiden joukkoon. Jaa täyte vuokiin.

Tee jäljellä olevasta taikinapalasta vuokiin koristeet.  Paista minimustikkakukkoja 200 asteessa noin 20 min.  Tarjoile suoraan uuinista kasvikerman, vadelmasorbetin tai jäätelön kanssa. Kiireinen leipuri? Valmista rättänä yhteen isoon vuokaan (halkaisijaltaan 20 cm).

mustikkakukko taikina

mustikkakukko

Minimustikkakukkoa ja vadelmasorbettia

Maistuvaa syksyä!

 

 

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *