Erityisherkkä ihminen ja parisuhde: selviytymisopas

Erityisherkän ihmisen ja ns. tavallisesti tuntevan ihmisen maailma näyttää ja tuntuu varmasti hyvin erilaiselta. Parisuhteet ja rakkaus on aikamoisia tunteiden pyörremyrskyjä joiden keskellä navigointi voi olla erityisherkälle erityisen haastavaa. Erityisherkkiä ihmisiä sanotaan olevan n. 20 % väestöstä. Tämä postaus on selviytymisopas erityisherkän parisuhteelle.

Kirjoitimme tästä aiheesta yhteistyössä ihanan bloggaaja Veli K:n kanssa, sillä halusimme tuoda esiin erityisherkän naisen ja miehen näkökulman. Olemme siis molemmat erityisherkkiä ihmisiä ja parisuhteessa ihmisten kanssa, jotka eivät ole. Veli kirjoittaa blogia Sieluni silmin, joka on ”tutkimusmatka suomalaisen miehen sielunmaisemaan arkipäiväistä äärirajoille”. Linkki Velin kirjoitukseen postauksen lopussa.

Erityisherkkä ihminen ja parisuhde

Parisuhteessa erityisherkän kanssa

Haluan ensin muistuttaa, että erityisherkkä ihminen ei ole huomionhakuinen valittava ihminen (bongasin tämän harmittavan kuvauksen eräältä keskustelupalstalta). Erityisherkkyys kuvaa herkemmin reagoivaa ihmistä, eikä ole mikään huono piirre. Lue tarkemmin, mitä erityisherkkyys tarkoittaa.

Kun erityisherkkä on kunnioittavassa suhteessa, häneltä saa niin paljon. Hän

 • huomio sinut, kuin olisit ainoa ihminen tässä maailmassa
 • kuuntelee sinua todella tarkkaan
 • huomaa tarpeesi jo ennen kuin itse huomiot ne
 • antaa sinulle koko sydämensä.

Kukat ja uima-allas

Erityisherkkä ihminen ja parisuhde: selviytymisopas

Kokosin pienen vinkkilistan asioista, joita kannattaa ottaa huomioon jos on parisuhteessa herkkiksen kanssa. Laitan jokaiseen kohtaa esimerkin omasta parisuhteestani ja miten me kohtaamme poikaystäväni kanssa kyseisen asian.

1. KOMMUNIKOINTI

Mielestäni kaikkien parisuhteiden kulmakivi on kommunikointi. Omien tunteiden ja ajatusten kuoppaaminen ei kannata koskaan. Niillä on taipumus patoutua ja kattila kiehuu varmasti yli jossain vaiheessa. Erityisherkän kanssa kommunikointi on vielä tärkeämpää, sillä herkän ihmisen reagointi voidaan helposti ymmärtää väärin – joka voi aiheuttaa turhia riitoja.

Minulla on tapana olettaa, että David ymmärtää kaikki minun (miljoonat!) tunnetilat ja tuntemukset. Saatan loukkaantua yhtäkkisesti, jos poikaystäväni ei ole huomannut jotain tunnetilaani. Mutta jos en osaa pukea sanoiksi, miksi olen loukkaantunut asia ei tule koskaan ratkeamaan!

Erityisherkkä ihminen ja parisuhde

Erityisherkälle vinkki: opi sanomaan ääneen, miltä sinusta tuntuu jos olet ylikuormittunut. Ei ole reilua odottaa ei-niin-herkkikseltä samoja tuntosarvia, kuin mitä sinulla on. Meillä yleensä nämä asiat ratkeavat, kunhan saan sanottua ääneen, miltä minusta tuntuu enkä odota, että David on ajatustenlukija.

2. Kunnioitetaan toistemme rajoja

Herkälle ihmiselle pienetkin asiat voivat olla kuormittavia, kuten omasta kokemuksesta voin kertoa. On tärkeä muistaa antaa toiselle tilaa ja oppia kunnioittamaan toisen omaa aikaa. Erityisherkän ihmisen kannattaa oppia, mitkä omat rajat on ja asettaa niitä.

Minun on hyvin vaikea valita esim. ravintolaa tai hotellia, jos olemme reissussa. Joskus pienen pienikin päätös voi olla todella vaikea tehdä ja se voi olla yllättävän musertava kokemus. Onneksi David on huomannut tämän ja tekee pikaisen päätöksen helposti. Toisaalta haluan olla ”matkanjohtaja” vähän liikaakin ja haluan tehdä kaikki päätökset itse 🙂 Joskus nämä rajat menevät aika sekaisin ja voi syntyä erimielisyyksiä.

Erityisherkkä ihminen ja parisuhdePostauksen kuvat ovat otettu viime vuoden matkalta Balilta. Ylhäällä hyvä huomio erityisherkälle! En ole hyvää seuraa nälkaisenä 🙂

Kahvila

3. Herkkyyden vähättely

En suosittele vähättelemään kenenkään kokemia tunteita missään tilanteessa. Erityisherkkänä ihmisenä voin sanoa, että se tuntuu TODELLA pahalta, sillä me emme voi yhtäkkisesti poistaa herkkyyttämme. Jos molemmat parisuhteessa hyväksyy erityisherkkyyden, siitä ei tule ongelmaa. Jos toinen sen sijaan yrittää muuttaa herkkistä ja käyttää lauseita kuten ”älä reagoi noin voimakkaasti”, ”koita nyt rauhottua” ,”otat kaiken niin henkilökohtaisesti” tai ”mikä sua vaivaa?”, voi syntyä kismaa.

Olen onnekas, että poikaystäväni ei ole koskaan vähätellyt herkkyyttäni. Hän tuntuu hyväksyvän ja itseasiassa iloitsevan minun herkkyydestä ja sen tuomista hyvistä puolista.

Uskomme parisuhteessamme siihen, että ihmisessä on kaksi puolta: tunne-apina ja looginen ihminen. Rupesin pohtimaan, miten me pääsemme yli minun ”yliherkkyyskohtauksista”, meille usein toimii se, että David on rauhallinen ja muistuttaa minua tunne-apinan olemassa olosta. Minua helpottaa myös, kun hän sanoo, että tämä on vain yksi aalto ja se menee ohi pian (tämän postauksen lopussa meri ja aalto -harjoitus). Meitä yhdistää kiinnostus meditointia ja tietoista elämää kohtaan, joten nämä keinot toimivat meille.

Davidin yksi tapa on myös tarjota minulle eri työkaluja, miten voin helpottaa oloani. Tämmöinen rationaalinen reaktio tunteelliseen tilaani sai minut suhteemme alkuaikoina täysin raivoihin!

Miten joku voi ehdottaa nyt jotain järkeviä ratkaisuja tähän tilanteeseen, eikä reagoi minun tunteisiin tunteellisesti!?

Kyllähän hän reagoi minun tunteisiin, mutta David reagoi järjellä eikä tunteilla 🙂

Aallot

4. Opitaan toisiltamme

Erityisherkkyys on mieletön lahja! Kaikissa parisuhteissa on riitoja ja erimielisyyksiä, joten se, että toinen on erityisherkkä ei ole mikään kompastuskivi. Sen sijaan, voimme oppia toisiltamme niin paljon parisuhteessa.

Olemme hyvin erilaisia ihmisiä poikaystäväni kanssa. Kun minä olen hyvin herkkä, impulsiivinen, äkkipikainen ja toisaalta tykkään tutusta ja turvallisesta, David on rauhallinen, looginen ja erittäin seikkailunhaluinen. Olemme oppineet toisiltamme aivan mielettömästi näiden kolmen vuoden aikana, kun olemme olleet yhdessä.

Oppimisen tulos: minä uskallan olla seikkailunhaluisempi (tutusti ja turvallisesti) ja rationaalisempi, kun taas Davidistä on tullut luovempi ja hän tykkää keskustella vielä enemmän syvällisistä asioista.

Erityisherkkä ihminen ja parisuhde

On onni olla parisuhteessa erityisherkän kanssa! Elaine Aron on muuten julkaissut kirjan Erityisherkkä ihminen ja parisuhde, joka on varmasti oivallinen opas. Onko sinulla vinkkejä herkkiksen parisuhteelle? Ilmianna ne kommenteissa!

Lue tästä Velin kirjoitus erityisherkkyydestä parisuhteessa.

Rakkaudella,

Martina allekirjoitus

Lue myös Sairastuneena parisuhde on koetuksella.

Lue lisää erityisherkkyydestä.

Slow is beautiful Instagramissa ja Facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  Milla sanoo

  Eikös impulsiivisuus ole ristiriidassa sen kanssa, että tykkää tutusta ja turvallisesta? Osui silmiini, kun kuvasit itseäsi.

  Moni meistä erityisherkistä käyttäytyy epäkypsästi ollessaan ylivirittynyt, joten sikäli en ihmettele siihen liitettyä käsitystä ”hankaluudesta”. Se varmasti vähenee sitä mukaa, kun opimme käsittelemään tunteitamme ja kasvamme ihmisinä. Erityisherkkyys kun ei automaattisesti tarkoita henkistä kypsyyttä, vaikka sellainen moni erityisherkkä haluaa ajatella olevansa! 😄

  • 1.1

   martina sanoo

   Kiitos Milla kommentista! Hehee hyvä, kun huomasit! Olen todellakin impulsiivinen, mutta pohjimmiltani tykkään tutusta ja turvallisesta. Olen vähän ristiriitainen tyyppi ❤️ Tuot esiin todella hyviä ja tärkeitä pointteja!

   • 1.1.1

    Janette sanoo

    Olen myös erityisherkkä ja voisin kutsua myös itseäni erittäin impulsiiviseksi, mutta silti tykkään tutusta ja turvallisesta, vaikka kyllästyn erittäin nopeasti 😀

    • 1.1.1.1

     martina sanoo

     Kuulostaa tutulta ❤️ Aluksi mietin, että hei voiko olla impulsiivinen, äkkipikainen ja silti tykätä tutusta ja turvallisesta, mutta kyllä voi! Minulle turvallisuuden tunne on todella tärkeää ❤️ Kiitos, kun jaoit kokemuksiasi, kiva kuulla etten ole yksin 🙂

 2. 2

  Jock sanoo

  Tuli mieleeni, että erityisherkkänä olen samalla turvallisuushakuinen ja spontaani. Siitä ei välttämättä ole kovin pitkä matka narsistiseen käytökseen. Siksi vanha hyvä tapakulttuuri voi auttaa minua pysymään hyvissä väleissä kumppanini ja itseni kanssa. Mutta blogisi pointit itseilmaisusta ja kuuntelemisen taidosta ovat tärkeimmät.

  • 2.1

   martina sanoo

   Kiitos kommentista Jokke! Kommunikointi on niin tärkeää ja se unohtuu helposti. En ehkä näe mainitsemaasi yhteyttä turvallisuushakuisuuden, spontaaniuden ja narsismin välillä. Kerro lisää mitä tarkoitat tällä? Kiinnostavaa 🙂

   Terkuin, Martina

 3. 3

  Maaza sanoo

  Moikka!

  Täällä pariskunta, jotka ovat molemmat erityisherkkiä, siinäpä vasta yhdistelmä. Mutta hei, me ollaan oltu 27 vuotta yhdessä!! Tunteet ovat aina pinnalla ja vaikeus on se,että me tutkitaan eleitä ja ilmeitä ja tunnetiloja vähän liiankin herkästi. Musiikki herkistää kummatkin ja eletään samalla aaltopituudella koko ajan. Täytyy myöntää ettei se ole aina helppoa. Onneksi meillä on eri työajat, että pystymme nollaamaan itsemme. Mieheni on sosiaalisempi nykyään, itse tykkään viettää yksinaikaa enemmän. Maalaan ja kirjoitan, mies urheilee. Nautimme ruuanlaitosta yhdessä, matkustelusta ja oleskelusta yhdessä. Matkalla on todellakin se vaikeus, että emme usein osaa päättää, mihin menisimme syömään ja se on aiheuttanut pientä kränää. Itse tulen huonolle tuulelle nälkäisenä, mies taas voisi olla vaikka päivän syömättä. 😀 Lapset ovat jo aikuisia ja se on ihana asia, joskin huoli ei koskaan tunnu loppuvan….

  • 3.1

   martina sanoo

   Kiitos kommentistasi Marja 🙂 Kuulostaa siltä, että elätte hyvässä symbioosissa molempien herkkyyden kanssa ❤️

   Oih, ärsyynnyn niin helposti noissa tilanteissa, kun en osaa päättää vaikkapa mihin menisimme syömään (ja toisaalta haluan päättää mihin me menemme syömään!)…ja tulen todella huonolle tuulelle nälkäisenä…Olen vasta lähiaikoina opetellut sanomaan ääneen, että minua ärsyttää tai päätöksenteko ahdistaa minua, jolloin oloni helpottuu heti 🙂 Kommunikointi kuulostaa ”helpolta” ratkaisulta kaikkeen, mutta se oikeasti usein on! Oletko sinä kokeillut sanoa ääneen noissa tilanteissa, että se on sinulle vaikeaa tms.?

   Kiitos, kun jaoit kokemuksiasi parisuhteesi kanssa! Todella kiinnostava kuulla, miten muut herkät navigoi suhteissaan ❤️

 4. 4

  Maria sanoo

  Moikka??ihana blogi mulla on ongelma omien suhteen kaa minkä jäänyt epäselväksi meidän erostamme törmäsimme viime vuoden puolelta!!Mulla on hoito työt ja en käynnit pahemmin baareissa ehkä silloin tällöin esim menin jonne visailun pariin!!Mun entisen miehen törmäsin 35 vuodesta lähtien!!Emt olimme heti kun ensin tutustuin siihen uudelleen jne!Olemme etsimme toisiamme!!Mut nyt kaikki on niin sanottuna ohi rakastin tätä ja hän mua jopa lähetti mulla aina puhelimen kukkien väristä alkua,,kerran avasin kännykän töiden jälkeen siellä valkoinen ruusu joka oli hänen pihalla puutarhaan reunoissa kasvanut :)aina kun näen valko ruusu niin meen ja itken mitä tuo oikeasti tarkoitus!!Sattuu sisko joka viljellen kukkia kertonut sen merkitykseen pointti!!Olin sanaton!!
  Jos kukka valkoinen ja niin kaunis et onko totta hänelle olen ensirakkaus jonka taas hän menetti!!itse ostin valkoruusujen kotiin!!haluan sen miehen takaisin en saa unta ilman häntä kiitos jos luet tämän!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *