Kuormittunut stressistä vai jo uupunut?

Välillä elämässä voi olla koviakin stressipiikkejä. Niin kauan, kun suuret stressitasot jäävät vain väliaikaisiksi ja elimistöllä on aikaa palautua ennen seuraavaa vuoristorataa, syytä suurempaan huoleen ei ole. Jos stressitasot ovat jatkuvasti koholla ja palautumista ei tapahdu, keho ja mieli alkaa oirehtia. Ihmisestä riippuu, kumpi ilmoittelee itsestään ensin.

Seuraavasta listasta saat vihiä, oletko kuormittunut stressistä vai jo lähellä uupumusta:

Liiallisen kuormituksen ensioireita: 

– vaikeudet nukahtaa, asiat pyörivät mielessä
– herääminen aamuyöllä
– äreys
– unohtelu
– kärsivällisyyden väheneminen
– ei jaksa ja malta kuunnella muiden esittämiä mielipiteitä
– niska-hartiaseudun lihasten jännittyminen
– närästys, ilmavaivat, suolistovaivat


Jo orastavan uupumuksen oireita:

– unohtelu
– keskittymiskyvyn heikkeneminen
– töihin ryhtymisen vaikeus
– alakuloisuus
– mielenkiinnon ja mielihyvän häviäminen
– vetäytyminen omiin oloihin
– alavireisyys
– toivottomuus
– syyllisyyden tunteet
– itkahtelu, yliherkkä maltin menettäminen

Sanomattakin on varmaan selvää, että uupuneen tilanne on aina vakava ja edellyttää järeitä toimenpiteitä. Olen jo aiemmin kirjoittanut, kuinka uupuneen lisämunuaiset nuukahtavat. Myös aivojen mielialaa säätelevissä välittäjäaineissa tapahtuu
muutoksia, samanlaisia kuin masentuneella (mm. serotoniinin ja noradrenaliinin tasot laskevat). Keho joutuu muutenkin sen verran koville, että tilanteen pitkittyessä vastassa on vääjäämättä erilaisia sairauksia.

Uupumus on keholtamme huutomerkein varusteltu viesti, joka pakottaa meidät pysähtymään, lepäämään ja muuttamaan toimintaamme. Stressistä kovasti uupuneella on usein merkkejä masennuksesta. Pitkittynyt stressi on merkittävin yksittäinen masennusta aiheuttava tekijä ja altistaa viisinkertaisesti masennukselle.

Jos koet olevasi uupunut, voit tehdä itsellesi suuntaa antavan masennustestin (DEPS). Hae apua heti ja hakeudu lääkäriin*. Lepää. Jos olet vakavasti uupunut, kehosi palautumiseen menee useita kuukausia.

* Vakavakaan uupumus tai työstressi ei oikeuta Kelan sairauspäivärahaan. Tämän takia lääkäri kirjoittaa usein uupumuksen kanssa esille tulevan masennuksen ensisijaiseksi diagnoosiksi.

(Lähteenä stressin oireisiin käytetty kirjaa Työstressirokotus.)

Kuva täältä.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *