Englantiin muutto huvituksia ja ongelmatilanteita

Terveisiä Englannista! Muutettiin tänne viime viikolla ja saatiin avaimet uuteen kämppään viikonloppuna. Englantiin muutto on sujunut yllättävän letkeästi, ollaan molemmat ihmetelty, miten hyvin kaikki on sujunut. Olimme kylläkin molemmat kaameessa flunssassa. Teimme matkaa nenä punaisena ja taskut täynnä räkärättejä. Ehkä myös tämä jatkuva sade Englannissa on hieman haitannut tavaroiden roudausta (ja latistanut tunnelmaa), mutta hei eihän meitä ole tehty sokerista! Ja sateeseen kannattaa tottua. Itse asuntoon muuton yhteydessä tuli kaikenmoisia ongelmatilanteita vastaan, jotka ovat oikeastaan aika huvittavia. Meidät on selvästi poispilattu Suomessa.

Englantiin muutto

Olen puhunut kovasti muutostani Brightoniin, mutta itseasiassa Shoreham-by-Sea ei kuulu Brightoniin, vaan on oma kunta. Mutta hyvin lähellä ollaan Brightonia. Olen menossa tutustumaan paikkaan paremmin tällä viikolla ja vähän verkostoitumaan toisten suomalaisten kanssa!

Minä

Hieman huvittavia ongelmia…

Tässä on tullut eteen muutama ongelmatilanne, jota kyllä osasin odottaa jo etukäteen, sillä olen asunut ennen Englannissa. Alkoi hikeä pukkaamaan kyllä jossain vaiheessa… Kun saimme avaimet kouraamme uuteen asuntoomme alkoi aikamoinen soittorumba, jotta saisimme veden, sähkön ja internetin pelaamaan.

Tervetuloa Brightoniin

Jotta voin avata uuden asiakastilin yrityksiin, jotka varustaa meille vettä, sähköä ja laajakaistan, minulla tulee olla englanninkielinen puhelinnumero. En tiennyt tätä etukäteen ja soittelin reippaat kymmenen kertaa ees taas Tenant Shop -nimisen paikan kanssa, jonka tehtävä on kilpailuttaa meille parhaimmat diilit eri palveluntuottajien välillä. Ja huoh, kaikki asiakaspalvelijat puhuvat hersyvää skotti- tai irkkumurretta, joka on minulle kuin vaikea matikan lasku. Eli tuijotin kaukaisuuteen, näytin eksyneeltä ja yritin ynnätä, mistä puhuttiin 🙂 Poikaystäväni luovutti yhden puhelun jälkeen ja delegoi homman minulle, sillä hän on koulussa aamusta iltaan (seli seli David!). Ja hei, sähkötilin avaaminen ei muutenkaan ollut niin kevyttä puuhaa, sillä he kyselivät aika tarkkoja kysymyksiä asunnosta, johon olin juuri muuttanut. Skottiaksentilla…

Yksi outo kysymys oli, onko meidän pattereiden sisällä kiviä…jos ymmärsin oikein (saunako?). Ja saako minua kutsua nimellä Martina, eikä Miss Akrenius. Ihanan kohteliasta!

Minä

Pankkitilin hankkimisen iloa

Tarina jatkuu. Jotta voin saada enkkunumeron, minulla pitää olla pankkitili Englannissa. Pankkitilin saan vasta, kun voin osoittaa, että asun Englannissa ja minulla on ”proof of address”, joka tarkoittaa sitä, että sinulla on ”utility bill” kourassa eli vesi-, sähkö- tai kaasulasku. Ympyrä sulkeutuu…

Ehkä englantilaiset haluaa testata, kuinka paljon oikeasti haluat muuttaa tänne…Oletko sinä valmis hyppimään edestakaisin meidän vuoksi ja tanssimaan ripaskaa? YES I AM!

Englantiin muutto

Olen jo kerran avannut pankkitilin täällä (joka on kylläkin nyt suljettu), eli tiedän suunnilleen mitä odottaa. Kaikki tuntuu vaativan aina tuota ”proof of addressia”, joka tuntuu jotenkin hassulta, koska yleensä niille riittää, että sinulla on näyttää kirjekuori sähköyritykseltä, jossa on sinun nimi kuoressa. Tuntuu luotettavalta…Jotta sain viimeksi pankkitilin auki, minun piti tilata postitse vuoden takaiset tilitapahtumat pankkitililtäni Suomesta. Niitä tulikin aikamoinen nivaska ja maksoi tuo lysti myös jonkin verran. Kun marssin pankkiin takaisin ja lätkäisin pöydälle tiliotteet, pankki ei halunnut nähdä niitä.

Minä

Sain tänään avattua kaikki meidän asiakastilit, sillä ratkaisu löytyikin ”yllättävän helposti”. Ostin Pay & Go -liittymän kiskalta ja sain itselleni englanninkielisen puhelinliittymän. Voila! Homma hanskassa! (…ja hanskat hukassa).

Onkohan muuten ulkomaalaisilla samantyylisiä ongelmia, kun he muuttavat Suomeen…Olisi kiinnostava kuulla tästä aiheesta kommentteja! Postaan pian kuvia Shoremista, olen ihan rakastunut tähän paikkaan.

Nuhanenäisin terkuin (edelleen),

Martina allekirjoitus

Tykkää Slow is beautiful blogista Instagramissa ja Facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  siiri sanoo

  Hehe, onpa melkoista säätöä! Mutta oli kyllä kiva lukea minkälaista britteihin muutto on käytännössä. 🙂

  • 1.1

   martina sanoo

   Kyllä vain 🙂 Mutta onneksi olin kokenut tämän jo kerran…Ekaa kertaa muuttaessa tämmöinen säätö oli/on aikamoinen shokki! Suomessa asiat toimii liian hyvin 🙂

   Kivaa viikkoa sinulle Siiri!
   -Martina

 2. 2

  sanoo

  Mä olen aina naureskellut tuota utility bill -tunnistautumista. Sama on tietääkseni Yhdysvalloissa, yksi tuttu sai sillä muka todistettua asuvansa Yhdysvalloissa ja uusittua ajokorttinsa. Englantilainen mieheni kun muutti Suomeen, niin kaikki hoitui aika nopeasti – ainoastaan Poliisilla oli ongelmia kun varattu aika ei ollutkaan varattu ja joutui menemään uudestaan toisena päivänä. Pankkitilit ja verkkopankin sai auki helposti. Tietysti muutti minun luokseni, niin sähköt jne. oli tietysti jo hankittu.

  • 2.1

   martina sanoo

   🙂 Kiitos kommentista Henna, kiinnostava kuulla muiden kokemuksia muuttoon liittyvistä koukeroista! Varmasti joka maassa tulee eteen kaikenmoisia yllätyksiä 🙂

   Terkuin, Martina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *