Oletko kilpikonna vai kilpahevonen?

Oletko sinä stressaantunut? Tuntuuko, että stressikierre vain jatkuu ja odotat, että se menee pian ohi?

Tiedätkö kuitenkaan, mitä pitkäaikainen stressi tekee kehollesi?

Se tappaa sinua hitaasti.

Minä olen stressierkki. Stressaannun pienistäkin asioista helposti. Luulin aikanaan, että nautin tästä tunteesta. Se ei ollut totta. Ymmärsin, että monet asiat menivät minun ohitseni, kuin maisemat junassa, ja tein kokoajan asioita sata lasissa. Tämä ei ollut minua varten. Minun oli aika pysähtyä.

Kun ymmärsin, että olen helposti stressaantuva tyyppi minua alkoi kiinnostaa, mitä stressi on ja miten se vaikuttaa minuun. Halusin tutkia aihetta. Kirjoitin Metropoliassa opiskellessani lopputyöni stressistä ja miten se vaikuttaa tietotyöläisen arkeen.

”Stressin isä” Hans Selye on kuvaillut, että on olemassa kahdenlaisia ihmistyyppejä: kilpikonnia ja kilpahevosia. Tämä tarkoittaa sitä, että jotkut ihmiset ovat kuin tehty stressaaviin tilanteisiin ja jotkut eivät. Joillekin pieni määrä stressiä on jo kuormittavaa, kun toiset kestävät sitä enemmän. Minä olen kilpikonna. Kumpi sinä olet?

Stressi on hyvä juttu. Pienissä määrissä. Sen avulla mm. suoriudumme paremmin vaativissa tilanteissa. Kuitenkin jos stressi on jatkuvaa, se ei ole hyvä juttu. Alla on hyvä taulukko, Heidi Hannan kirjasta Voiko stressi tappaa?, josta näkyy selkeästi, mitä jatkuva stressi tekee kehollesi.

Kirjasta_pieni.jpg

Stressi lihottaa, teet päätöksiä hitaammin ja se sairastuttaa. Kehosi on jatkuvassa tulehdustilassa.

Mieti tätä hetki.

Tämän kirjoituksen tarkoitus on saada sinut miettimään ja ehkä tutkimaan lisää, mitä stressi oikeasti tekee kehollesi. Se ei ole pikkujuttu. Se lyhentää sinun elämääsi ja sairastuttaa sinua.

Voit tehdä muutoksia elämääsi. Kerron sinulle pian lisää.

Rakkaudella, Martina

Lue lisää aiheesta

Hanna, Heidi 2014. Voiko stressi tappaa? Näin katkaiset kierteen. Helsinki: Minerva.

Vartiovaara, Ilkka 2008. Stressaa! Hyvä paha paine. Helsinki: Duodecim.

”Miten stressi ilmenee tietotyöläisen arjessa” -lopputyöni

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *