Sinkkisuihke lyhentää flunssan oireita?

Flunssakausi on täällä taas. Tuntuu, että kaikki joiden kanssa rupattelen ovat joko kipeitä tai puhuvat kipeistä tutuista ja työkaverista. Mutta no hätä! Kuulin mahtavasta tuotteesta poikaystäväni isoäidiltä (hänellä on parhaat terveysvinkit!), jonka pitäisi lyhentää ja helpottaa flunssan oireita. Voiko tällainen enkeli olla olemassa? Testasin tuotetta, kun huomasin viime viikolla alkavia flunssan oireita ja oireet kaikkosivat muutaman päivän kuluessa. Hip hurraa! Tottakai tätä tuotetta pitää nyt sitten hehkuttaa sinullekin. Sinkkisuihke, toimiiko tämä?

Sinkkisuihke

Sinkkisuihke avuksi flunssan hoidossa

Kyseessä siis suuhun ruiskutettava neste. Putelissa on kätevä ruisku, jolla suihkutellaan aika raivoisalla tahdilla sinkkiä nielun limakalvoille. Käyttöohje: Suihkauta 4 suihkausta 4 kertaa ensimmäisen tunnin aikana. Tämän jälkeen suihkauta 4 suihkausta joka toinen tunti, kunnes oireet helpottavat. Pyyhi ruisku talouspaperilla käytön jälkeen.

Aloin itse käyttämään suihketta viime viikon keskiviikkona, kun tuntui siltä, että olin tulossa kipeäksi. Nenä valui ja voimat oli ihan lopussa. Tein hoidon 2 suihkauksella, sillä en vielä ollut kunnon flunssassa.

Parin päivän sisällä olo oli jo parempi ja flunssa ei iskenyt päälle kunnolla.

Otin samaan aikaan c- ja d-vitamiinia. Käytin sinkkisuihketta vielä tämän viikon alussakin ihan varmuuden vuoksi 🙂

Vinkki: Kannattaa ostaa mustaherukan makuista suihketta, sillä kuulemma tavallinen (anis) maistuu ihan järkyttävältä. Sinkkisuihketta myy ainakin apteekit.

Psst! Kirjoitin blogissani kesällä, että olen parantanut flunssat ja allergiat elämäntapamuutoksellaUskon tähän vielä vahvemmin nyt, sillä en ole pystynyt noudattamaan matkustaessa tiukkaa ruokavaliota ja en ole syönyt niin säännöllisesti vitamiineja. Minulla oli flunssa, kun olimme Aasiassa ja olin nyt tulossa kipeäksi. Eli kannattaa panostaa terveelliseen sekä tasapainoiseen ruokavalioon ja syödä muutamia vitamiineja säännöllisesti. Tai ostaa sinkkisuihketta, jos flunssa iskee 🙂

Tietoa sinkkisuihke tutkimuksista

Sinkkisuihkeetta löytyy tutkimuksia, mutta infektiolääkäri toteaa Ylen-artikkelissa, että tutkimusnäyttö suihkeen tehosta puuttuu. Hän ei suosittele sinkkisuihketta ja kertoo, ettei flunssaan ole lääkettä.

Olen itse aika avomielisesti testaamassa erilaisia tuotteita ja asenteeni on aikalailla: whatever works, bring it (oli kyseessä placebo tai ei).

Tutkimuksia

* Kahden satunnaistettuihin lumekontrolloituihin tutkimuksiin perustuvan tutkimusraportin mukaan sinkkiasetaatti lyhentää flunssan ja sen oireiden kestoa. Vuonna 2012 julkaistun raportin (Science) mukaan sinkkiasetaatti lyhensi flunssan kestoa keskimäärin 42 %. Helsingin ja Sydneyn yliopistojen yhteistyönä laatimassa raportissa (Hemilä 2015) arvioitiin paikallisesti vaikuttavan sinkkiasetaatin vaikutusta flunssan oireisiin. Flunssaan liittyvän nuhan kesto lyheni 34 %, nenän tukkoisuus 37 %, kurkun karheus 33 %, käheys 43 % ja yskä 46 %.

*Science M, Johnstone J, Roth DE, Guyatt G, Loeb M. Zinc for the Treatment of the Common Cold: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Canadian Medical Association Journal 2012; 184 (10): E551-E561.

*Hemilä H, Chalker E. The Effectiveness of High Dose Zinc Acetate Lozenges on Various Common Cold Symptoms: A Meta-analysis. BioMed Central Family Practice 2015; 16:24-34. (bongattu Apteekin sivuilta)

Rakkaudella,

Allekirjoitus Martina

Lisää tuotetestauksia blogissa.

Slow is beautiful Instagramissa ja Facebookissa.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *