Miltä tuntuu elää jatkuvan kivun kanssa?

Polttavaa, kihelmöivää, pistelevää, tykyttävää…minä elän kivun kanssa joka päivä. Eilen itkin koko bussimatkan kotiin aurinkolasit silmillä. Miksi minua sattuu ja miten elän ilman, että kipu ottaa minusta vallan?

Mistä kipu johtuu?

En ole täysin varma mistä kipuni johtuu. Ymmärtäisin, että kipuni johtuu jatkuvasta ylirasituksesta nivelissäni, sillä sidekudokseni ei tue sitä tarpeeksi. Mokoma laiskuri!

Kipuni juuret

Minulla on ollut lähes päivittäisiä kipuja noin kolme vuotta. Sain ensimmäisen noidannuolen alaselkääni vuonna 2010, jonka jälkeen kipuni ovat pahentuneen asteittain. Kipu, joka alkoi selästäni, levisi ensin yläselkääni sekä niskaani ja sieltä polviin. Nykyään minussa ei oikeastaan ole paikkaa, mihin minua ei sattuisi. Aikamoista. Periaatteessa, jos makaisin selälläni sängyssäni päivästä toiseen minulla ei olisi niin paljon kipuja, kuin liikkuessani, seistessäni tai istuessani. Toisaalta, jos en liiku mm. niskakipuni pahenee verenkierron huonontuessa. Koita nyt sitten keksiä hyvä asento olla! 🙂

Buddha patsas

Hymyilevä buddha patsas saa minut aina paremmalle tuulelle <3

Miten vaimennan kipua?

Minä syön kipukynnystä nostavaa lääkitystä, joka on auttanut hieman vaimentamaan jatkuvaa kipua. Kipu on ”pyörempää”, eikä niin terävää. Tunnen silti kehossani jatkuvaa kipua, ikään kuin flunssassa, kun jäsenet ovat kipeät. Voisin kuvata jatkuvan kipuni olevan kuin piinaava ampiaisen surina – se on aina olemassa, sen kanssa on vain pakko elää. Ajoittain koen kovia pistäviä piikkejä eri paikoissa kehoani tai jatkuvaa tykyttävää kipua; nilkoissa, polvissa, varpaissa, käsivarsissa, kyynärpäissä, olkapäissä, sormissa, ranteissa, rintalastassa, lapaluissa, niskassa ja päässä. Tällöin yritän parantaa asentoani, jos se on kivun syy, tai mennä kävelylle, joka parantaa verenkiertoa, tai laitan kylmäpussin kipeään kohtaan. Syön myös särkylääkkeitä tai kurkumauutetta. Jos ylirasitukseni pahenee ja saan kipu/migreenikohtauksen, siihen minulla on järeämmät kolmiolääkkeet. Jos lääkkeet eivät auta laukaisemaan kohtausta parin päivän sisällä, menen päivystykseen, jossa saan suonensisäisen coktailin lääkkeitä. Käytän myös rentoutusmenetelmiä, kuten mindfulnessia ja meditointia, jotka auttavat minua merkittävästi.

Minä meditoimassa

Meditointi auttaa minua rauhoittumaan, en kylläkään aina hymyile kun meditoin :D

Kipu on ”kaverini”

Olen yksinkertaisesti vain oppinut elämään kivun kanssa. Olen aika positiivinen tyyppi ja en anna sairauteni määritellä, kuka minä olen, sillä MINÄ en ole sairas (kehoni on). Opin joka päivä uusia asioita sairaudestani ja osaan elää sen kanssa päivä päivältä paremmin. Minulla on parempia kausia (kuten kesällä, sillä lämpö auttaa kipuihin) ja huonoja. Ja aina tulee vastaiskuja, mutta ne eivät kestä loputtomiin. Se on vaikea kylläkin muistaa…Joskus kipu on niin kovaa, että se salpaa hengitykseni. Silloin minun on vaikea olla positiivinen. Huonoina aikoina annan pahan olon vain tulla ulos ja itkeä pillitän niin pitkään kuin siltä tuntuu. Se helpottaa kummasti!

Negatiivisista asioista voi löytää äärettömän määrän positiivisuutta, jos sitä uskaltaa vain etsiä <3 Kerro minulle hyviä kivunlievityskeinoja kommenteissa!

Kivuttomalla rakkaudella,

Allekirjoitus_Martina

Lue myös:

Suomi ei tue sairauttani

Mitä en pysty tekemään enää sairauteni takia

Sairastumistarinani: Kun jalat lähtivät altani

Sairastumistarinani kuvina

Kommentit
 1. 1

  Tuula sanoo

  Hei! Kipu on kyllä kurja kaveri. Minulle on jäänyt krooninen hermosärky selkäydinkanavan leikkauksen jälkeen, hermo ja lihaskalvo repeytyivät. Joka päivä on kipuja vaihdellen siedettävistä sietämättömiin, lähinnä alaselässä poikittain, josta säteilee toiseen nivuseen ja alas jalkaan saakka. Nyt on tosin molemmat nivuset ihmeen kipeät. Selässä on myös kulumaa ja välilevyt ovat madaltuneet. Olen käynyt erilaisissa hoidoissa, mistään en ole tähän mennessä saanut oikein apua, fysioterapia, OMT, naprapaatti. Jooga auttaa hieman ja lepo. Tuo sidekudossairaus onkin minulle oudompi. Voisinko kysyä minkä kipukynnystä nostavan lääkkeen olet saanut? Kiinnostaa siinä mielessä, että olen menossa lääkäriin ensi kuussa niin voisin kysyä, josko minäkin saisin jotain mikä nostaisi kipukynnystä, särkylääkkeet kun eivät oikein auta.
  Tuo pieni buddha on aivan ihana, mistä sellaisen saa ostaa? Minulla on joskus Indiskasta ostettu pieni musta istuva buddhapatsas, olohuoneessa on 30 vanha pöytälamppu, jonka alaosa on isovatsainen buddha, joka hymyilee, yläosa on varjostin. Polttelen usein suitsukkeita, kun teen joogaa.
  Hyvä, jos saat meditoinnista edes hieman apua, joogassahan on myös sidekudoksia venyttäviä ohjelmia, en tosin tiedä saatko/voitko tehdä niitä.
  Saisitkohan mitään apua Omron TENS-laitteesta tai lämpötyynystä? Minulla ne hieman auttaa, samoin joogan syvähengitysharjoitukset.
  Itse aion mennä vielä kevään aikana joko osteopaatille tai Kalevalaiselle jäsenkorjaajalle. Hermokipua kun ei voi leikata eikä siihen ole mitään kunnon lääkitystäkään, mutta tosiaan tuo kipukynnystä nostava lääkitys voisi olla kokeilun arvoinen ?

  Toivon sinulle voimia ja jaksamista kipujesi keskellä ja hyvää kevään ja kesän odotusta.

  • 1.1

   martina sanoo

   Moi Tuula. Kiitos paljon kommentistasi! Tosi ikävä kuulla, että kärsit myös kivuista 🙁 Olen ymmärtänyt, että hermosärky on todella viheliäistä! Olen kuullut, että kipustilmulaattoreilla saattaa saada apua tuohon vaivaan? Minulla on Omron e 3 -laite, josta saan aika ajoin apua. Käytän enemmän lämpöpeittoa sekä kuumavesipulloa kipuihin, joka on tosi helppo pitää niskan alla. Asein kylmäpussi auttaa vielä enemmän kuin lämpö – tai vaihtelen molempia. Kipuni ovat siksikin hankalia, kun ovat levittäytyneet koko kehooni lähes jokaiseen niveleen, että usein jo kivunlievitys ”laitteiden” tai ”välineiden” virittely on liikaa vaadittu 😀 Kuumavesipullo ja kylmäpussi on siksikin helpoin ratkaisu itselleni kaiken fatiikin keskellä.

   Käyn fysioterapiassa ja olen kokeillut kipuihin todella monia eri hoitoja 🙂 Seuraa blogiani, jos saat jotain vinkkejä kivunhoitoon! Yritän kirjoitella tässä pian mm. lisäravinteista, joita käytän, sekä erilaisista hoidoista, joista olen saanut apua.

   Tuo buddha on ostettu Vietnamista <3 Eikö ole ihana heppu? Saa minut jostain syystä todella onnelliseksi! Triptyliinillä saa nostettua kipukynnystä, kannattaa kysyä siitä lääkäriltä. Erikoista, että sitä ei ole tarjottu sinulle jo aikaisemmin..Hoidetaanko sinua jossain kipupolilla? Suosittelen kokeilemaan, jos se auttaisi sinua 🙂

   Kiitos Tuula, paljon takaisin voimia ja jaksamista! Virtuaalihali 🙂

 2. 2

  Jonna sanoo

  Voi miten tuttua😣 joskus toivoin että menis edes puoli vuotta ilman kipua..ei ole mennyt😥

  • 2.1

   martina sanoo

   Moikka Jonna, ikävä kuulla, että tiedät tunteen 🙁 Kipu pitää vaan ”hyväksyä”, ei tästä arjesta muuten tule yhtään mitään..Yritetään tsempata sen läpi! <3

 3. 3

  sanoo

  Olen myös elänyt kroonisen kivun kanssa nyt kolmisen vuotta, minulel todettiin krooninen migreeni. Siihen sekoittuu useaa erilaista päänsärkytyyppiä, mutta voimakkaimpana niistä on hormonaalinen migreeni.

  Jossain vaiheessa tuntui, että minulla oli vaikea ymmärtää, miksi juuri minulle kävi näin ja eikö tämä koskaan tule helpottamaan. Nyt olen yrittänyt olla positiivisempi ja menen enemmän päivä kerrallaan avoimin mielin! Muutamia parempia päiviä sinne tänne on tullut syksyllä aloitettujen uusien Botox – hoitojen jälkeen ja jokaisesta olen ollut todella kiitollinen!

  Minunlla menee myös tuo kipukynnystä nostattava lääke, josta mainitsit. Parhaimpina keinoina kipua vastaan olen kokenut positiivisen mielen, hyvän sarjan Neflixistä ja piparminttu -eteerinen öljy 😀 mikään edellä mainituista ei vie kipua pois, mutta ovat minun keinoja, joilla saan ajatuksen hetkeksi käännettyä kokonaan kivusta pois. Eteeristä öljyä levittelen käytännössä ympäriinsä pään alueelle ja se viilentää mukavasti ja tuoksuu hyvälle.

  Tsemppiä sinulle kovasti, We’re gonna beat this!

  • 3.1

   martina sanoo

   Moikka, kiitos paljon kommentistasi! Tosi ikävä kuulla, että sinulla on migreeni 🙁 Minullakin on aurallinen ja basilaarimigreeni, joten tiedän ehkä hieman, miten ikävä vaiva päänsärky on.. On kyllä vaikea saada ihmismieltään ymmärtämään, miksi on sairastunut. Se on aikamoinen prosessi, että pystyy olla sinut oman sairautensa kanssa!

   Mahtava kuulla, että olet löytänyt keinoja, joiden kanssa voit elää kroonisen miggen kanssa! Olisin kiinnostunut kuulemaan lisää botox-hoidostasi, olen miettinyt sitä itsekkin jatkuvaan päänsärkyyn. Mihin kohtaan sinulle laitettiin neulat? Minullakin muuten migreeni lisääntyy kuukautisten aikana ja ennen, kirjoitin tähän postaukseen http://blogit.kauneusjaterveys.fi/slowisbeautiful/onko-ravintoterapeutista-hyotya/ joitain vinkkejä hormonitasapainon rauhoittamiseen. Oletko testannut helokkiöljyä, gelee royalia tai pellavansiemenrouhetta?

   Ilman Netflixiä elämä olisi aika väritöntä 😀

   Tsemppiä sinulle myös tosi paljon ja ihanaa viikonloppua <3

   • 3.1.1

    sanoo

    Minulle Botox-hoidossa laitetaan pistoksia 200 yksikköä yhteensä noin 30 eri kohtaan: silmien väliin, otsaan, ohimon seuduille, poskilihaksiin (bruksismin vuoksi), korvien seudulle, hartioihin, niskaan ja takaraivoon. Olen nyt käynyt neljä kertaa noin 10 viikon välein hoidossa ja tarkoitus olisi kokeilla ainakin sen 7 kertaa. Ja toki jatkaa, jos tulokset vielä paranevat! 🙂 mulla oli mennyt migge niin pahaksi ennen Botoxia, et tuntuu olevan todella tiukassa.

    Kuin ruokavaliopostauksesi ja esimerkkipäiväsi näytti rakenteeltaan paljon samankaltaiselta kuin minun. Pyrin myös hormoonien heilahtelujen vuoksi huolehtimaan hyvistä hiilareista, monipuolisesta ravinnosta, säännöllisestä ruokarytmistä ja runsaasta vedenjuonnista. Pellavansiemeniä ja auringonkukansiemeniä olen kyllä käyttänyt, mutta en rouheutta! Se voisi varmasti imeytyä paremmin 🙂 lisäksi käytän nesteen sekaan sekoitettavia, laadukkaita vitamiinivalmisteita, jotka olen huolella yrittänyt valita. Tekisin kyllä mitä vain, jotta tämä helpottaisi, joten ehdottomasti tutkin myös nuo kaksi muuta vinkkiä, jotka annoit 🙂

    • 3.1.1.1

     martina sanoo

     Kiitos kun kerroit enemmän Botox-hoidoista! Tosi hyvä, että joku auttaa 🙂 Whatever helps I will try -mentaliteetilla mennään!

     Joo itse tykkään pellavansiemen rouheen mausta, mutta sitä ei myöskään saa syödä liikaa. Sopii aika hyvin luonnonjogurtin sekaan ikään kuin myslinä 🙂

     Tsemppiä paljon sinulle <3

 4. 4

  sanoo

  Täällä kanssa kroonisen hermovaurion kanssa elelevä. Kipuni alkoi 2006 päässä ja kasvoissa ja lopulta kohdentui leukaniveleen. Nivel on operoitu kahteen kertaan, välilevy poistettu (oli väärässä paikassa, pirulainen) ja kumppanina on ainainen kipu. Se vaikeuttaa puhumista, olemista, ajattelua, syömistä, laulamista, haukottelua ja herra ties mitä kaikkea. Syön tuntuvaa lääkecocktailia, joka pitää minut toimintakykyisenä, mutta isoin merkitys on asenteella.

  Tämä on MINUN kipuni, ei muiden. Joten minä voin siihen vaikuttaa. Siinä on jotain voimauttavaa ajatella niin. Keskityn hyvään, teen tiettyä asioita niin kauan, kun vielä voin niitä tehdä. Tasapainoilen. Nauran ja myös itken paljon. Olen itselleni armollinen. Yritän hyväksyä väsymyksen ja nukun päiväunia. Annan muiden auttaa. Menen metsään, se tuottaa mielihyvähormoneja ja jos sinne ei pääse, voi katsella vaikka jonkin luontodokkarin, sillä on todettu jo luontokuvien rentouttavan ihmismieltä. Ympäröin itseni ihmisillä, jotka kestävät kipuni, jotta minun ei tarvitse lohduttaa heitä syynä minun kipuni (kyllä, sitäkin olen joutunut hämmentävissä määrin tekemään, aivan kuin he eläisivät tämän tuskan kanssa…). Muistan elää ja hengittää. Hemmottelen itseäni, surutta. Siinä minun vinkkini ❤

  • 4.1

   martina sanoo

   Kiitos Minttu kommentistasi! Ikävä kuulla, että kärsit myös kivuista 🙁 Kerrot kyllä aivan ihania vinkkejä, miten käsittelet omaa kipuasi <3 Kiitos!

 5. 5

  Cindy sanoo

  Täällä yksi vaikeaa kipuoireyhtymää sairasteleva .
  Kaikki lääkkeet kipulaastarit ym olen kokeillut, eikä mistään ole ollut apua, joten lopetin ne.Muutaman kerran vuodessa saan kipupolilta kortisoni kuurin joka auttaa kipuihin ja saan ikäänkuin lomaa kivuistani.Annoin luvan itselleni että saan olla väsynyt kipuihin , enkä kamppaile sitä vastaan. Päivisin lepoa lämpöpeiton alla ja teen mielikuvaharjoituksia. Lenkkeilen luonnossa.Tykkään katsella matkaohjelmia nyt kun en voi itse enää matkustella. Olen satsanut sänkyyn.Tempurin patja ja kauniit vuodevaatteet tuovat hyvänolontunnetta pötkötellessä siellä. Myös tuoksut antavat mielihyvää. Päällepäin minusta ei näy että minulla on kipuja, mutta tuo kipu kalvaa minua joka hetki.
  Voimia päiviinne joilla kipuja.❤

  • 5.1

   martina sanoo

   Kiitos kommentista Cindy! Ikävä kuulla, että kärsit myös kivusta 🙁 Kiva, että olet löytänyt asioita, jotka auttavat kipusi kanssa! Se on tosi tärkeää..sitä arvostaa pieniä hetkiä elämässä ❤
   Kuulostaapa ihanalta nuo sinun kuvailemat hetket, sait suuren hymyn kasvoilleni 🙂

   Tsemppiä sinullekin paljon❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *