Mitä terveys tarkoittaa?

Olen välillä hämilläni, mitä terveellisyys tarkoittaa. Joka tuutista tykitetään lisää tietoa terveydestä ja aina on olemassa jokin uusi keino tai tuote, jolla voit olla vielä hieman terveellisempi…Mistä sitä oikein tietää, ketä tulisi kuunnella ja milloin sanoa, että liika on liikaa?

Onko tämä terveellistä?

En ole miettinyt ennen sairastumistani terveellisyyttä kovinkaan paljoa. Olen aina syönyt suht terveellistä ruokaa, mutta olen tykännyt myös herkutella. Olen outo lintu, sillä olen rakastanut aina salaatteja ja mm. lohta, joten terveellinen ruoka on ollut minulle herkkua. Liikuntani on ollut aina jonkun jännittävän lajin parissa tai juoksupolulla, mutta en ole ollut mikään himoliikkuja. Olen muuttunut aika erilaiseksi tyypiksi, sairauteni myötä. Mietin usein, miten voin parantaa terveyttäni esimerkiksi ruokavalion tai vitamiinien avulla – ja nautin terveellisyydestä suunnattomasti. Mutta välillä haluan puhaltaa pelin poikki, sillä menen itsekin sekaisin, mikä on enää terveellistä ja mikä ei. Onko tässä enää mitään järkeä?

Terveellisyys_hidastaelamaa.jpg

Kevyt kuntosalitreeni ja puhtaat raaka-aineet ovat osa terveellistä elämäntyyliäni.

Wikipedia määrittelee terveyden näin: ”Terveys voidaan määritellä negatiivisesti ruumiillisten ja henkisten sairauksien poissaolona tai positiivisesti hyvänä ruumiin ja hengen tilana, jota kuvaa parhaiten sana hyvinvointi. Terveys on kuitenkin laaja käsite, jonka määritelmää on vaikea esittää. Maailman terveysjärjestön määritelmän mukaan ”terveys on päivittäisen elämän voimavara, ei elämän päämäärä”.”

Terveys-käsite on varmasti todella vaikea määritellä (kuten näemme yllä) ja luulen, että se tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Tottakai tähän pataan tulee lisätä sana tiede; sillä tieteen ja tutkimuksen kautta tiedämme, mitkä asiat ovat terveellisiä ihmisille. Mutta, jos tietäisimme niin hyvin, eikö kaikki ihmisten tulisi olla huipputerveellisiä ja parhaimmassa kunnossa ikinä?

Mitä terveellisyys tarkoittaa minulle?

Minulle terveellisyys ilmenee hyvänä energiana. Yksinkertaisesti, kun syön hyvin, liikun ja lepään, minulla on terveellinen olo. Vaikka olen mm. sokerittomalla ruokavaliolla (sokeri häiritsee sidekudoksen toimintaa), en ole täysi ruokanatsi (hedelmissäkin on sokeria), ja osaan olla lempeä ruokavalioni suhteen. Sairauteni aiheuttaa minulle kuitenkin haasteita, sillä kärsin mm. kroonisesta närästyksestä, joten olen voinut unohtaa mm. kahvin, sipulin ja mausteiset ruoat ruokavaliostani. Olen kuitenkin avoin testaamaan erilaisia ruokia tai ruokavalioita. Olin hetken täysin maidottomalla sekä viljattomalla ruokavaliolla, mutta en ole huomannut niiden parantavan oloani merkittävästi. Tätä kautta olen kuitenkin löytänyt ruoka-aineita, jotka eivät sovi minulle ja mitkä sopivat. Vatsani ei siedä vehnää, ruista tai isoja määriä papuja, kun taas kaura hellii mahaani, luonnon jogurtti ja pakastemarjat ovat oiva jälkkäri ja vihreä tee maistuu paremmalta, kun sen keittää oikein.  Sama pätee liikunnan ja unen suhteen, kun testaa tarpeeksi mikä toimii itselleen, löytyy oma idea terveellisyydestä. 

Mitä terveellisyys tarkoittaa sinulle?

Rakkaudella, Martina

Lue lisää:

Sairastumistarinani: Kun jalat lähtivät altani

Arki sidekudossairauden kanssa

Sairaus ja parisuhde

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *