Närästys on piinaava vaiva: näin paransin refluksin

Närästääkö sinua usein? Jos närästys äityy todella pahaksi, ei tee mieli syödä mitään. Kipu ja polttelu pallean kohdalla on todella epämukava vaiva, joka vie myös yöunet. Minulla todettiin refluksitauti vuoden alussa ja koin monia unettomia öitä närästyksen kupliessa kehossani. Aloin parantamaan itseäni eri tavoin ja löysin monta toimivaa keinoa ja ruokavalion, jolla sain närästykseni hallintaan ilman lääkkeitä. Voi tätä iloa <3

Närästys on muutakin kuin polttelevaa tunnetta rinnassa

Närästykseni oli todella ärhäkkä vuoden alussa. En ole täysin varma, miksi närästys äityi niin pahaksi, sillä ruokavalioni oli terveellinen. Luulen, että syy oli ajoittainen kahvin juonti ja maidoton ruokavalio, joka ei selvästi sopinut minulle.

Kaikki ruoat mitä söin, aiheuttivat todella kovan närästyksen, palan kurkkuun ja ruoan nousun ylös suuhuni. En pystynyt nukkumaan muuten kuin lähes istuma-asennossa, sillä sain vaakatasossa outoja sydämen tykytyksiä ja olin hiestä läpimärkä. Näiden lisäksi minulla oli ruoan jälkeen kuiva yskä. Närästys voi siis aiheuttaa muitakin vaivoja, kuin polttelevaa tunnetta rinnassa.

Söin närästyksen ollessa pahana närästyslääkkeitä (pitkä- ja lyhytvaikutteisia), sillä en olisi voinut elää ilman niitä. Olen kuitenkin pystynyt jättämään lääkkeet täysin ruokavalioni ansiosta.

Miten paransin närästykseni?

Ruokavalio, joka rauhoitti närästyksen oli viljaton ja sokeriton, eikä sisältänyt mitään raskaita ruokia, kuten punaista lihaa, perunaa tai pastaa. Jos haluat helpotusta närästykseen, tarvitsee sinun rauhoittaa vatsasi tilanne ruokavalion avulla. Ruokavalioni tuntui tällöin todella yksipuoliselta, mutta pikkuhiljaa tilanteen rauhoittuessa pystyin syömään taas normaalimmin.

Tärkeimmät asiat, jotka on helpottanut närästystäni:

 • luonnonjogurtti (sis. probiootteja) ja pellavansiemenrouhe 
 • ruokaentsyymit auttoi sulattamaan ruokaa
 • pienet annoskoot, SYÖ HITAASTI! (ruoansulatus alkaa jo suussa)
 • POIS kahvi, alkoholi ja limut!
 • pH-balance PASCOE (vähentää kehon happamuutta, saa Ruohojuuresta)
 • syvähengitys- ja rentoutusharjoitukset (stressi pahentaa!)

Närästys helpotusta

Päivittäinen ruokailuni näytti tältä

Aamiainen

Kaurapuuro, liotettuja chian siemeniä (tai rahkaa), mustikoita ja pellavansiemenrouhettä sekä kuppi vihreää teetä.

Lounas ja illallinen

Koostui vaihdellen uunivihanneksista (ei porkkanaa, sipulia tai paprikaa tms.), linsseistä, kvinoasta, bataatista, ruskeasta riisistä ja kanasta tai kalasta. Lisäksi salaattia.

Välipalat

Pähkinöitä, banaania tai rahkaa tms.

Iltapala

Luonnonjogurtti, mustikoita ja pellavansiemenrouhetta.

Otin raskaampia ruokia takaisin ruokavaliooni pikkuhiljaa ja lisäsin mm. kauraleivän (100 % kauraa). Söin myös nestemäisen rautakuurin, sillä en mm. syönyt punaista lihaa muutamaan kuukauteen.

Miten syön tänään?

Pystyn nykyään syömään suht normaalisti ja olen jopa ottanut viljoja takaisin ruokavaliooni. Olipa ihana kokemus syödä uunituoretta leipää vähän aikaa sitten ravintolassa. Sitä iloa on vaikea kuvailla!! Edelleen yllä mainitut tuotteet ja tärpit pätevät ja jos esim. syön liian nopeasti närästys muistuttaa heti olemassa olostaan. Nukun myös edelleen monen tyynyn kanssa 🙂

Hapottomalla rakkaudella,

Allekirjoitus Martina

Lisää postauksia närästyksestä

Slow is beautiful Instagramissa ja Facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  Mari sanoo

  Hei ja hienoa, että sait vaivan kuriin. Minulle ei auttanut ruokavaliot eikä lääkkeet.Ruoka oli kaurapuuroa pellavansiemenrouheella, maustamatonta jugurttia,mustikoita, manteleita ja banaania juomaksi kamomillateetä…näillä mentiin liki 2 vuotta.Tautia olin jo tässä vaiheessa sairastanut reilu 3 vuotta, ennenkuin paheni. Nukuin pysyasennossa, liikuin ja ylipainoa ei ole ollut koskaan. Pascoejauhe oli jatkuvassa käytössä. Sitten refluksi hoidettiin leikauksella ja sairaalaan jäi kaikki vaivat. Joskus ei vaan auta omat muutokset.

  • 1.1

   martina sanoo

   Kiitos Mari kommentistasi! Ikävä kuulla, että närästys meni sinulla niin huonoksi. Ihan mahtavaa, että vaiva saatiin kuriin leikkauksella!! Mitä leikkauksessa muuten tehtiin? Oliko sinulla löystynyt ruokatorven aukko?
   – Martina

 2. 2

  Krista sanoo

  Miten kauan sinulla meni, että ruokavalion muutokset auttoivat refluksiin? Minullakin todettiin refluksi ja tuntuu, että olen aika yksin tämän asian kanssa, koska lääkäri työntää vaan happosalpaajia ja ei niillä juurikaan helpotusta oloon tule.

  • 2.1

   martina sanoo

   Moi Krista! Tosi ikävä kuulla, jos sinullakin on refluksi 🙁 Itseasiassa itselläni on taas huonompi kausi meneillään ja ruokavalio on aika askeettinen. Olen pystynyt syömään ennen tätä takapakkia monia kuukausia mitä haluan ja juomaan kahviakin! Minulla meni joitain viikkoja muistaakseni, ennen kuin närästys kaikkosi kokonaan..alku oli aivan kamalaa. Söin myös happosalpaajia ruokavalion rinnalla joitain viikkoja, en muuten olisi pystynyt elämään tai nukkumaan lainkaan. Oletko muuttanut jo ruokavaliotasi? 🙂

   -Martina

   • 2.1.1

    Krista sanoo

    Varsinaisesti en ole vielä muuttanut ruokavaliota, kun tilanne on aika paha koska kaikesta ruuasta tulee huono olo ja välillä oksentelen. Haluaisin ravitsemusterapeutille lähetteen niin tietäisin mistä lähteä liikkeelle. Sen muutoksen olen tehnyt että olen jättänyt viljat pois (kaurapuuroa syön kyllä). Tsemppiä kovasti sinne!

    • 2.1.1.1

     martina sanoo

     Voi itku 🙁 Varmasti niin kurja olo..Koita lisätä luonnonjogurttia (missä on maitohappobakteereja) ja muita hyvin kevyitä ruokia ruokavalioosi. Jätä kaikki ärsytystä aiheuttavat pois, kuten sitrushedelmät ja sipuli. Itselläni myös esim. salaatin syöminen ja varsinkin porkkana (!!) aiheutti tosi kovaa närästystä. Toivotaan, että pääset ravitsemusterapeutille pian 🙂 Voit kyllä itse jo aloittaa jättämällä todella raskaat ruoat pois ja tee ruokaa mahdollisimman paljon uunissa eikä esim. pannulla. Minulla on jo viikossa helpottanut oireet, kun olen jättänyt raskaammat ruoat vähemmälle, vaihdoin kahvin teehen ja lisäsin jogurttia ja muita kevyitä ruokia. Minulla muutaman viikon kuuri happosalpaajia on myös paikallaan (ei pidempään). Tsemppiä paljon ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *