Sitruuna-kurkumavanukas

sitruuna-kurkumavanukas03

 

Ruoka, joka kaunistaa, puhdistaa ja poistaa tulehduksia – rakastan! Sitruuna-kurkumavanukas hurmaa kauniin keltaisella värillään ja piristää tuulen ja tuiverruksen keskellä kehoa ja mieltä. Jokin tovi sitten jaoin täällä blogissani kaunistavan kurkumalatte-reseptini. Olen nauttinut juomaa sekä viileänä että lämpimänä. Nyt tuo parantava kultainen maito päätyi pohjaksi sitruuna-kurkumavanukkaaseen.

 

sitruuna-kurkumavanukas

sitruuna-kurkumavanukas04

 

Kurkuma on oikea superjuuri, jota kannattaa ehdottomasti nauttia useasti, jopa päivittäin. Monen sairauden tai ongelman syy on kehossa oleva liian pitkään jatkunut tulehdus. Kurkuma auttaa myös kehoa puhdistumaan. Kookosmaito tuo ihanaa kermaisuutta ja täyteläisyyttä ja chia voimaa, suolistoa helliviä kuituja, proteiineja, antioksidantteja ja rasvahappoja annokseen. Mikäpä olisikaan mukavampi tapa puhdistaa kehoa ja kaunistaa ihoa kuin maukkaasti herkuttelu! Vanukkaan voi makeuttaa itselle mieleisellään makeuttajalla. Itse makeutin sen tällä kertaa manukahunajalla sen loistavien kehoa hoitavien ominaisuuksien vuoksi. Vinkki: Manukahunajissa on todella isoja eroja – niin maussa kuin vahvuudessakin. Kannattaa siis kysellä myyyjältä ja kokeilla erilaisia, niin löytää oman suosikkinsa. Kotoani manukaa löytyy aina – loistotuote, jota koko perhe käyttää. Se antaa flunssa- ja muille pöpöille kyytiä. Sopii käytettäväksi myös ulkoisesti! Itse otan sitä aina, kun tuntuu joku pöpö yrittää iskeä. Tällä kertaa se täydensi täyteläisen sitruuna-kurkumavanukkaani. Vinkki 2: Manukaa ei koskaan kannata kuumentaa, sillä silloin menettää sen loistavat parantavat ominaisuudet.

 

sitruuna-kurkumavanukas02

sitruuna-kurkumavanukas06

 

Kurkuma värjää kaiken! Kannattaa siis olla varovainen tämän kaman kanssa. Nyt saatat miettiä, värjääkö se hampaat keltaisiksi – päinvastoin, ayurvedassa sanotaan kurkuman vaalentavan hampaita. Sekin bonus siis vielä. : )

 

Toivottavasti kokeilet tätä ja nautit sitruuna-kurkumavanukkaasta yhtä paljon kuin minäkin! Energiaa ja elinvoimaa se ainakin tarjoaa.
Mihin sinä laitat kurkumaa? Hyviä ideoita?

 

Energistä viikkoa ja herkullisia hetkiä – just sulle!
Karita

 

 

sitruuna-kurkumavanukas05

 

Sitruuna-kurkumavanukas

(yhdelle)
Kaunistava kurkumalatte:

1,5 dl kookosmaitoa (täysrasvainen)
1/2 dl vettä
1–1,5 tl jauhettua kurkumaa
manuka- tai tavallista hunajaa maun mukaan (tai vegaaniversiossa kookos- tai vaahterasiirappia)
1/2 tl raastettua luomusitruunan kuorta
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
aavistus mustapippuria ja pieni ripaus  suolaa
+
1/2 sitruunan mehu
1,5 rkl chian siemeniä
makeutta voit lisätä mieleisellä makeuttajalla tarpeen mukaan

Sekoita kaikki kurkumalatten ainekset blenderissä huolellisesti.
Kaada kannelliseen lasipurkkiin ja lisää sitruunamehu ja chiansiemenet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutusta.
Sekoita huolellisesti hetki ja vielä uudelleen muutaman minuutin kuluttua, jottei vanukkaaseen jää chia-klönttejä.
Sulje kansi ja laita jääkaappiin tekeytymään. Itse valmistan chia-vanukkaat, niin kuin tämän sitruuna-kurkumavanukkaankin aina edellisenä iltana ja nautin seuraavana päivänä, jotta maut ehtivät tekeytymään kunnolla. Kiireen keskellä voit hyvin nauttia vanukkaan jo 15–20 minuutin kuluttua valmistuksesta.

 

sitruuna-kurkumavanukas

Kommentit
  1. 1

    Anne sanoo

    Heippa 🙂
    Mitenhän tuon kurkuman käyttö imettäessä? Kuinkahan paljon uskaltaa käyttää?
    Minulta löytyy paljon tuoretta kurkumaa, paljonkohan sitä tarvitsisi ohjeeseen?
    Testiin kyllä tämä ja sun kurkumalatte 🙂
    Kiitos resepteistä 🙂

    • 1.1

      karitatykka sanoo

      Moi Anne.

      Onnittelut uuden perheenjäsenen johdosta! Ihanaa!

      Kurkumalla on huikeita terveyshyötyjä, mutta kaikille kurkuma ei välttämättä sovi. Se vähentää veren hyytymistä ja saattaa stimuloida kuukautisvuotoa, jonka vuoksi imetyksen aikana kurkumaa kannattaa käyttää vain pieniä määriä. Sama neuvo koskee lapsia. Jos siis haluat käyttää kurkumaa, niin käytä sitä vain vähän – mausteeksi ja väriksi. : )

      Eli raasta mikroraastimella vain hiukan tuoretta kurkumaa ruokiin.

      Kiitos että seuraat!
      Onnelista vauva-aikaa ja iloa!
      Karita

  2. 2

    Heidi sanoo

    Hei,
    Mitä (jauhettua) kurkumaa olet käyttänyt tässä ohjeessa & kurkumalatessa? Eikö tuore kurkuma kävisi myös? Kiitos.

    • 2.1

      karitatykka sanoo

      Moi.

      Kiitos viestistäsi.
      Se on siinä reseptissäkin linkitettynä… Tällä kertaa siis käytin Urtekramin luomu kurkumaa. Tottakai tuore kurkumakin käy, monella se vain ei ole helposti saatavilla. Tuore kurkuma kannattaa raastaa mikroraastimella tai sekoittaa blenderissä huolellisesti, jottei kurkumasattumia jää lopulliseen vanukkaaseen.

      Ihanaa viikkoa!
      Karita

  3. 3

    Reetta sanoo

    Hei Karita,

    Kiitos aurinkoisesta blogistasi!
    Etsin hyviä vinkkejä flunssan hoitoon, ja päätin kokeilla tätä -muunneltuna kylläkin, sillä minulla ei ollut aivan kaikkia samoja raaka-aineita. Vanukkaani on nyt tekeytymässä.

    Minulla ei ollut tuoretta sitruunaa tai kookosmaitoa. Sitruunamehua löytyi pullosta, ja korvasin sitruunankuoren appelsiininkuorella. Käytin myös tuoretta kurkumaa ja nesteeksi kauramaitoa. Heitinpä sekaan vielä ripauksen kardemummaa ja teelusikallisen kookosmannaa tuomaan korviketta kookoksen maulle ja tuomaan täyteläisyyttä. Makeutensa vanukkaani sai agavesiirapista.

    Odotan innolla, millainen vanukkaastani tulee! Ainakin liemi oli oikein ihana.

    • 3.1

      karitatykka sanoo

      Ihanaa Reetta!
      Juuri noin, jos jokin raaka-aine uupuu niin ei haittaa, muokkaa siitä mitä on…: )

      Kerro ihmeessä miten vanukas onnistui. Toivottavasti nautit ja paranet pian!

      Vinkkinä flunssaan – vahva Manuka -hunaja. Oma tämän hetken suosikkini on WEDDERIN limited edition KFactor22 -manukahunaja. Toimii!

      Iloa ja hyvää oloa!
      Karita

  4. 4

    Elina sanoo

    Kokeiluun, ehdottomasti! Kunhan pääsen nauttimaan tästä vanukkaasta… Golden milk resepti on testattu niin lämpimänä kuin kylmänäkin, ja tykkään sen tasapainoisesta pehmeydestä 🙂

  5. 5

    Pate sanoo

    Vinkki: Lidlin valikoimassa on ollut pitkään tuoretta luomu inkivääriä sekä kurkumaa.
    Tämä on testattava 😛

    • 5.1

      karitatykka sanoo

      Moikka.

      kiitos vinkistä!Omassa lähi K-Supermarketissakin myydään kyllä. Yrittäjä kun olen niin tykkään tukea yrittäjiä… : )

      Kokeile ihmeessä – toivottavasti pidät.
      Iloa!
      Karita

  6. 6

    Reetta sanoo

    Kiitos vinkistä! Manuka-hunajaa pitää ehdottomasti kokeilla.

    Vanukkaasta tuli aivan ihanan makuista – tosin minun chiat eivät jostain syystä turvonneet hyvin. Päiväys oli kyllä kunnossa. Mikähän mahtoi mennä pieleen?
    Kaikki maut olivat kuitenkin sopivasti tasapainossa, tosin flunssa saatta jättää alleen kaikkein hennoimpien makujen aromit. Voisi kokeilla laittaa vähän enemmänkin appelsiinia. Ja tuore kurkuma sopii täydellisesti.

    Tämä on oikea aurinkoinen piristys talven keskellä! Ensi kerralla teen lämpimän kurkumalatteversion. Ehkä jopa samoilla raaka-aineilla chiansiemeniä lukuun ottamatta!

    Virkeää loppuviikkoa!
    Reetta

    • 6.1

      karitatykka sanoo

      Kiitos viestistä Reetta – kiva että tykkäsit.

      Olen itsekin huomannut että joskus chiansiemenet eivät turpoa samanlailla… En tiedä mistä jostuu, mutta siloin lisään yleensä vain hiukan chian määrää seuraavalla kerralla. Myös käyttäsi nesteen rasvapitoisuus vaikuttaa lopputulokseen ja rakenteeseen.

      Iloa ja energiaa!
      Karita

    • 7.1

      karitatykka sanoo

      Ihanaa Marina!

      Kiitos että seuraat.
      Aurinkoa ja iloa myös teille!
      Karita

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *