Stressin hoitoa vauvasta vaariin

On olemassa eräs stressin lievittäjä, joka toimii ihmisillä ikään katsomatta. Se on kosketus.

Kosketus, kuten hieronta, sylissä pitäminen, silittäminen, halaus, saa aikaan oksitosiini-hormonin erittymisen kehossamme. Tämä hormoni on yhteydessä kehon rauhoittumiseen ja rentoutumiseen.

Kaikkein parasta on se, että sekä koskettaja ja kosketettava saavat annoksen oksitosiinia. Kosketuksen kohteen ei tarvitse olla välttämättä ihminen. Eläimen hoivaaminen ajaa myös asian.

Fysiologian professori Kerstin Uvnäs Moberg on tutkinut oksitosiinia ja kehon rauhoittumisjärjestelmää. Hänen mukaansa myös henkinen yhteys ihmisten välillä saattaa käynnistää oksitosiinin tuotannon. Tällainen yhteys voi syntyä, kun toinen ihminen kuuntelee aidosti, välittää, on ystävällinen ja luo turvallisuuden tunteen.

Kosketuksessa ja keskustelussa olennaisinta on aito kohtaaminen, jota kumpikin osapuoli haluaa. Mitään hormoniryöppyä ei synny, jos lähtee summittain kaulailemaan toisia ihmisiä tai juttelee puoliväkisin jonkun kanssa.


Erityisen tärkeää tutkimustietoa on saatu vauvojen tarpeesta tulla kosketetuksi. Pienille vauvoille on elintärkeää ja kehityksen kannalta välttämätöntä, että he saavat kosketusta. Vauvojen ja lasten sylissä pitämistä ei pidä rajoittaa. Tähän tietoon perustuu myös ns. kenguruhoito, jossa keskosena syntynyttä vauvaa pidetään mahdollisimman usein vanhemman paljasta ihoa vasten.

Lisää tietoa:

Kerstin Uvnäs Moberg, 2007. Rauhoittava kosketus. Oksitosiinin parantava vaikutus kehossa. Edita


Kerstin Uvnäs Mobergin julkaisuja

Kuva täältä.

Ei kommentteja.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *