Väite: mindfulness on haitaksi terveydelle

Törmäsin todella kiinnostavaan artikkeliin Helsingin Sanomissa, jossa tutkija varoittaa mindfulness-trendin ongelmista: ”Jos työtä on liikaa, tarjotaan vaihtoehdoksi, että hengitäpä vähän”. Koko blogini olemassaolo on perustettu ajatukselle ”hidastaminen on kaunista” ja seison näiden sanojen takana. Mitä jos mindfulnessista tai hidastamisesta tulee elämään uusi stressin aihe, onko siinä mitään järkeä?

Slowisbeautiful_mindfulnesskollaasi.jpg

Onko mindfulness muutakin kuin ajatuksia, kirjoja, koruja tai pystejä?

Jutun juoni

Mindfulness on saanut juurensa buddhalaisesta uskonnosta, jossa samoja taitoja on harjoitettu jo tuhansia vuosia. Mielenterveysseura kiteyttää länsimaalaisen mindfulnessin näin:

”Murehdimme helposti menneitä ja huolehdimme tulevasta sen sijaan, että eläisimme pelkästään tätä hetkeä. Samoin olemme taipuvaisia tulkitsemaan asioita aina samalla tavalla. Tietoisuus- ja läsnäolotaidoilla tarkoitetaan keskittymistä kulloinkin meneillään olevan hetken kokemiseen, havainnointiin ja hyväksymiseen.”

Meditaatio ja mindfulness on tullut monen ihmisen arkeen – ja työpaikalle. Filosofian tohtori Mira Karjalainen tuo esille HS:n artikkelissa, että voi olla vaara, ”että henkisyydestäkin tulee uusi työtaakka”. Karjalainen perustelee: Ajatukseen sisältyy vaara, että stressiä lievittämään tarkoitettu tekniikka muuttuu yhdeksi stressin lähteeksi itsessään. Se voi peittää rakenteellisia ongelmia ja saada ihmiset tuntemaan syyllisyyttä siitä, että he stressaavat – harjoituksista huolimatta.” Karjalainen on huomannut hälyttävän seikan työpaikan mindfulness-harjoitusten yhteydessä, ”harjoituksia perustellaan sillä, että ne tekevät ihmisestä parempia työntekijöitä”.

Onko mindfulness haitaksi terveydelle? Mitä mieltä olet?  

Slowisbeautiful_mindfulness.JPG

Siskoni käsiala on painettu jalkaani ikuisiksi ajoiksi. ”Believe” on minulle vahva sana; uskon rakkauteen, vapauteen ja hyvyyteen.

Olenko minä Mind Full vai Mindful?

Itselleni ei ole väliä, mitä nimeä elämäntyylini kantaa. Olen saanut inspiraation elämäntyyliini lukemalla buddhalaisesta uskonnosta sekä mindfulnessista, mutta olen räätälöinyt itselleni sopivan tien. En noudata mitään sääntöjä tai kumarra päivittäin kunniaa patsaalle. En ole myöskään aina Zen.

Minä uskon tietoiseen läsnäoloon ja haluan arvostaa jokaista hetkeä mahdollisimman paljon. Tämä korostuu minulle arjessani hidastamisella: syön hitaasti ruokani (ainakin yritän!), kävelen hitaasti ulkona ja katson maisemia ja yritän oikeasti kuunnella ja keskittyä, mitä ystäväni (tai ventovieraat) puhuvat minulle. En ole täydellinen ja joskus hidastaminen ei onnistu, en kuitenkaan stressaa siitä. Huomenna on uusi päivä yrittää uudelleen!

Rakkaudella, Martina

Löydä minut Facebookissa ja Instassa!

Lue lisää:

Daith-lävistyksellä apua migreeniin?

Sairastumistarinani: Kun jalat lähtivät altani

Arki sidekudossairauden kanssa

Sairaus ja parisuhde

Lähteet:

Tutkija varoittaa mindfulness-trendin ongelmista, hs.fi (25.1.2017)

Mielenterveysseura

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *