Miltä tuntuu olla erityisherkkä ihminen?

Olen hiljattain ruvennut pohtimaan elämääni erityisherkkänä ihmisenä. Tämä termi selittää niin paljon asioita minun elämästäni lapsena, nuorena sekä aikuisena ja ymmärrän itseäni nyt paljon paremmin. Haluan kertoa sinulle, jos ihmettelet mikä tämä hössötys tuon termin ympärillä on, miltä tuntuu olla erityisherkkä ihminen. Ehkä ymmärrät minua ja muita paremmin 🙂

Erityisherkkä minä

En ole saanut erityisherkän ihmisen diagnoosia valkotakkisilta, mutta en pysty tuhlaamaan yli sataa euroa paperilappuseen, jonka tiedän jo olevan totta. Olen saanut mm. monikemikaaliyliherkkyys diagnoosin, jonka tiesin jo ennen kuin se diagnosoitiin minulla ”virallisesti”.

En usko yleisesti tarpeeseen ”leimata” tai laittaa nimilappuja ihmisten luonteenpiirteisiin tai olemukseen, mutta tämä termi vain on osunut minuun merkittävällä tavalla.

Erityisherkkä minä

Erityisherkkä minä

Minun hymy aidoimmillaan :D

Miltä tuntuu olla erityisherkkä ihminen?

Tein videon, missä kerron miltä elämä erityisherkkänä tuntuu. Sanat eivät riittäneet kertomaan 🙂

Paita JC, housut Zara ja kengät Vagabond.

Kuvat: (Ihana!!) Susanne Sairo

Rakkaudella,

Allekirjoitus Martina

Slow is beautiful Instagramissa ja Facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  Leena sanoo

  Lämmin kiitokseni videosta! Täälläkin yksi erityisherkkä, olen 48v. Netissä olleissa testeissä on tullut aika korkeat pisteet. Tein ne pari vuotta sitten kun erityisherkkä ystäväni totesi että mun kannattais tutustua asiaan. Hän aavisti minunkin olevan. Oletko sinäkin tehnyt ne? Samoja tuntemuksia lapsuudesta ja nuoruudesta asti minullakin kuin sinulla. Samoin yksityiskohdat ja luontokokemukset kuulosti todella tutulta. Samoin levon tarve sosiaalisten tilanteiden jälkeen. Hienoa, jos tänne tulisi keskustelua. T. Leena

  • 1.1

   martina sanoo

   Kiitos kommentistasi Leena! Tein juuri pari testiä ja tulikin muutama kiinnostava huomio esiin, jotka liittyvät erityisherkkyyteen mm. kofeiiniherkkyys, tunnollisuus, en siedä väkivaltaa ja kova nälkä saa minut täysin sekaisin 🙂 Hyvin kiinnostavaa! Mahtava tavata ihmisiä, jotka tietävät miltä tämä tuntuu 🙂 Miten kohtasit tuon asian, että olet erityisherkkä? Selvensikö se joitain asioita menneisyydestä, miksi ehkä olet käyttäytynyt herkästi?

   T. Martina

   • 1.1.1

    Laura sanoo

    Itseäni on aina myös ihmetyttänyt tuo kofeiinin sekä verensokerinlaskun vaikuttaminen kehooni. Pahimmassa tapauksessa saan niistä jopa panikkikohtauksen kaltaisia oireita, koska kroppa menee niistä niin sanotusti ylikierroksille. Joudun nykysin pitämään aina jotain evästä mukana ja kahvia en juo ollenkaan, jottei olotila pääse yllättämään sillä se saattaa saadan kropassani liian suuret mittasuhteet :D.
    Olen siis myös erityisherkkä ja tasapainoillut myös juuri asioiden kanssa joita videollasi tuli esille. Kiitos siis sen jakamisesta.

    • 1.1.1.1

     martina sanoo

     Minulle tapahtuu aivan samaa! Olen nuorempana siis luullut – ja minulla on hoidettu – paniikkihäiriötä. Olen myöhemmin ymmärtänyt, että nuo ”kohtaukset” (joita tapahtui kun hermostoni kävi ylikierroksilla) ei ollutkaan paniikkikohtauksia vaan osa erityisherkkyyttä ja hermoston ylivireyttä..

     Minä pidän myös aina pientä purtavaa mukaan ja en juo kahvia 🙂 Oletko muuten koittanut vihreää teetä? En reagoi sen kofeiiniin niin vahvasti. Vihreässä teessä on teaniinia, toisin kuin kahvissa, ja se tasapainottaa kofeiinin vaikutusta 🙂 Jotkut ihmiset ottavat teaniinia kahvin kanssa, jolloin tuo kofeiinipiikki ei ole niin jyrkkä 🙂

     Onpas kiinnostavaa tavata ihmisiä, jotka reagoivat kuten minä! Olen pitkään luullut, että olen ihan yksin..
     Olen iloinen, että katsoit videoni ja kiitos kommentistasi 🙂

     • 1.1.1.1.1

      Laura sanoo

      Itselleni kehittyi myös jonki sortin paniikkihäiriö nuorempana juuri tuon verensokerinlaskun seurauksena ja podin sitä jonkin aikaa, kunnes tajusi että tuo ylivirittyneisyys juurikin aiheittaa sitä. On kyllä kieltämättä helpottavaa lukea, että muut ihmiset kokevat asioita samalla tavalla 🙂. Ja kyllä, juon itse vihreää teetä päivittäin. Se rauhottaa ja piristää hieman myös samalla.

      Olen lukenut Elaone Aronin erityisherkkä ihminen -kirjan ja siitä oli myös apua itsensä ymmärtämiseen. Silti välillä tuntuu, että elämä on ikuista tasapainottelemista herkkyyden kanssa. Mutta en sitä poiskaan vaihtaisi 😊.

     • 1.1.1.1.2

      Laura sanoo

      Kerran jo vastasinkin tähän komenttiin, mutta se ei tainnut tulla… no koitetaan uudestaa. Joo itsellenikin kehittyi paniikkihäiriö joksikin aikaa tuosta verensokerinlaskusta, enkä silloin sitä ymmärtänyt. Myöhemmin se sitten lieveni, kun opettelin elämään olojen kanssa. Edelleen kyllä tunne saattaa nostaa päätään, jos on väsy/heikko olo esim. ruuhkassa. Ja kyllä, juon päivittäin vihreää teetä 😊. Pidän se rauhottavasta ja samalla piristävästä vaikutuksesta.

      Olen lukenut Elaine Aronin kirjan erityisherkkä ihminen. Auttoi kyllä ymmärtämään itseä. Silti, herkkyyden kanssa eläminen on ainaista tasapainoilua, mutta en siitä haluaisi luopuakkaan 😊.

     • 1.1.1.1.3

      martina sanoo

      Moikka Laura, minun pitää aina hyväksyä kommentit, siksi edellinen viesti ei tainnut näkyä 🙂 Kiinnostavaa, monikohan paniikkihäiriö on oikeasti erityisherkkyyttä..

      Latasin juuri tuon kirjan ja luen sitä parhaillaan 🙂 Viimeinen lauseesi on todella osuva!

 2. 2

  Jaana sanoo

  Ķiitos mielenkiintoisesta videostasi. Olen itse pohtinut tätä herkkyyttä, kaikelle ja ihan vaan vaikka äänille tai ihmisten ilmeille. Tahtomattani alan miettimään syitä ihan tuntemattomienkin ihmisten tapoihin reakoida vaikka kaupassa ja olen yhdistänyt tämän omaan herkkyyteeni aistia toisten tuntemuksia. Joskus aika raskasta, kun välillä on kyynel silmässä vaan kun näen toisten surun tai ahdistuksen. Jos osaisin tulkita itseäni yhtä tarkkaan. Videosi sai miettimään, kiitos siitä .

  • 2.1

   martina sanoo

   Kiitos kommentistasi Jaana 🙂 Reagointi muiden ihmisten tunteisiin voi olla uskomattoman voimakasta.. Oletko muuten miettinyt sitä, miten paljon toisten ilo lisää sinun iloasi? Tuli juuri mieleeni, että usein tuota ominaisuutta ajatellaan (itse ainakin) vain negatiivisten tunteiden kautta, sillä se on todella rankkaa, mutta miten hieno tämä ominaisuus on, kun toisten ihmisten ilo ja positiivisuus tarttuu meihin?

   Tässä on muuten yksi hyvä ajatusharjoitus, kun olet muiden ihmisten seurassa: mieti, että sinun ympärillä on voimakenttä tai muoviseinä (tai jokin muu suoja) ja kaikki muiden ihmisten tunteet tai sanat eivät läpäise sinua, vaan sinkoaa sinun suojakilvestä poispäin. Minua on auttanut tämä harjoitus esim. negatiivisten ihmisten seurassa ja helpottanut erottamaan omat tunteet toisten tunteista 🙂

   Olen niin iloinen, että videoni sai sinut miettimään erityisherkkyyttä ja kiitos kun katsoit sen 🙂

 3. 3

  sanoo

  Kiitos videosta, se oli tosi hyvä. Netistä onneksi löytyy paljon tietoa erityisherkistä ihmisistä. Oma erityisherkkyys näkyy luovuutena, jos nukun ihan liian vähän niin olo tuntuu humalaiselta ja väsyn helposti. Ajattelen myös paljon ja mietin mitä muut ajattelee tai tuntee.

  Herkkyys ihmisessä on mielestäni kaunista ja se tekee elämän rikkaaksi.

  • 3.1

   martina sanoo

   Kiitos paljon Jenni kommentistasi ja että katsoit videoni 🙂 Totta tosiaan, on onni että netistä löytyy asiasta paljon tietoa – ja miten asiaa voi käsitellä paremmin. Minullakin on humalainen olo, jos nukun liian vähän (mutta ei mikään ”hyvä” humala)..

   Herkkyys on lahja 🙂

 4. 4

  Anna sanoo

  Hei! Kiitos videosta ja mielenkiintoinen ajatus tuo, että paniikkihäiriökin voisi olla erityisherkkyyttä, kun itsekin kärsin paniikkihäiriöstä… olisi mielenkiintoista kuulla muiden kokemuksia matkustamisesta, millaisia tuntemuksia se teissä herättää?

  • 4.1

   martina sanoo

   Moikka Anna, kiitos kommentistasi! Joo tuo paniikkihäiriö ja erityisherkkyys onkin todella kiinnostava huomio…Kannattaa miettiä, voisiko kohtaukset johtua omasta ylivireydestä ja liiallisista aistiärsykkeistä! Itse huomasin jossain vaiheessa, että paniikkituntemukset tulevat vain kovissa aistiärsyke tilanteissa ja kun ymmärsin, että ne johtuu hermoston ylivireydestä en ole kiinnittänyt niihin niin paljoa huomiota..

   Puhutko matkoista yleensä esim. julkisissa vaiko pidemmistä matkoista ulkomaille? 🙂

   • 4.1.1

    Anna sanoo

    Lähinnä ulkomaanmatkoista olisi kiva kuulla kommentteja muilta, millaisia tuntemuksia teillä on tullut?

    • 4.1.1.1

     martina sanoo

     Kiitos tarkennuksesta 🙂 Olen lähdössä juuri Thaimaaseen 2 kuukaudeksi ja sitten muuttamassa ulkomaille, joten hyvin ajankohtainen aihe itselleni! Itse voin paremmin matkoilla, kun moni stressitekijä lähtee pois. Uusiin paikkoihin saapuminen voi olla todella kuormittavaa ja pitkät lennot ovat aikamoista tuskaa (suurimmaksi osaksi sidekudossairauden tuoman kipujen takia). Aistit ovat välillä todella kovilla, mutta lepo tekee todella hyvää 🙂 Itselle kaikki uudet paikat, ihmiset, tilanteet yms. vaatii totuttelua.

     Kaiken sen arvoista kyllä 🙂

 5. 5

  Jaana sanoo

  No..voihan hyssykät.! Nyt luin tai siis myös kuuntelin Martina kertomana erityisherkkyydestä…niin minä itse olen kyllä sellainen ihminen. ..aistin ihmisissä tunteitä. Ja välillä on raskasta kantaa ne tuntemukset😦. Lapsuudesta muistan monia asioita jotka aistin voimakkaasti. Olen jo viisikymppinen nainen ja nyt sit tuli selitys mun vaistoille. Olen erittäin sosiaalinen mutta omaa tilaa tarvitsen vastapainoksi.. parisuhteessa se aiheuttaa kismaa !?! Elettävä on vaikka näin on…et tälläi☺

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *