Jon Kabat-Zinn mindfulness-guru: mitä meditointi on?

Ihokarvani ovat edelleen pystyssä torstain jäljiltä. Minulla oli kunnia tavata Jon Kabat-Zinn, mindfulness-guru, ja kuunnella hänen oppejaan muutaman tunnin verran. 

Jon Kabat-Zinn on minun maailmassani suuri ”rock-legenda”.

Oli ihan mieletöntä nähdä Jon livenä, sillä olen lukenut paljon hänen kirjojaan sekä kuunnellut hänen rentoutusäänitteitä. Luin ensimmäisen kerran Jonin kirjoja viitisen vuotta sitten, kun aloin kiinnostumaan meditaatiosta. Jon tutustutti yleisönsä mindfulnessin maailmaan rauhallisin ja varmoin ottein. Liikutuin lähes kyyneliin, kun tuhannen hengen yleisö hiljeni meditaatioharjoitukseen tyypillisesti meluisassa konserttihallissa. Läsnäolossa on voimaa.

Jon Kabat-Zinn

Esittelyssä Jon Kabat-Zinn

Jon Kabat-Zinn on amerikkalainen lääketieteen emeritusprofessori Massachusettsin yliopistossa, tutkija, kirjailija sekä meditaation opettaja. Jon kiinnostui 1970-luvulla käyttämään mindfulness-menetelmää potilaisiin, joihin perinteisen lääketieteen keinot eivät toimineet. Hän keksi mindfulness-based-stress-reduction- eli MBSR-menetelmä, jonka suosio on tänäpäivänä maailmanlaajuinen. Tämä stressin lievitys menetelmä on kahdeksan viikon mittainen kurssi, jossa tehdään mindfulness-harjotteita yksin ja ryhmässä.

Jon on tutkinut pitkään mielen ja kehon vuorovaikutusta paranemisessa sekä miten meditaatio vaikuttaa kivun ja stressin hoitoon. Meditaation on tutkitusti todennettu parantavan ihmisen terveyttä ja jopa pidentävän elinikää, eli kyseessä ei ole ”new age” hömppää.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse mennä kurssille, jotta voit harjoittaa mindfulnessia. Voit tehdä sitä vaikka heti kotonasi ja välineeksi et tarvitse kuin itsesi ja hieman aikaa 🙂 Olen harjoittanut meditaatiota vuosia ja koen sen auttavan merkittävästi mm. kivun hallinnassa ja opettelen sen kautta hyväksymään monia vaikeita asioita.

Meditointi rauhoittaa minua ihan pirusti ja olen sen ansiosta positiivisempi ihminen!

Jon Kabat-Zinn

Mindfulness ei tarkoita mielen tyhjennystä

Mindfulness on menetelmä, jossa tehdään erilaisia meditaatioharjoituksia. Ideologia on hyvin yksinkertainen: pysähdy tähän hetkeen ja hyväksy itsesi sellaisena kuin olet. 

Meditaatiossa on yksinkertaisesti kyse siitä, että ihminen on oma itsensä ja tietää jotain siitä, mitä se tarkoittaa. – Jon Kabat-Zinn

Jon Kabat-Zinn painotti illan esityksessään, että meditaatio ei tarkoita mielen tyhjennystä. Jon kertoo, että hän joutuu korjaamaan usein ihmisten väärinymmärryksiä, siitä mitä mindfulness ja meditointi oikeastaan tarkoittaa. Meditointi opettaa sinua kuuntelemaan itseäsi ja harjoitusten kautta voit oppia käsittelemään ajatuksiasi ja tunteitasi paremmin sekä tunnet itsesi rauhallisemmaksi.

Meditointi on kiireen ”vastalääke”

Maailmassa jossa ihmisillä tuntuu olevan kova kiire, stressi ja mikään ei tunnu riittävän, meditointi toimii oivana ”vastalääkkeenä”. Torumme itseämme vääristä valinnoista ja saatamme puhua itsellemme hyvin rumasti. ”Miten voit olla näin tyhmä”, ”miten sinä et tätä ymmärtänyt” tai ”kyllä sinun olisi tähän pitänyt pystyä”. Samaistun näihin ajatuksiin..

Meditaation avulla harjoitat rakkaussuhdetta itseesi ja heräät tähän hetkeen; mitä kehossasi tapahtuu juuri nyt? Ole hetki rauhassa ja kuuntele mitä sinun kehosi kertoo sinulle, eikö ole ihan mieletön miten hieno luomus sinä olet ihmisenä? Rakastatko sinä oikeasti itseäsi?

Minä ja Jon

Minä ja Jon

Minä ja Jon Kabat-Zinn.

Tee harjoitus kanssani

Laita silmät kiinni hetkeksi ja valitse, ettet tee nyt mitään muuta. Istu selkä suorassa ja anna kehosi rentoutua tähän hetkeen. Sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin olla itsesi. Ala kuunnella omaa hengitystäsi sellaisena kuin se virtaa ulos ja sisään. Koska olet viimeksi kuunnellut hengitystäsi?

Huomaat varmasti, että ajatukset pyörivät mielessäsi. Se ei haittaa ja se on täysin normaalia. Anna ajatustesi virrata, kuten meren aallot ja tuo lempeästi huomiosi takaisin aina uudelleen hengitykseesi. Herää tähän hetkeen aina uudelleen. Voit ajatella ajatuksiesi olevan kuten meren aallot sen pinnalla, mutta syvemmällä on täysin tyyntä. Myös sinun sisälläsi on täysin tyyntä ja siellä, sinä olet jo perillä 🙂

Jon Kabat-Zinn allekirjoitus

Rakkaudella,

Allekirjoitus Martina

Lue lisää mindfulness-aiheesta

Slow is beautiful Instagramissa ja Facebookissa.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *