Mokaan jatkuvasti. Se on ihan ok.

Mokailu on opettavaista. Epäonnistuminen on lahja. Mitä näitä kaikkia juttuja kuulee aina hoettavan. Ei kannata ottaa itseään liian vakasti. Tekee hyvää ottaa rennosti ja antaa itselleen lupa oppia erehdysten kautta. ”Höpönpöppöä”, mä ajattelin aiemmin, ”helpommin sanottu kuin tehty”.

IMG_7351Olen viime aikoina löytänyt itseni aika monta kertaa tilanteesta, joille on saanut nauraa jälkikäteen. Milloin olen varannut hotellin yhdeksänsadan kilsan päästä, milloin syönyt epähuomiossa smoothiekoneen muovisen korkin, milloin taas herännyt omaan pieruuni keskellä yötä ja toivonut, ettei vieressä nukkuva kuulisi mitään. Yksin reissatessa eksyin vähintään kerran päivässä tai tasaisin väliajoin tokaisin epähuomiossa (tai englanninkielenhurmiossni) ”okay:n” sijaan”oh’gay” aiheuttaen pienen hämmennyksen vastapuolessa.

Tällä hetkellä pikkuruinen kämppäni haisee pepperonimakkaralle, sillä sunnuntai-iltana mieleni teki käristettyjä makkaroita, joita sitten innoissani paistelin kakkaroiksi. Eipä tullut mieleen, että sankka käry leviäisi ympäri kämppää ja pepperonimakkaran haju (tätä ei voi edes pyykkipoika nenässä kutsua tuoksuksi) syöpyisi mattoihin ja varmaan myös syvälle ihohuokosiini. Joku järkevämpi olisi tietenkin valmistanut makkarakakkarat uunipellillä.

hymymartankaaMua hävettää, että lauantain rilluttelut lähtivät vähä käsistä ja naapuri joutui tulla huomauttamaan melusta jossain vaiheessa villiä iltaa. Eilen menin kukkakaupan kautta himaan ja kävin nolona pyytämässä anteeksi mekkalointiamme. Tai mites se kerta, kun tulin himaan hektisen työpäivän päätteeksi ja huomasin unohtaneeni keittiön hanan päälle. Juoksin hädissäni ympäriinsä tsekkaamassa, onko joku murtautunut asuntooni. Ei ollut. Ihan itse olin unohtanut epähuomiossa laittaa hanan kiinni.

Välillä on tullut tunne, ettei mokaaminen ja asioiden jatkuva kämmäily ota loppuakseen. Miten musta, huolellisesta, tarkasta muikusta on tullut tällainen tohelo? Kaikki asiat pitää kirjata ylös, muuten mä unohdan. Nimetkin unohdan. Heti samoin tein, kun olen innoissani sanonut kädestä päivää ja tohottanut oman nimeni kuuluviin. Siinä omassa innostuksessa sen toisen tyypin nimi on haihtunut kuin pieru saharaan.

Mutta siinä sivussa, kun säntillisesti, perfektionistisesta, kiltin tytön syndroomasta kärsivästä misusta on tullut ainakin 90 astetta rennompi ja huolettomampi, olen myös oppinut nauramaan itselleni ja mokilleni. Olen oppinut, että ei haittaa, vaikkei kaikki olisi ihan justiinsa tai edes melkein. Kyllä täällä vähemmälläkin suunnittelulla ja nipotuksella pärjää. Kaikesta on selvitty ja elossa ollaan – mielettömiä tarinoita rikkaampina. Onpahan sitten mitä muistella kiikkutuolissa ja silleen.

LIDL_180308_HenriJuvonen_8412

LIDL_180308_HenriJuvonen_8052Helpottaa elämää ihan kamalasti, jos ei jaksa stressata omista mokailuistaan ihan niin kauhean paljon. Kukaan muu ei kuitenkaan muista niitä. Ihmiset ovat sillä tapaa hassuja, että kaikki ovat suurimmilta osin kiinnostuneita lähinnä itsestään. Voi kuulostaa tylyltä, mutta minusta se on välillä helpottavakin ajatus. Ja ainakin voin satavarmasti luvata, että elämään tulee ihan kauheasti lisää hauskuutta, kun antaa vähän siimaa ja rentouttaa otettaan. Muakin kauhistutti alkuun. Kuvittelin korttitalon romahtavan, jos en jokaisella solullani pitäisi sitä aktiivisesti pystyssä. Ei se romahtanut. Hetkittäin näyttää horjuvan, mutta pystyssä pysyy. Suosittelen yrittämään.

hyvapose

Rentoa viikkoa!

nimmari

Kuvat otti Henri Juvonen Lidlin #Letsdenim -rullaluistelutapahtumassa, jonka tosin luulin olevan ihan tavallinen kissanristiäinen. Skumpat käteen, snacksit suuhun ja minglailemaan. Ei ollut. Olin vähän epähuomiossa lukenut kutsun huonosti. Kaikille iskettiin rullaluistimet jalkaan ja ainakin mulle sattui vähän liian nopeasti liukuvat. En osaa luistella, saati rullaluistella. Sekin tuli todistettua. Ja vaikka mua kauhistutti, muut tuntuivat saavat rullailuistani hyvät naurut. Mietin tuolla huristaessa, että eipä tuo haittaa, vaikken pysyisikään pystyssä? Pohjalta on suunta vain ylöspäin ja kyllä lähimmät tulevat aina kampeamaan mut pystyyn, jos jään liian pitkäksi aikaa köllimään.

Mun uraoivallukset

 

Trendi haastoi mut kirjoittamaan uraoivalluksistani. Työorientoitunuthan mä olen. Rakastan duunejani, siten kuin töitänsä nyt voi rakastaa. Yritän pitää balanssin ja tasapainon ja muistaa myös levätä. Yritän ennen kaikkea muistaa kaiken kiireen tai välillä kiireettömyyden keskellä nauttia niistä jutuista, joita teen. Yritän muistaa, että en huolehtisi liikaa tulevasta, vaan pysyisin hetkessä. Varmasti sellaisia juttuja, joista jokaisen tulisi välillä muistuttaa itseään.

Mun suurimmat työhön liittyvät oivallukset ovat kuitenkin jotain ihan muita juttuja. Teki oikeastaan hyvää peilata vähän menneeseen ja miettiä, mitä elämästä on töittensä kautta oppinut.

Tuija-1117-5

#Uraoivallus 1: Et tarvitse viiden vuoden suunnitelmaa

Lähestulkoon jokainen menestynyt ihminen tuntuu hokevan viiden vuoden suunnitelmastaan. On tarkkoja päämääriä, tiukkoja unelmia, joiden eteen tehdään määrätietoisesti töitä. On ajatus siitä, mihin seuraavan askeleen tulisi suuntautua.Mä en oikein koskaan ole osannut tehdä töitä sillä tapaa.

Olen kyllä määrätietoinen ja kova tekemään duunia. Teen tiukasti hommia tavoitteideni eteen ja olen valmis välillä painamaan vaikka niska limassakin duunia. Kuitenkin vuosi toisensa jälkeen yllättyn, kun katson asioita taaksepäin. Usein elämä on yllättänyt, enkä koskaan olisi arvannut, millaisia polkuja se eteeni on tuonut. Olen kerta toisensa jälkeen kiitollinen, hämmentynyt ja innoissani niistä yllättävistä käänteistä ja mahdollisuuksista, joita matkan varrelle on tupsahdellut, kun on pitänyt silmänsä auki. Välillä tietysti kannattaa myös pitää sopivasti mekkalaa itsestään. Olen miettinyt sen niin, että jos olisin tehnyt tiukasti töitä vain yhtä kiintopistettä kohti, en ehkä olisi huomannut noita mahdollisuuksia sivuipoluillani. Elämän upeus on siinä, että se yllättää. Se tuo eteen jotain ihan muuta kuin odotit, joka voi olla parempaa kuin osasit kuvitellakaan.

Tuija-1117-6

#Uraoivallus 2: Pysy kilttinä

Olen aiemmin kirjoittanut siitä, miten kiltteydestä on tullut kirosana. Tekisi mieleni heittää pari ärräpäätä kehiin, kun ärsyttää niin paljon. Kiltteys ei tarkoita ovimattona olemista. Se tarkoittaa, että pysyy pehmeänä, vaikka tekee kovia juttuja. Se tarkoittaa, että on ystävällinen ympärillään oleville ihmisille ja koettaa keskittyä hyvään kaiken negatiivisuuden sijaan. Kiltteys tarkoittaa sitä, että auttaa kaveria hädässä, vaikka ei itse hyöytyisi yhtään mitenkään. Se tarkoittaa sitä, ettei aina laskelmoi kaikessa ja kaikkien kanssa.

Kiltteys tarkoittaa, että haluat olla kiva muille ja huomaat kyllä, että muut haluavat olla kivoja sulle. Se jos mikä on tärkeä oivallus.

Tuija-1117-3

Tuija-1117-8

#Uraoivallus 3: Uskalla lähteä

Yksi työelämäni isoimmista jutuista oli lähteä aikanaan Radio NRJ:ltä ja hypätä yrittäjäksi ihan tyhjän päälle. Ei plan B:tä, ei keikan keikkaa kalenterissa. Pelotti niin perkeleesti, että valvoin öitä kuukausitolkulla. En todellakaan osannut relata ja ottaa iisisti, mutta opin itsestäni ihan hurjasti ja en ole katunut hetkeäkään. Olin hetkittäin varma, että päädyn työttömyyskortistoon ja etten koskaan tulisi enää tekemään media-alan töitä. Toisinaan puhkuin intoa ja uskoin tehneeni elämäni parhaan päätöksen. Ihan karmiva vuoristorata, josta selvisin kuitenkin hengissä ja astetta rohkeampana.

En olisi ikinä uskonut, miten paljon ovia ja mahdollisuuksia uuteen tuosta avautui. Mua helpotti aikanaan ajatus siitä, että jos kaduttaa, voi vaihtaa suuntaa uudestaan tai kääntyä takaisin. Kiinni menneet ovet saa kyllä avattua uudelleen. Luultavasti edessäsi on kuitenkin niin paljon uusia ovia, ettei mieleesi tule edes miettiä, mitä vanhan takana olikaan.

Tuija-1117-9

Onnea matkaan, olitpa juuri nyt minkä tahansa oven edessä!

nimmari

Kuvat: Karoliina Jääskeläinen
Mun lempparikotipaita: Twinset

Miltä paluu arkeen tuntuukaan?

Viikko sitten istuin lentokoneessa ja koetin saada kiinni ajatuksistani. Mun olisi oikeastaan pitänyt tehdä töitä, sillä seuraavana päivänä vuorokauden matkustelun jälkeen olisin taas Suomessa. Arki alkaisi, työt kurkkivat jo nyt oven takana.

Suomessa oli ihan jäätävän kylmä, kun palasin. Lentokoneeseen tuli kuulutus, että ulkona on 24 astetta pakkasta. On pimeä ja väsyttää.

tuija_luureilla_1920x1080On vaiketa kuvailla niitä fiiliksiä, joita päässä menee nyt muutama päivä kotiutumisen jälkeen ristiin rastiin. Olin melkein viisi viikkoa poissa kotoa. En muistanut enää, millaista arki olikaan, miltä se tuntuisi.

Mulla on ollut aivan jäätävä ikävä mun läheisiä. Katsoin reissussa pienestä siskopojasta, kummipojastani kaiken maailman videopätkiä uudestaan ja uudestaan. Kelasin ees taas kolmen sekunnin videoklippiä, jossa hän kaatuu yrittäessään kävellä isosiskoni, hänen äitinsä kengillä. Ne ovat noin 15 numeroa liian isot. Kuuntelin kerta toisensa jälkeen, kuinka hän oli oppinut sanomaan ”Tuija”. Oikeastaan se on ”Teija”, mutta ei yksityiskohdilla ollut nyt väliä. Hän tarkoitti minua. Ääntäminen sujui mielestäni mallikkaasti.

Unohdin varata vyöhyketerapian, kosmetologin ja laskutkin maksoin viimeksi useampi viikko takaperin. Soitin heti kotiuduttuani Isi Pehkoselle. Äiti Pehkosen kanssa olin reissussa aika paljonkin yhteyksissä, mutta koska iskällä ei ole watsuppia, on yhteydenpito hoitunut siskon välityksellä.

tuija_sampoTilasin lentokoneessa aika monta lasillista shamppista, sillä olo tuntui niin juhlalliselta. Olin juuri toteuttanut unelmani. Haaveilin pitkästä Austaralian matkasta vuosia ja viimein mun oli mahdollista toteuttaa matka. Vaikka olen aikamoinen herkkis, en ole itkenyt aikoihin. Vikana iltana kyyneleet kuitenkin hiipivät silmäkulmaan, kun katselin Bondi Beachia ja tiesin lähdön koittavan seuravana päivänä. Sama tapahtui lentokoneessa.

Tänään alkoi arki. Oli inspiroivaa palata pitkästä aikaa radioon ja Sampo Kaulasen haastiksesta taisi tulla yksi parhaista koskaan tekemistäni. Perjantaina jatketaan Kenen Kotona -kuvauksia ja muutenkin paluu ruotuun ja järjestykseen tuntuu tosi hyvältä.

Kun mietin kaikkea nyt, tuntuu että viiden viikon aikana olen kokenut niin paljon. Siitäkin huolimatta, että reissu on ollut aivan toisenlainen kuin etukäteen kuvittelin. Mulla on sellainen olo, että nyt voin ja uskallan koska tahansa lähteä ihan minne tahansa ja niin pitkäksi aikaa tahansa kuin haluan. Yksinolo ei pelota, se kiehtoo ja avartaa. Tuntuu, että olen nähnyt palasen maailmasta, jota en osannut edes kuvitella olevan. Sinne haluan palata.

nimmari