Tuoksuyliherkkyys on oikea elimellinen vaiva

Allergialiiton mukaan 10-40 % väestöstämme on tuoksuyliherkkiä. Minä olen herkkä tuoksuille ja huomaan välillä selitteleväni tätä vaivaa muille ihmisille, kun joudun esim. vaihtamaan istumapaikkaani, jos jollain on liikaa hajuvettä päällä. Tuoksuherkkyys ei kuitenkaan tee minusta mitään kovan luokan hössöttäjää. Tuoksuyliherkkyys voi olla vaikea vaiva. Allergialiitto auttaa minua hälventämään stigmaa:

Aikaisemmin tuoksuyliherkkyyttä pidettiin lähinnä psyykkisenä oireiluna, mutta nykyään lääketiede on tunnistanut sen elimelliseksi vaivaksi.

Tuoksuyliherkkyys

Ainoa hajusteeton pesuaine, jonka löysin Espanjassa on tarkoitettu lapsien vaatteille.

Mitä tuoksuyliherkkyys tarkoittaa?

Tuoksuyliherkkyys on poikkeava tapa reagoida tuoksuihin ja hajuihin.

Tuoksuyliherkkien hajuaisti ei ole tavallista herkempi, vaan heiltä puuttuu ominaisuus tottua tuoksuihin. Oireet ovat elimellisiä, todellisia ja moninaisia.

Jotkut ihmiset eivät voi sietää lainkaan mitään tuoksuja ja siksikin minusta on tärkeää ottaa tämä aihe esiin blogissani. On myös mahtavaa nähdä useammin julisteita, joissa muistutetaan tuoksuherkkyydestä. Lauttasaaressa asuessani näin myös hajusteettoman kampaamon, mikä on varmasti helpotus monelle tuoksuherkälle. Olen joutunut pesemään usein hiukseni kampaajalla käynnin jälkeen, sillä hiukset tuoksuvat niin voimakkaasti..

Oireina esiintyy nenän vuotamista, ihon punottamista etenkin kasvoilla ja kaulalla, hengenahdistusta, yskää, päänsärkyä, pahoinvointia, uupumusta, sydäntykytystä ja keskittymiskyvyn heikkenemistä. Herkkyys oireille vaihtelee. Joku voi saada jo muutamassa minuutissa hankalan päänsäryn, kun joku toinen selviää muutamalla aivastuksella.

Lähde: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto.

Kuva minusta

Miten minä reagoin tuoksuihin?

Täytyy mainita, että en ole varmasti niin herkkä tuoksuille kuin jotkut voivat olla. Pystyn myös tottumaan lieviin tuoksuihin. Taidan vain olla herkkä tuoksuille enkä varsinaisesti tuoksuyliherkkä. Minulla on diagnosoitu monikemikaaliyliherkkyys, joka on luultavasti aiheutunut siitä, kun altistuin pahasti vuosia sitten Lontoossa homeelle.

Kovat tuoksut aiheuttavat minulle päänsärkyä, nuhaa, aivastelua ja noh, kovaa ärsytystä…Todella vahva parfyymi voi olla niin kova ärsytys aisteilleni, että koen sen fyysisenä kipuna. Vahva tuoksu voi aiheuttaa minulle myös migreeniin.

Tämä kuulostaa ehkä oudolta, mutta maistan vahvat tuoksut suussani!

Tyyny ja peitto

Minulla on ollut pieni episodi täällä Espanjassa, kun olen yrittänyt saada pois uusista lakanoista vahvaa hajua (pesukoneemme ei ole kovin tehokas) ja nukuin monta yötä saippuan maku suussani (kuulostaa oudolta, tiedän). Löysin vihdoin hajusteetonta pesuainetta ja itsepalvelupesulan, jonka jälkeen pystyin taas nukkumaan. Voin saada myös ihottumaa, jos nukun esim. uusissa lakanoissa, joita ei ole pesty, tai jos ne on pesty todella vahvalla pesuaineella.

Kuva minusta

Pyydän sinua ensi kerran huomioimaan, miten paljon laitat vaikkapa parfyymia kuntosalin pukuhuoneessa, ja ottamaan huomioon tuoksuyliherkät ihmiset.

Oletko sinä tuoksuyliherkkä, kerro meille kokemuksiasi kommenteissa?

Rakkaudella,

Allekirjoitus Martina

Lue lisää erityisherkkyydestä.

Slow is beautiful Instagramissa ja Facebookissa.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *