Akupunktio vie kivun pois paremmin kuin kipulääke

Haluatko nopeaa ja lääkkeetöntä lievitystä kipuihin tai stressin laukemaan? Suosittelen todella paljon testaamaan akupunktiota! Akupunktio on minulle tuttu hoito ja olen käynyt hoidoissa jo vuosia. Löysin hiljattain aivan mahtavan akupunktiohoitajan ja minulle uuden akupunktiomenetelmän, joka auttaa minua niin paljon, että olen pystynyt jättämään suurimman osan kipulääkkeistäni pois. Halleluja!

Kysyin akupunktiohoitajalta Juho Sammalkorvelta Akufunktiosta, mitä akupunktio oikein tarkoittaa.

Akupunktio

Mitä akupunktio on?

Akupunktio tarkoittaa kehossa olevien alueiden (”akupisteiden”) stimuloimista ohuilla neuloilla. Se pitää sisällään useita erilaisia tekniikoita ja lähestymistapoja. Suomessa akupunktiohoitajat käyttävät koulutustaustastaan riippuen eri hoitotapoja, ja akupunktio voi olla hyvin samantyyppistä kuin kiinassa, tai sitten erota siitä paljonkin.

Akupunktiota käytetään osana perinteistä kiinalaista lääketiedettä, mutta sen suosio on nykyään maailmanlaajuista.

Akupunktio

Olen käynyt ennen klassista akupunktiota harjoittavalla hoitajalla (Traditional Chinese Medicine), jossa neuloja on laitettu itse kohtiin, joissa kipua ilmenee (esim. niskaan). En huomannut näiden hoitojen jälkeen merkittävästi parempaa oloa, toki lihaskireys oli helpottanut niskassa. Olen huomannut, että akupunktiohoitajalla ja -menetelmällä on suuri vaikutus hoidon tehoon!

Akupunktio, jossa nyt käyn, on modernimpi Balance Method, jossa kivun hoito perustuu etäpisteisiin, jotka vaikuttavat hermoston aktivoimisen kautta. Itselläni tämä menetelmä toimii HYVIN paljon tehokkaammin, kuin tavallinen akupunktio.

Tämä menetelmä on monesti tehokkaampi kroonisen kivun ja lihasjännityksen hoidossa, sillä krooninen kipu on yleensä ensisijaisesti hermostollinen ongelma.

Akupunktio

Miltä akupunktio tuntuu ja mitä hyödyn siitä?

Nyt päästään asiaan: sattuuko neulat? Ei satu. Saatat tuntea pienen nipistyksen tai sähkömäisen tunteen, kun neula laitetaan. Muuten minua neulat ei häiritse lainkaan. Olen saanut pieniä mustelmia hoitojen jälkeen, mutta ne häviävät muutamassa päivässä.

Minuun laitetaan yhdellä hoitokerralla noin 20 neulaa, mutta niiden määrä vaihtelee. Kun neulat on laitettu makaan paikoillani noin 20 minuuttia.

Yleensä alan hymyillä, kun minuun laitetaan neuloja, sillä ne rauhoittaa hermostoni täysin ja kivut lähtee pois.

Alussa tuntee, kuinka veri alkaa kiertää paremmin kehossasi ja jotkut neulat saattaa vähän nipistellä. Pikkuhiljaa koko keho rentoutuu, kaikki stressi lipuu pois ja olet kuin toisella planeetalla.  Akupunktion jälkeen olo on raukea ja todella onnellinen. Nukun yöni yleensä todella hyvin ja raskaasti akupunktion jälkeen 🙂

Akupunktio

Mitä tiede sanoo akupunktiosta?

Akupunktiota on tutkittu monella tasollla. Sen hermostollisista ja hormonaalisista mekanismeista tiedetään jo kohtalaisen paljon, ja käytännön hoitovaikutusta on myös tutkittu. Tämänhetkisen tutkimustiedon pohjalta voidaan sanoa, että akupunktio on tehokas hoitomuoto monenlaiseen krooniseen kipuun, että se on usein tehokkaampaa kuin tavanomainen hoito, ja että sen vaikutukset ovat nähtävissä myös pidempiä aikavälejä (esim. 12 kk) tarkastellessa.

Tutkimustuloksia

Acupuncture shown to have benefits for treatment of some chronic pain.

The persistence of the effects of acupuncture after a course of treatment: a meta-analysis of patients with chronic pain.

 

Lista asianmukaisesti koulutetuista akupunktiohoitajista löytyy täältä.

Kiitos Juholle haastattelusta!

Rakkaudella,

Allekirjoitus Martina

Lue lisää kivunhoidosta.

Slow is beautiful Instagramissa ja Facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  Outi Horn R. Ac. Ottawa ( Kanada) sanoo

  Hei – Kiva kirjoitus akupunktio hoidosta! Huomauttaisin vain että klassinen Kiinalainen akupunktio käyttää myös etä pisteitä ( distal points on meridians, nerve pathways as well as muscle teigger points) ja ashi Points ( kipupisteitä).
  Acupunturistien hoitotekniikoissa todella eroja- myös liittyen neula tekniikkaan, manipulointiin ja neulan laatuun. Myös elektroakupunktiota on Maailamalla tukittu paljon- etsi tietoa niin löydät paljon uutta aihetta kivulievitykseen!

  • 1.1

   martina sanoo

   Moikka Outi! Kiitos paljon kommentistasi ja tarkennuksesta 🙂 Tosiaan kirjoituksestani ei käy tuo ilmi hyvin. Pitääkin tutkia akupunktiota lisää!

   -Martina

  • 1.2

   sanoo

   Hei Outi. Pitää ehdottomasti paikkansa että klassisessa/TCM-akupunktiossa käytetään myös etäpisteitä, mutta esim. kivunhoidossa pääfokus on selvästi erilainen kuin Dr. Tanin kehittämässä Balance Methodissa. Ja kyllähän BM pohjaa myös pitkälti klassiseen teoriaan, vain hieman uudenlaisen tulkinnan kautta.

   En myöskään halua sanoa, että paikallisten tekniikoiden käyttäminen olisi väärä tai huonompi tapa hoitaa – ne ovat yksi hyödyllinen työkalu muiden joukossa, ja parhaan lopputuloksen hoidolle saa kun valitsee aina kyseiseen tilanteeseen parhaiten sopivat työkalut.

   Sen taas haluan sanoa, että Balance Method, tai muut erityisesti heijastepisteisiin perustuvat tekniikat (esim. Tung-akupunktio) on tekniikkoina sellaisia joita jokaisen akupunkturistin kannattaa opiskella, sillä ne saavat usein erityisesti kivunhoidossa etäpisteistä enemmän irti kuin perinteiset TCM-tyyppiset tekniikat. Hyvä resurssi lähteä opiskelemaan näitä metodeja on koulutussivusto elotus, josta löytyy myös paljon ilmaista materiaalia aiheen suhteen.

   Ja tosiaan, erilaisia tekniikoita ja metodeita löytyy useita – itse työkalut ei ole se tärkein asia, vaan se kuinka hyvin niitä osaa käyttää ja kuinka paljon niiden avulla pystyy muita auttamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *