Opi kokkaamaan mausteilla: aito Thai kokkauskurssi

Osallistuin thaimaalaiselle kokkauskurssille Koh Samuilla. Oli aivan mielettömän kiinnostava tutustua syvemmin thaimaalaiseen ruokaan ja paikallisten arkeen. En ole syönyt paljoakaan (tai tykännyt erityisesti) thaimaalaisesta ruoasta, mutta olen matkallani rakastunut tähän suosittuun ruokaan! En varmaan vain ollut maistanut hyvää thaimaalaista ruokaa ennen. Thai kokkauskurssi järjestettiin paikallisen kokin kotona ja opin samalla paljon myös thaimaalaisesta kulttuurista 🙂 Suosittelen testaamaan (kursseja on varmasti myös Suomessa).

Thai kokkauskurssi

Thai kokkauskurssi

Thai kokkauskurssi Koh Samuilla

Kurssi alkoi paikallisella torilla, josta ostimme tarvittavat raaka-aineet. Päätimme yhteistuumin, mitä ruokia tulisimme kokkaamaan. Meitä osallistui kurssille yhteensä neljä, yllättäen kaikki naisia 🙂 Thaimaassa on myös länsimaalaisia supermarketteja (kuten Tesco), mutta paikalliset ostavat ruoat näiltä toreilta.

Thai kokkauskurssi

Ei ihan samanlainen tori kuin Suomessa!

Vihanneksia

Tässä on mm. monia eri munakoisoja. Thaimaalaiset munakoisot näyttävät hyvin erilaisilta kuin meidän.

Vihanneksia

Ainekset papaijasalaattiin, huom. vihreä papaija.

Marketilla/torilla myytiin kaikkea mahdollista taivaan alla. Oli omituista nähdä raa’at lihat päivän paisteessa kärpästen seassa, sillä olen ollut siinä mielikuvassa, että lihatuotteet tulisi säilyttää kylmässä. Kalat olivat kuitenkin kylmätty. Olemmeko Suomessa siis turhan tarkkoja vaiko mitäs? Tämä mietityttää minua…Joidenkin lihojen päällä oli hauska ”pussiviritys”, joka piti kärpäset loitolla. Keppi, joka liikutti pientä muovipussia edestakaisin lihojen päällä. En ihan ymmärtänyt, miten viritys toimi 🙂 Sammakot ja hait olivat myös aika erikoinen näky!

Torilla

Kaloja ja hai

Päällä näkyy hai…

Torilla

Tässä mm. kuivattuja katkarapuja (papaijasalaattiin) ja chilejä.

Yrttejä

Thaimaasta voi ostaa monia eri basilikoja.

Tarvitseeko kurssilla olla masterchef?

Kokkaaminen tapahtui pienessä kodissa, jonka terassille oli rakennettu hieno ulkokeittiö. Kaikki osallistujat saivat oman leikkuulaudan, terävän veitsen, essun ja keittolevyn. Teimme kaikki itse omat ruoka-annokset alusta loppuun kokin ohjauksella. Ainoa valmiiksi tehty ainesosa oli currytahna, mutta meille selitettiin miten se valmistetaan.

Ulkokeittiö

Kokkaustila oli todella symppis (vaikkakin kuuma!)

Thai kokkauskurssi

Thai kokkauskurssi

Kokkauksen lomassa voi ottaa ruokalevon.

Thaimaalaiset syövät samoja ruokia aamusta iltaan, eli heillä ei ole esim. tiettyjä ruokia aamupalalle. Thaimaalaisessa ruoassa tärkeää on kaikkien makujen harmonia ja se saavutetaan mm. tulisuudella, pehmeydellä (esim. kookosmaito), makealla (palmusokeri), kirpeydellä (lime) ja suolaisella (suola, pippuri). Toki riippuu, mitä ruokaa valmistetaan. Minusta on aivan mahtavaa, miten paljon täällä käytetään vihanneksia ruoassa ja tuntuu, että itselleni avautui aivan uusi vihannesten maailma. Täällä on monta eri basilika- ja munakoisolajiketta, joista en ollut koskaan edes kuullutkaan!

Minun oli vähän vaikeaa tehdä ruokaa ilman sokeria, joten laitoin omaani hippusen. Olen joutunut vähän joustamaan sokerittoman ruokavalioni kanssa. Onneksi täällä ei käytetä oikeastaan paprikaa, joten en ole kohdannut allergiani kanssa ongelmia 🙂

VihanneksiaThai kokkauskurssi

Chilejä kannattaa käyttää maltilla. Vihreät ovat miedompia kuin punaiset ja makea chili (isompi ja paksumpi) on aika mieto verrattuna pieniin chileihin (kuvassa yllä). Laitoin omaan papaijasalaattiin vain puolikkaan vihreän chilin ja se antoi jo paljon potkua salaattiin! Monet kurssilla olevat laittoivat aivan liikaa chiliä ja eivät pystyneet lopuksi syömään salaattia.

Papaijasalaatti valmistuksessa

Papaijasalaatti valmistuksessa

Olikohan tämä riisiviinä (en muista) ja palmusokeria.

Olikohan tämä riisiviinä (en muista) ja palmusokeria.

Thai kokkauskurssi oli aivan mahtava kokemus ja ruoka oli hyvää. Kurssin tahti ei ollut liian nopea. Kurssille osallistui teinityttö, kuka ei kokkaa kotona koskaan, eli ei tarvitse masterchefin taitoja 🙂

Päivän menu

Vihreä curry

Vihreä curry.

Valkosipuli-pippuri kanaa (oma suosikki!)

Pippuri-valkosipuli kanaruoka

Tom Ka kanalla

Tom Ka

Papaijasalaatti

Valmis papaijasalaatti

Laitan reseptejä tulemaan piakkoin, kunhan ehdin kääntää ne suomeksi 🙂

(Kurssin järjesti Smiley Cooking Class, Samui.)

Tulisella rakkaudella,

Allekirjoitus Martina

Lisää ruokapostauksia.

Slow is beautiful Instagramissa ja Facebookissa.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *