Tämä keino karkoittaa huolia

Ja vähentää huomattavasti riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.

 

Se on optimistinen ajattelu. 

Pasi ja Pena lähtivät kilpailevien kenkäkauppojen edustajina tutkimaan Afrikan markkinoita. Kun he olivat aikansa reissanneet pitkin poikin Afrikkaa, he sähköttivät kotiin raporttinsa.

Pasi: ”Kukaan ei käytä täällä kenkiä. Tilanne on täysin toivoton. Markkinoita ei yksinkertaisesti ole. Palaan kotiin.”

Pena: ”Kukaan ei käytä täällä vielä kenkiä. Lähettäkää heti kolme kontillista. Täällä on planeetan kuumimmat markkinat. Jään tänne tekemään elämäni kauppoja!”*

 

Jos nyt ajattelet, että taas tätä positiivisuushömppää, niin anna kun toistan: optimistinen ajattelu vaikuttaa fysiologisesti kehossasi niin, että se muun muassa vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauteen. Sitä paitsi, optimistilla on paljon mukavampaa.

Mitä me tiedämme optimismista? 

Tiedämme, että optimismilla tarkoitetaan toiveikasta suhtautumista tulevaisuuteen. Optimistille vaikeudet ovat vain väliaikaisia ja muuttuvia. Sen lisäksi, että optimisti ei jää tuleen makaamaan, hän yleensä etsii tilanteesta jonkin myönteisen puolen ja uskoo, että vaikka nyt meni mönkään, seuraavalla kerralla onnistun.

Tiedämme myös, että optimismi on luonteenpiirre ja siten siis osittain synnynnäistä. Toinen on jo vauvana yhtä hymyä ja itse aurinkoinen ja toinen kiukkuinen jurottaja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jurottaja ei voisi oppia optimistiksi. Ero on siinä, että jurottajan täytyy tietoisesti harjoitella optimistista suhtautumistapaa, kun aurinkoiselta se tulee luonnostaan.

Tiedän tämän paremmin kuin hyvin, koska olen itse luonteeltani pessimismiin kallellaan. Tietoisella ajatusten tarkkailulla ja harjoittelulla olen saanut kuitenkin huomattavan muutoksen aikaan.

Tutkijat ovat löytäneet harjoituksia, joilla pystymme muuttamaan asennoitumistamme myönteiseen suuntaan. Ja tämä muutos on siis mitattavissa aivoista jo parin kuukauden harjoittelun jälkeen:

1. Puhelimeen tai tietokoneelle voi hankkia hymykuvaohjelman (esim. PsycMeUp). Idea on yksinkertainen: ohjelma tuo eteesi joukon kasvokuvia, joissa on yksi hymyilevä kasvo ja loput jotain muuta. Sinun tulee löytää hymykuva ja klikata sitä. Tätä tehdään uudestaan ja uudestaan.

Hymykuvaharjoitus perustuu Cognitive Bias Modification-harjoitukseen. Lisää voit lukea vaikka täältä.

2. Hiljenny joka päivä 10-20 minuutiksi. Voit aloittaa 5 minuutilla ja kasvattaa aikaa pikku hiljaa. Anna ajatusten tulla ja mennä, älä takerru niihin. Jos ajatuksesi meinaa ottaa vallan, keskity tarkkailemaan hengitystäsi.

Huomioitavaa tietysti on, että parin kuukauden harjoittelu ei tee pessimistiä ikuiseksi optimistiksi. Se onkin hymykuvaohjelman huono puoli. Itse en ainakaan usko, että jaksaisin klikkailla naamoja tästä päivästä hamaan harmaantumiseen asti. Hiljentyminen päivittäin sen sijaan passaa oikein hyvin. Ja kun pessimistisiin ajatuksiin kiinnittää tietoisesti huomiota ja kääntää ne myönteisimmiksi, niin ajan kanssa myönteinen ajattelu muuttuu automaattisemmaksi ja helpommaksi.


*Katkelma: Ajattelun ammattilainen

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *