SITRUUNA-VADELMARAAKAKAKKU

Vadelmia! Niitä on ainakin täällä meillä saaristossa runsaasti juuri nyt. Siksi tämänpäiväinen Sitruuna-vadelmaraakakakku sopii valmistettavaksi juuri nyt. Raikasta, makeaa ja herkullista. Myös mustikat ja muut marjat sopivat kakkuun, oma suosikkini ovat kuitenkin herkulliset vadelmat, joita löytyy nyt villinä kotipihastammekin. Tämä kakku on yksi omista raakakakkusuosikeistani, sillä se on samaan aikaan täyteläinen, mutta raikas ja kesäinenkin, eikä siitä jää liian raskasta oloa. Sitruunan ja vedelman raikkaus tekevät kermaisesta kokonaisuudesta täydellisen!

 

sitruuna-vadelmaraakakakku

 

Tämä sitruuna-vadelmaraakakakku on ollut tarjolla myös esimerkiksi poikani syntymäpäiväjuhlissa, jossa se on myös saanut kehuja osakseen niin tavalllisten herkkujen kuin raakaherkkujen ystäviltäkin. Parasta tietysti on, että tarjottava sopii monille, sillä se on gluteeniton, viljaton, vegaaninen ja valmistuu ilman valkoista sokeria. Kakku pitää oikein hyvin muotonsa myös huoneenlämmössä, eikä siis sula heti kahvipöytään tarjottuna. Parhaimmillaan sitruuna-vadelmaraakakakku on kuitenkin mielestäni heti sulamisen jälkeen nautittuna. Pakastimessa se säilyy useamman kuukauden, joten voit leikata kakun myös paloiksi ja ottaa sulamaan pala kerrallaan tarpeen mukaan. : )

 

Tätä kakkua kannattaa kokeilla! Et tule katumaan… : )
Herkullisia hetkiä sitruuna-vadelmaraakakakun kera!

<3 Karita

 

sitruuna-vadelmaraakakakku

sitruuna-vadelmaraakakakku

 

Sitruuna-vadelmaraakakakku

 

Pohja
2 dl pähkinäsekoitusta (liota 4 h) TAI kookoshiutaleita
5–7 medjool-taatelia (kivet poistettuina) tai 10 pienempää liotettua taatelia
1 tl vaniljauutetta tai jauhettua vaniljaa (ei pakollinen)
ripaus laadukasta suolaa
(1–2 rkl vettä jos pähkinät eivät ole liotettuja)

 

Täyte
3 dl kookoskermaa (paksu ja rasvainen osa kookoskermapurkista)
2 dl cashewpähkinöitä (liota 1-2 h)
½ tl raastettua luomusitruunankuorta
4 rkl sitruunan mehua
3 rkl hunajaa tai mieleistäsi muuta makeuttajaa makusi mukaan
2–3 rkl psylliumkuitujauhetta
1­–1,5 dl kotimaisia tuoreita tai pakastettuja vadelmia

 

Huuhtele ja valuta pähkinät hyvin.
Laita pähkinäsekoitus, mausteet ja pilkotut medjool-taatelit monitoimikoneeseen ja prosessoi kunnes massa alkaa tarttua yhteen. Jos et ole liottanut pähkinöitä, lisää ½–1 rkl vettä. Älä prosessoi pohjan taikinaa liikaa, vaan jätä siihen tekstuuria!
Ota sivuun noin 1/2–1 dl pohjan taikinasta ja painele loput irtopohjaisen vuoan pohjalle. Voit halutessasi myö vuorata vuoan pohjanleivinpaperilla tai ripotella pohjalle kookoshiutaleita, jotta pohja ei tartu vuoan pohjaan kiinni. Itse käytin Lekuen, halkaisijaltaan 15 cm vuokaa, jossa on korkeat silikoniset reunat ja keraaminen pohja.
Siirrä vuoka sivuun ja tee täyte.

Laita kaikki täytteen raaka-aineet, vadelmia ja psylliumia lukuun ottamatta tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja prosessoi kunnes massa on täysin sileää.
Lisää sitten kuitu ja sekoita vielä hetki.
Kaada vuokaan pohjan päälle ja painele vadelmia myös kakun sisälle. Ripottele kakun päälle vielä vadelmia sekä murustele pohjan taikinaa ja siirrä pakastimeen kunnes kakku on jähmettynyt.

P.S. Kakun koristelu vadelmat voi laittaa myös juuri ennen tarjoilua.
Annoin kakun olla pakastimessa yön ja aamuna otin jäisen kakun ympäriltä vuoan pois ja laitoin jääkaappiin sulamaan. Täydellistä.

Nauti!

 

Saatat tykätä myös näistä resepteistä:

Mansikka-chia-vanukas

MANSIKKA CHIA-VANUKAS

Herkullinen marjapiiras

Kesän paras marjapiiras

Suklaapallerot (raw)

suussa sulavat suklaapallerot

Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka

kiitos

Kommentit
  1. 1

    Tanja sanoo

    Kuulostaa ihanalta! Millä voisi korvata cashew-pähkinät? Pähkinä- ja manteliallergikko jää valitettavan usein ilman raakakakkua

  2. 2

    Tiina sanoo

    Oi, kuulostaa ja näyttää todella herkulliselta. Onnistuuko kakku ilman psylliumia? Mikä merkitys sillä on reseptissä?

    • 2.1

      karitatykka sanoo

      Onnistuu kullä. Se tuo kivan koostumuksen ja pitä kakun vieläkin paremmin koossa.
      Mutta onnistuu oikein hyvin ilmankin. : )

      Iloa!
      Karita

  3. 3

    Eeva sanoo

    Monelleko hengelle kakku on ja kuinka kauan ennen tarjoilua se olisi hyvä nostaa jääkaappiin sulamaan?

    Näyttää hyvältä! 😛

    • 3.1

      karitatykka sanoo

      Kiitos viestistäsi eeva,

      Kakku on 8–10 hengelle. Jääkaappiin voi ottaa sulamaan kolme tuntia aiemmin ja jos tuntuu sulavan hitaasti niin siirtää sitten huoneenlämmpöön loppuvaiheessa. Jääkaappien lämpö- ja kosteustasoissa on eroja… : )

      Iloa!
      Karita

  4. 4

    Mama sanoo

    Tällä ohjeella tein ensimmäistä kertaa raakakakkua itse ja olen aivan yllättynyt kuinka hyvää siitä tuli. Kiitos tästä ohjeesta, ihanaa kakkua. Ehkä uskallan tämän jälkeen kokeilla muitakin raakakakkuja

    • 4.1

      karitatykka sanoo

      Hienoa!! JEE!

      Tottakai uskallat tehdä jatkossakin. Tämä terveellisten herkkujen, joko raaka- tai kypsennettyjen herkkujen maailma on ihana!
      Sitä paitsi, jos joskus menee ns pieleen, ei haittaa mitään sillä jokaisesta kerrasta oppii ja huomaa, mikä toimii itselle parhaiten. : )

      Iloa ja energiaa!
      Karita

  5. 5

    Melina sanoo

    Noista taateleista, ajaakohan normaalit taatelit saman asian? En oo aiemmin ruoanlaitossa käyttänyt noita medjool taateleita. Ja onko tolla liotusajalla väliä? Kiitos vastauksesta!

    • 5.1

      karitatykka sanoo

      Moikka Melina.

      Nomaalit taatelit ajavat saman asian, mutta määrää kannattaa hiukan lisätä. Liotusaika riippuu siitä kuinka kuivia taatelit ovat. Itse käytän medjoolien rinnalla joskus myös Pirkan luomu pehmeitä taateleita, jota ovat useimmiten ihanan pehmeitä ja mehukkaitakin. : ) Medjoolien maku on toki erilainen, ne ovat toffeemaisia, ”kermaisiakin”, pehmeitä ja todella herkullisia.

      Herkullisia kakkuhetkiä!
      K

    • 5.2

      karitatykka sanoo

      Moikka Melina!

      Toki tavalliset taatelitkin käyvät, lisää määrää hiukan. Perustaateleissa on erilainen maku kuin medjooleissa, jotka ovat toffeemaisia, ”kermaisiakin” ja superherkullisia. Liotusaika riippuu siitä kuinka kuivia taatelit ovat. Idenana olisi että taatelit olisivat pehemeitä, jotta ne toimivat sitojana paremmin.

      Herkullisia kakkuhetkiä!
      Karita

    • 6.1

      Karita sanoo

      Moi Patricia,

      Voit kokeilla. Pilko mabgo pieneksi ja ripottele mangokuutiot täytteen sekaan kun täytät vuokaa. Määrä voisi hyvä jättää desiin, sillä mango on niin mehukas. Voit halutessasi myös sekoittaa mangon täytteen joukkoon jo blenderissä, mutta silloin kakusta tukee fiilikseltään erilainen. : )

      Kerro miten onnistui!

      Kaikkea hyvää,
      Karita

  6. 8

    Heidi sanoo

    Hei, minkä kokoiseen vuokaan olet kakun tehnyt? Mietin että tekisin tupla-annoksen (koska ei kahta vuokaa), mulla irtopohjavuoka on 26cm… Vai riittäisikö yksi annos?

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *