Kylmä sää voi piristää ja polttaa kaloreita

Suomessa taitaa olla aika ihanat pakkaskelit? Täällä Espanjassa on tuprutellut yllättävän paljon lunta, josta on tullut ihanan nostalginen olo. Olen postaillut ahkerasti lumisia videoita Insta Storyn puolelle. Voisiko joku lähettää minulle muuten sukset? Törmäsin viikonloppuna kiinnostavaan artikkeliin, missä puhuttiin kylmän sään terveysvaikutuksista. Jos kylmä sää ei ole sinun juttusi, nyt voit ehkä muuttaa mielesi!

Postauksen tunnelmalliset kuvat ovat viime vuodelta lumisesta Lauttasaaresta, kiitos Nani Annettelle kuvista.

Minä

Kylmä sää ja sen terveysvaikutukset

Luin Huffington Postista artikkelin, jossa kerrotaan kylmän sään terveysvaikutuksista. Rakastan tutkia kaikkea terveyteen liittyvää materiaalia netistä ja oli ihan pakko kirjoittaa tästä aiheesta!

Minä ja David pakkaskeli

Polttaa kaloreita

Kylmä sää polttaa kaloreita. Jee! Hehee, varmaan kaikki se tärinä ja hampaiden kalina…Kylmän sanotaan polttavan valkoista ”huonoa” rasvaa kehossamme (olisiko tämä sitä sellua?). Ruskea ”hyvä” rasva sen sijaan aktivoituu kylmässä. Kirjoitin kylmäsuihku haasteen yhteydessä kylmä veden terveysvaikutuksista ja olen kirjoittanut blogini alkuaikoina myös ruskean rasvan tärkeydestä postauksen.

Kylmäaltistuksen sanotaan parantavan verenkiertoa, aineenvaihduntaa, parantaa kylmänsietokykyä ja auttaa myös painonhallinnassa.

Minä pakkaskelilläVoi vähentää tulehdusta

Venähdyksien ensihoitoon tepsii kylmä ja se vähentää turvotusta. Kylmä sää voi myös vähentää tulehdusta. Artikkelissa mainitaan, että kylmä voi vähentää yleisestikin kipuja..

Itselläni kylmä sää lisää sidekudossairaudesta johtuvia kipuja, mutta joskus taas kylmä toimii todella hyvin kipuihin täsmähoitona, esim. kylmähauteena niskassa (näin hoidan niskakipua). Joku viisaampi voisi kertoa minulle, mistä tämä johtuu. Lämmin sää taas tuntuu auttavan minua enemmän kivunhallinnassa.

Pakkaskelit saa paremmalle tuulelle ja tuo meitä lähemmäs

Lumi ja pakkaskeli saa sinut paremmalle tuulelle? Minut ainakin 🙂 Valkoinen lumi kirkastaa myös päiviä, vaikka olisi pimeää. Tutkimus kertoo, että ihmiset soittavat useammin ja pidempiä puheluita lähimmäisilleen huonon sään iskiessä, eli pakkaskeli voi myös lähentää meitä.

Minä

Talvella ei myöskään tarvitse huolehtia ”bikini-kropasta” ja on ihana kääriytyä värikkäiden karvaneuleiden ja runsaiden takkien alle 🙂 Minusta on myös ihana tepastella lemppari villasukissani asunnossamme, katsoa ikkunasta ulos lumista maisemaa, ja juoda paljon lämmintä vihreää teetä.

Kylmä sää

Tykkäätkö sinä kylmistä pakkaskeleistä?

Kuvat: Nani Annette, lue lisää Nanin parikuvauksista.

Rakkaudella,

Martina allekirjoitus

Lue lisää postauksia terveydestä.

Tykkää Slow is beautiful blogista Instagramissa ja Facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  Katja sanoo

  Hei, olen pohtinut todella, miksi kylmä tai pitkään jatkuva liian kuuma saa kivut lisääntymään, jopa aikaan kehon täydellisen romahduksen, osittaisen tai laajemman halvaustilan, kouristuksia ja kramppeja isompia ja/ tai pienempiä. Olisiko tämänkin sairauden yhteydessä kyse ns. Ionikanavahäiriöstä?Solujen energian tuotanto häiriintyy. Ajattelepa, kylmällä energiaa menee kehon lämmittämiseen, ei jää enää lihasten ja muiden kudosten normaaliin toimintaan riittävää energiaa…kuumalla taas tarvitaan jäähdytystä ja efekti on sama. Kyllä täytyy palata ihan molekyylitasolle purkamaan tämänkin sairauden perussyitä ja seurauksia. Eli kun nivelien epästabiilius vaatii ympäröivän kudoksen extra toimintaa lopputulema on, ettei tauotta sekään pysty tuottamaan moninkertaista energiamäärää vaativaa tukea. Sidekudos venyy ja paukkuu ja tadaa saapuu aina seuraava ongelma kehiin.

  • 1.1

   martina sanoo

   Kiitos Katja kommentistasi 🙂 Todella kiinnostavaa! Olen itse miettinyt niin pitkään ja usein, miksi juurikin jatkuva kylmä tai kuuma saa kivut lisääntymään. En olekaan kuullut tästä häiriöstä ennen, kiitos niin paljon että kerroit siitä! Hmm…miten tuo kipu tulee sitten siihen mukaan? Olisiko kyse sitten siis happivajeesta esim. kyseisessä lihaksessa, kun sillä ei ole tarpeeksi energiaa tuottaa tukea tai toimia kunnolla?

   -Martina

 2. 2

  Katja sanoo

  Tää on siis arvailuja, eli sen kivun luulisi johtuvan jatkuvasta jännitystilasta. Jos rasitat lihasta tarpeeksi syntyy kipua. Kipu myös kroonistuu, ja ihminen aistii herkemmin kipua. Aivot saattavat ilmoittaa kipuna sen virheellisen energian saanninkin. Jotkut CFS potilaat kokee hyötyvänsä lisähapesta…olen miettinyt hyötyisikö EDS ja HMS potilaatkin lisähapesta?

  • 2.1

   martina sanoo

   Hmm kiinnostavaa! Uskon joo tuohon jännitystilaan ja siihen, ettei keholla vaan ole tarpeeksi energiaa pitää hommaa ”kasassa”, kun sidekudos fuskaa. Olisi todella kiinnostava testata tuota lisähappea! Tiedätkö ketään EDS tai HMS, joka olisi testannut? Pitänee kysyä FB:ssä vertaistukiryhmässä. Itse olen pohtinut tuota happivajetta lihaksissa paljon..

   Tähän voisikin kommentoida joku asiantuntija, joka ymmärtäisi näistä asioista todella paljon 🙂

   -Martina

   • 2.1.1

    Katja sanoo

    Juu todella toivoisi, että joku asiantuntija ottaisi asiakseen tämän. Vähän on heitteillä tää jengi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *