Lisää mielenrauhaa rahaa säästämällä

Rahalla on merkitystä hyvinvointiin. Tutkimuksissa on selvinnyt, että esimerkiksi tulotason kasvu korreloi vahvasti onnellisuuden kanssa. Ja heti perään on tietysti todettava, että raha itsessään ei ole tae onnellisuudelle. Rikkaita ja onnettomiahan löytyy. Lisäksi joissain erittäin köyhissä maissa ihmiset saattavat olla yllättävän onnellisia. Se on juuri osoitus siitä, että pelkkä raha ei tuo onnea.

Tutkimuksissa on selvinnyt, että materialistiset tavoitteet eivät tee ihmisiä onnelliseksi, vaan ovat pikemminkin tyytyväisyyden ja onnen tiellä. Eli toisin sanoen: On hyvä jos on rahaa, mutta rahan perässä juokseminen vain rahan vuoksi ei kannata. Sen sijaan rahaan kannattaa suhtautua välineenä, jonka avulla voi vaikka lisätä mielenrauhaa tai toteuttaa unelmiaan.

Miten raha lisää mielenrauhaa?

En ole ollut rahan suhteen todellisessa hädässä koskaan. Sen sijaan olen elämäni varrella kituuttanut erittäin pienellä rahalla, kokenut työttömyyttä, ottanut kerran kulutusluottoakin.

Tiedän, että elämässä tulee aina yllättäviä tilanteita, jolloin rahaa tarvitaan. Sen vuoksi olen laittanut raha-asiani kuntoon. Haluan nukkua yöni hyvin ja haluan sen mielenrauhan, turvallisuuden ja jopa vapauden tunteen, jota säästetty raha tuo. Kerron omien kokemusteni pohjalta, miksi raha tuo mielenrauhaa, ja miten rahaa voi saada säästöön.

1.Äkilliset menot eivät aiheuta kaaosta.

On todella kurjaa elää sinä jatkuvassa jännityksessä tai pelossa, että talouteen tulee jokin yllättävä meno. Tiedättehän, kodinkone hajoaa, tietokone tilttaa. Ja mikä vielä pahempaa, jääkaappi ja pesukone sanoo sopimuksensa irti samaan aikaan. Jos tällaisia menoja varten on olemassa rahaa säästössä, on ikävän menon aiheuttama murhe huomattavasti pienempi. Eikä tarvitse ostaa luotolla.

2. Kun terveys pettää, voi raha auttaa.

Olen ollut muutamaankin otteeseen siinä tilanteessa, että olen saanut rahalla ostettua apua terveydellisissä asioissa silloin, kun olen sitä kipeästi tarvinnut. Joskus terveysasiat voivat olla sellaisia, että pitää vaikka kivet kääntämällä ja kokeilemalla etsiä se asiantuntija, joka siinä tilanteessa voi auttaa. Ja silloin tarvitaan yleensä myös rahaa. Kerron tuoreen esimerkin.

Kipuilin viime syksynä ja talvena jalkani kanssa. Kipu äityi lopulta niin pahaksi, että pienetkin kävelymatkat olivat miltei mahdottomia. Kun syy löytyi, sain lähetteen leikkaukseen. Leikkausjonot julkisella puolella ovat mitä ovat ja minullahan ei ollut hengenvaaraa, joten en tietenkään ollut jonon keulilla. Pääsiäisen tienoilla mietin, millainen kesä minulla olisi edessä, kun en kärsinyt kävellä juuri yhtään ja kivut olivat melkoiset. Tiesin, että kesä olisi yhtä tuskaa minulle, mutta masentavaa myös perheelleni. Siinä tilanteessa päätin, että menen yksityiselle ja maksan leikkauksen itse. Kun leikkaus tehtiin ajoissa keväällä, kesä oli ihana ja kivuton. Voitte kuvitella, että olin todella onnellinen säästössä olevista rahoistani, jonka turvin saatoin leikkaukseen mennä.

3. Jos joutuu työttömäksi, ei ole heti pulassa.

Säästössä oleva raha auttaa myös silloin, jos joutuu työttömäksi. Työttömäksi jääminen ei nyt muutenkaan ole kovin mieltä ylentävää, joten siinä vaiheessa ei juuri kaipaa lisähuolta rahasta. Rahaa on hyvä olla mielestäni kahdestakin syystä, jos joutuu työttömäksi. Ensiksikin, työttömyyskorvausta joutuu todennäköisesti odottamaan jonkun aikaa. Samalla pitäisi kuitenkin maksaa elämisen peruskulut.

Toiseksi, itse ainakin haluan rauhassa etsiä itselleni sopivaa uutta työtä. En nimittäin pidä yhtään siitä ajatuksesta, että työvoimaviranomainen “päättää” puolestani, että tässä sinulle sopiva työ, hae sitä tai ole korvauksitta. Kun itse tiedän, että olen ahkera ja kova työnhakija työttömänä, niin en todellakaan halua jokun kasvottoman viranomaisen olevan ohjaksissa työnhaussani. Kun rahaa on säästössä tarpeeksi, minulla on mahdollisuus vaikka olla hetki korvauksitta.

Ja mitä tulee työttömyyden uhkaan, niin kehotan kyllä jokaista palkansaajaa liittymään johonkin työttömyyskassaan. Ansiosidonnainen työttömyysraha on kuitenkin miltei aina suurempi, kuin Kelan päiväraha.

Rahan säästäminen eläkeikään on myös ehdottoman kannattavaa. Itse olen pakottanut itseni opettelemaan muutaman perusjutun sijoittamisesta, jotta ymmärrän, minne laitan rahojani kasvamaan vanhuuden päiville.

Vinkkejä rahan säästämiseen

1.Maksa kulutusluotot ja pienet velat ensin pois.

Kulutusluotoista kannattaa pysyä hyvin kaukana. Jos sellaisia on kuitenkin ottanut, ne on hyvä maksaa pois ensimmäisenä säästötoimena. Samoin muut pienet velat. Selvää on, että esim. asuntovelka ei kuulu näihin velkoihin.

Kiertele asuntoasi ja mieti, onko siellä jotain sellaista, jota et tarvitse, mutta jonka voisit myydä pois? Jos on, laita tavara myyntiin ja käytä myyntituotot suoraan velkojen maksamiseen (tai laita säästöön, jos ei ole velkoja).

2.Seuraa menojasi.

Ota kuitit talteen ja laita joko Exceliin (itse käytän Google Docsia), vihkoon tai johonkin ylös ihan kaikki menosi ja ostoksesi kategorioittain. Tarkka menoseuranta on ainoa tapa päästä kärryille siitä, missä omat rahareiät ovat, kuinka paljon tarvitset rahaa elämiseen ja mistä kohdista olisi mahdollista säästää.

3.Maksa ensin itsellesi.

Kun olet maksanut kulutusluotot ja vipit pois, ala säästämään säännöllisesti joka palkasta. Maksa ensin itsellesi tarkoittaa sitä, että laitat heti palkan tultua rahaa säästöön toiselle tilille. Se voi olla esim. 10% nettopalkastasi tai vähemmän tai enemmän.

Kerää säästötilille sellainen rahapuskuri, jolla saat mielenrauhan yllättävien menojen varalta. Kun puskuri on tarpeeksi iso, voit halutessasi tutustua sijoittamiseen ja laittaa osan rahoista poikimaan sijoituksiin. Tutustu kuitenkin sijoittamisen perusasioihin, ennen kuin laitat rahaa kiinni mihinkään. Sinun on ymmärrettävä, missä rahasi ovat ja mitkä ovat riskit.

4.Ole tarkka kuluttaja.

Säästäminen ei tarkoita sitä, että pitäisi kituuttaa ja viettää ankeaa elämää. Jos on kertynyt paljon velkaa, voi tietysti jonkin aikaa joutua luopumaan jostain. Jotta rahasi eivät hupenisi turhaan, ole tarkka kuluttaja. Käytä niihin asioihin rahaa, joihin todella haluat kuluttaa. Yhdelle se voi olla harrastus, toiselle ruoka ja kolmannelle matkat.

Elämässä voi tietysti olla aikoja, jolloin raha on niin tiukassa, että säästöön ei saa mitään. Olen itsekin elänyt sellaisia aikoja. Silloin kannattaa keskittyä menoseurantaan ja tarkkaan kuluttamiseen ja aloittaa säästäminen heti, kun rahatilanne paranee.

Lukuvinkkejä:

Raha, työ ja stressi. 

P.Ohatan blogista Lauran vieraskirjoitus: Pienituloisen säästäminen – Lauran tarina

Havia, Lappalainen, Rinta-Loppi: Erilainen ote omaan talouteen. Vapaus, onni ja hyvä elämä. Talentum

Myllyoja & Kullas: Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta. Talentum

stressiä rahasta

Kuva: Fabian Blank

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *