Sairaskohtauksillani on 1,5 vuoden jälkeen nimi!

Sairaskohtaukset, joista olen kärsinyt yli 1,5 vuotta saivat viimein nimen: basilaarimigreeni. Kummastuttaa aika paljon, ettei Meilahden Neurologian poliklinikka huomannut tätä, pistivät minut vain ulos osastoltaan, kuten liukuhihnalta, ilman diagnoosia.

Miten kohtaukset ilmenevät?

Kohtaukseni ovat linkittyneet ylirasitukseen ja liiallisiin aistiärsykkeisiin (vahvat valot, äänet, hajut). Saan niitä myös kuukautisten yhteydessä. Nykyään kohtaukseni noudattavat samaa kaavaa, mutta 1,5 vuotta sitten ne olivat joka kerta erilaisia. Tässä kohtauksien, eli migreenin, kulku:

voimattomuus, flegmaattisuus, päänsärky (myös muut säryt voimistuvat), pahoinvointi, puhe vaikeutuu, valoherkkyys, huimaus, vertigo, kasvot puutuvat, näkö sumenee, hajut vahvistuvat, silmät ja kasvot alkavat sätkiä (muurautuu kiinni), koko keho säpsähtelee ja sätkii, halvaantuminen, kädet voivat jäädä ”sojottaviin” asentoihin ja niska voi taipua outoihin asentoihin.

Migreeni kestää tunteja tai päiviä. Jos lääkkeet kotona eivät enää auta lähden päivystykseen, jossa saan suonensisäisesti vahvempia lääkkeitä. Jälkeenpäin olo on mankeloitu ja huonovointisuus jatkuu päiviä.

Slowisbeautiful_basilaarimigreeni.jpg

Kuvat: migreeni.org

Mikä basilaarimigreeni on?

Sain yksityiseltä puolelta diagnoosin basilaarimigreeni. Minulla on myös hemiplegisen migreenin oireita, mutta tässä migreenissä vain toinen puoli kehosta oireilee ja minun migreeni vaikuttaa koko kehoon. Kohtaukseni ovat hieman erikoisempia, kuin ”perus” basilaarimigreenin oireenkuvassa, mutta koen yleensä kohtauksien aikana yhden näistä tai useamman:

puheen puuromaisuus, kiertohuimaus, korvien soiminen, heikentynyt kuulo, kaksoiskuvat, liikkeiden hallinnan vaikeus, halvausoireet, tuntohäiriöt, sekavuus. 

Basilaarimigreeni tarkoittaa aivorungon (kuva 1) tai takaraivolohkon toimintahäiriöstä, joka kuulostaa aika heprealta. Yritin kysellä neurologilta järkevää selitystä, miksi näitä kohtauksia tapahtuu, mutta sellaista ei ole olemassa. Aivojen toiminta monimutkaisuudellaan hämmästyttää minua. Basilaarimigreeniin ei ole olemassa testiä, jolla diagnoosin voisi tehdä täysin 100 % varmuudella. Usein se jää diagnosoimatta. Alttius tälle migreenille johtuu perimästä ja ympäristön vaikutuksista (ja ties mistä!).

Miksi minua ei ole diagnosoitu aikaisemmin?

Hyvä kysymys. Esittäisin tämän kysymyksen mielelläni minua hoitaneelle neurologille Meilahden Neurologian poliklinikalla, jolta sain varsin kylmää kohtelua. Kohtausten rajuus on pelottanut ja yllättänyt minua, sekä minua hoitaneita lääkäreitä, jotka ovat aina ymmällään, mistä ne johtuvat. Jos olisin saanut diagnoosin aikaisemmin, luulen, että olisin suhtautunut sairaskohtauksiini paljon keveämmin. Olisin voinut myös aloittaa estolääkityksen aikaisemmin. En kuitenkaan usko ”jossittelun” voimaan. Olen tyytyväinen, että ymmärrän tänään kehoani enemmän ja yritän olla itselleni ja keholleni entistä lempeämpi <3

Migreenitöntä viikkoa sinulle!

Rakkaudella, Martina

Lue myös:

Daith-lävistyksellä apua migreeniin?

Sairastumistarinani: Kun jalat lähtivät altani

Arki sidekudossairauden kanssa

Sairaus ja parisuhde

Lähteet:

Basilaari-esite, Suomen Migreeniyhdistys

Basilaarimigreeni

Hemipleginen migreeni

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *