Migreeni josta halvaannun ja menetän puhekyvyn

Takanani on monta todella rankkaa päivää ja päädyin viime perjantaina ambulanssikyydillä sairaalaan. Minä sairastan basilaarimigreeniä ja kohtaukset vievät minulta toimintakyvyn. Kohtauksen laukaisee niskani ylirasitus. Migreeni on todella ikävä elämänkumppani ja se voi tarkoittaa muutakin kuin päänsärkyä. Migreeni lamaannuttaa minut täysin, halvaannun tunneiksi ja voin menettää myös puhekykyni. 

Migreeni

Miltä migreeni pahimmillaan tuntuu?

Huono olo ja huimaus iskee yhtäkkiä, tuntuu kuin kehoni painaisi tuhat kiloa ja on pakko päästä lepäämään. Oksettaa, pää- ja niskasärky voimistuu, silmäni muurautuvat kiinni ja kasvoni alkavat nykiä ja spasmata. Koko kehoni alkaa sätkiä, menetän kroppani kontrollin ja en pysty enää liikkumaan. Kroppani saattaa myös  jähmettyä yhteen asentoon pitkiksi ajoiksi, tuijotan yhtä kohtaa katossa ja tässä vaiheessa myös puhekykyni on lähtenyt. Tuntuu kuin minut olisi nukutettu ja olisin jäänyt vahingossa hereille. Kohtaus voi kestää tunteja, riippuu miten pian saan otettua lääkkeet. Voin saada kohtauksia monena päivänä putkeen.

Milloin lähtö sairaalaan?

Yritän ensin laukaista migreenin kotona lääkkeillä, mutta esim. viime perjantaina migreeni oli päällä kolmatta päivää ja lääkkeet eivät enää tehonneet. Lähdin hakemaan apua sairaalasta. Ambulanssin kyyditys on tullut minulle kovin tutuksi. Täytyy kehua vielä perjantaina saamaani kohtelua Haartmanin päivystyksessä, jossa sain sängyn ja lääkkeet tipassa suoneen heti 🙂 Aikamoista luksusta, täytyy myöntää. Usein olen odotellut lääkkeitä tunteja, joka on aikamoista tuskaa...Tottakai on täysin ymmärrettävää, että kiireellisemmät tapaukset hoidetaan ensin. Kiinni siis tuurista 🙂

Kovista kohtauksista toipuminen voi viedä viikkoja, sillä migreeni aiheutuu niskani ylirasituksesta. Niskani on huonossa kunnossa sidekudossairauteni takia. Pidän edelleen niskatukea paljon ja yritän pysyä poissa staattisista asennoista, kuten läppärillä työskentelystä (jota kuitenkin nyt teen!).

Kuva: Milada Vigerova

Rakkaudella,

Allekirjoitus Martina

Lisää tietoa sidekudossairaudesta

Hypermobiliteettisyndrooma: mikä avuksi?

 

Slow is beautiful Instagramissa ja Facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  s sanoo

  Jotenkin tosi helpottavaa kuulla, että joku muukin kärsii täysin samoista oireista kun mitä itsellä on, enkä enää ole sairauteni kanssa yksin. Olen kärsinyt basilaarimigreenistä muutaman vuoden ja noihin vuosiin mahtuu monia sairaalareissuja, vielä enemmän ihmisiä joille olen saanut selittää sairauttani. Löysin tänään blogikirjoituksesi ja tuntui kuin olisin saanut vertaistukea vain lukemalla tekstisi. Kiiitos!

  • 1.1

   martina sanoo

   Kiitos kommentistasi 🙂 Olen niin iloinen, jos kirjoitukseni toi sinulle vertaistukea! Nuo kohtaukset ovat kyllä niin pelottavia 🙁 Minkälaisia sinun kohtaukset ovat ja saatko niitä usein?

   Terkuin, Martina

   • 1.1.1

    s sanoo

    Omalla kohdalla kohtaukset vaihtelee lievästä sätkimisestä väliaikaiseen sokeutumiseen ja epilepsiakohtausten tapaisiin kouristuksiin. 🙁 En onneksi saa migreenikohtauksia usein, mutta silti niiden arvaamattomuus on yhä pelottavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *