KESÄN PARAS MARJAPIIRAS

 

Tässä se tulee – kesä paras marjapiiras. Oikeasti, tämä vei todella kielen mennessään ja maistui koko seurueelle kesäisessä kahvipöydässä! Tämä resepti syntyi viime viikolla ollessani maalla vanhempieni luona lomailemassa. Sukulaisia oli tulossa kylään ja halusin auttaa äitiäni tarjoilujen kanssa. Heti mieleeni tuli ajatus kesäisestä marjapiiraasta, joka kruunattaisiin pehmeällä ja herkullisella kookoskermavaahdolla. Sen voi toki jättää pois, mutta minusta se oli pisteenä i:n päällä ja viimeisteli täydellisesti suussa sulavan herkun.

 

Kesän paras marjapiiras

Kesän paras marjapiiras

Kesän paras marjapiiras

 

Kesän paras marjapiiras tarvitsee sisäänsä luonnollisesti marjoja, joten suuntasimme Forssan torille katsastamaan tarjontaa ja kyllä, ihanat mansikat hurmasivat minut täysin. Pari litraa meni kertaheitolla, joten päädyin käyttämään piirakan sisällä sekoitusta kotimaisista luomulaatuisista pakastemarjoista. Jos siis pakkasesta vielä löytyy viime vuotisia vadelmia, mustaherukoita, mansikoita tai mustikoita, kannattaa ne sujauttaa tähän ihanuuteen. Päälle sitten koristeeksi tuoreita mansikoita ja halutessasi myös muita marjoja.

 

Kesän paras marjapiiras

Kesän paras marjapiiras

 

Tästä tuli ehdottomasti yksi kaikkien aikojen suosikeistani, joten suosittelen lämmöllä – kokeilkaa! Herkku on gluteeniton, ilman valkoista sokeria valmistettu ja jos herkusta haluaa täysin vegaanisen voi voin tilalla käyttää kookosöljyä ja hunajan tilalla jotakin muuta mieleistä makeuttajaa. Tässä herkussa ei ole höttöraaka-aineita, vaan kesä paras marjapiiras on täynnä ravinteita ja makua – love it! Samassa pöydässä tarjoiltiin äidin perinteistä omenapiirakkaa, josta kaikki pitivät aina. Jännitinkin, miten minun piiraani pärjää sokeri-vehnäpiiraan rinnalla… Hyvin kävi – piiras sai ylistystä kauneudestaan, maustaan ja reseptin sain laitaa heti jakoon. : )

Kesä paras marjapiiras täydentää juhlapöydän tai sulostuttaa vaikka kesäaamun brunssitarjonnan. Se säilyy loistavasti jääkaapissa muutaman päivän. Tosin meillä se hupeni nopeasti.
Rakastui marjapiiraaseen ja uskon, että sinäkin pidät siitä.

Aurinkoa ja herkullista kesäviikkoa!

Karita

 

Kesän paras marjapiiras

 

Kesän paras marjapiiras

(noin 10 annosta)

Pohja

4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 1/2 dl mantelijauhoa (luomu)

100–150 g Medjool-taateleita
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa
4–5 rkl sulaa voita tai kookosöljyä (+ vuoan voiteluun)
1 1/2dl pekaanipähkinöitä hiukan rouhittuna
Tikka vettä jos tarve

Täyte
400–450 g pakastemarjoja (itse käytin mansikka, mustaherukka, vadelma –sekoitusta)
3 tl perunajauhoja tai tapiocajauhoa
kookossokeria maku mukaan


Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Sekoita monitoimikoneessa kaikki pohjan raaka-aineet, pekaanipähkinöitä lukuunottamatta. Sekoita pekaanipähkinärouhe taikinaan. Tarkista maku, ota sivuun noin puolitoista desilitraa taikinaa ja levitä loppuosa voideltuun, halkaisijaltaan noin 25 cm:n vuokaan. Laita vuoka uuniin siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Sekoita jäiset marjat, leivinjauhe ja kookossokeri huoellisesti keskenään. Ripottele vuokaan pohjan päälle. Murustele jäljelle jäänyt täyte vuokaan täytteen päälle.
Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Lasinen vuoka on kätevä, sillä silloin näkee, milloin pohja alkaa saamaan väriä.
Anna jäähtyä ja koristele, jos haluat.

Kookoskermavaahto
2 tölkkiä täysirasvaista kookosmaitoa  HUOM! Pitää vähintään yön yli jääkaapissa!
1–2 tl juoksevaa vaaleaa hunajaa
ripasu suolaa

Ota tölkit jääkaapista ja käännä ylösalaisin. Avaa ja valuta neste pois kokonaan. Lusikoi paksut rasvaiset kookoskermat kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Vatkaa vaahdoksi. Laita kylmää odotamaan tai lusikoi jäähtyneen piiraan päälle ja koristele marjoilla.

kuvat: Karita

Kurkkaa myös nämä gluteenittomat ja terveelliset herkkureseptit:

Herkulliset vohvelit

Gluteenittomat ja vegaaniset vohvelit

Viljattomat lakut

Viljattomat ja sokerittomat lakukarkit

Mokkasuklaapiiras (raw)

Mokkasuklaapiiras

Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka

Kommentit
  1. 1

    Heidi sanoo

    Loistava ohje, mutta pähkinäallergisena aina mietin, miten voisin korvata pähkinät ja mantelijauhon? Kookos-tai riisijauhoilla? Pähkinät siemenillä?

    • 1.1

      karitatykka sanoo

      Moikka Heidi

      Kiitos viestitsäsi. Voit hyvin jättää pähkinät ja mantelijauho kokonaan pois. Mantelijauhon tilalle lisäät vain kaurahiutaleiden määrää tai käytät kookohiutaleita. Kookos- ja riisijauhot ovat liian ”kuivia” eikä niitä kannata käyttää.
      Pähkinän tilanne voit lisätä joko siemeniä tai käyttä isoja kaurahiutaleita, jotta saat hiukan tekstuuria pohjaan.

      Kokeile ja kerro miten toimi!
      Iloa!
      Karita

      • 1.1.1

        Mari Rauhala sanoo

        Hei!
        Olisiko sinulla ehdotusta kauran korvaajaksi? Resepti kuulostaisi muutoin todella hyvältä!
        Ystävällisin terveisin,
        Mari

        • 1.1.1.1

          karitatykka sanoo

          Moikka Mari.

          Toki. Voit käyttää kaurahiutaleiden tilalla 50–50 suhteessa mantelijauhoa ja kookoshiutaleita. : )

          Kokeile ja kerro mitä pidit!
          Iloa!
          Karita

          • 1.1.1.1.1

            Mari sanoo

            Moikka!
            Kokeilin tänään piirasta kookoshiutale-mantelijauho -yhdistelmällä, ja se toimi erinomaisesti. Tuli tosi hyvänmakuinen jälkkäri, kiitos tästä reseptistä!

            Pohjataikina oli niin herkullista, että mietin voisko sitä käyttää suoraan raakakakun pohjana? Olen raakakakkuhommissa vielä ihan aloittelija, joten vinkit tulee tarpeeseen…

            -Mari

          • 1.1.1.1.2

            karitatykka sanoo

            Moikka Mari.

            Ihanaa kuulla, että reseptini toimi!
            Pohjan taikinaa voit käyttää mainiosti raakakakkujen pohjana tai palleroissa. Toimii oikein hyvin!

            Kysele vaan jatkossakin, kiva jos voin olla avuksi.
            Iloa!
            Karita

  2. 2

    Eini sanoo

    Hei! Onko ideaa mitä näin täysin viljattomana voisi käyttää kautahiutaleiden tilalle?

    • 2.1

      karitatykka sanoo

      Hei Eini.

      Kiitos viestistä. Voit kokeilla käyttämällä kaurahiutaleiden tilalle 50–50 suhteessa mantelijauhoa ja kookoshiutaleita. : )

      Kokeile ja kerro mitä pidit!
      Iloa!
      Karita

    • 3.1

      karitatykka sanoo

      Moikka Annika!

      Kiitos! Kokeile ihmeessä – tykkäät varmasti!
      Kookoskerma on oleellinen osa piirakkaa, joten suosittelen tekemään myös sen. : )

      Herkullisia hetkiä!
      Karita

  3. 4

    RIIKKA sanoo

    Testattiin reseptiä tänään tytön kanssa ja tykättiin kovasti. Kookoskermaa ei kerinnyt edes vatkaamaan, lusikoitiin suoraan purkista lautaselle. Hyvää oli, kiitos 🙂

    • 4.1

      karitatykka sanoo

      Moikka Riikka.

      Kiva kun tykkäsitte!
      : ) Aina ei ehdi ja hätä keinot keksii.. Kokeile joskus myös tehdä kookoskermavaahto, jonka tekstuuri on ihana ja joka tuo ihanaa pehmeyttä mihin tahansa.

      Iloa ja kiitos, kun seuraat!
      Karita

      • 4.1.1

        Riikka sanoo

        Pitää kokeilla tuota kookoskermavaahtoa, viimeistää pojan synttäreille.
        Olen jo pidempään seuraillut sinua (enemmän superlemonin puolella, onneksi löysin myös tämän), monta reseptiä on tullut testattua ja hyväksi havaittu 🙂
        Kiitos!

        • 4.1.1.1

          karitatykka sanoo

          Kiitos Riikka!

          SuperLemonin blogi on jäänyt hiukan sivualalle viime aikoina kun tämä blogi, muut työt ja koulu ovat ottaneet paljon aikaani. Täytyykin laittaa piakkoin myös SuperLmonin blogiini jotakin herkullista nautittavaa… : )

          Kiitos kun seuraat ja jaat matkaa kanssani.

          Iloa ja aurinkoa kesääsi,
          Karita

  4. 5

    Leena sanoo

    Ihana marjapiiras, tarjottiin vieraille. Kiitos, että jaoit ohjeen! Aurinkoista kesän jatkoa!

      • 5.1.1

        karitatykka sanoo

        Moi!
        Nesteen voi käyttää vaikka smoothieihin tai makeisiin tai suolaisiin resepteihin, joissa käytetään jotakin nestettä ja joissa se maun puolesta voisi toimia. Itse en käytä sitä, vaan heitän sen pois. Sitä ei koskaan kannata jättää tölkkiin odottamaan käyttöä, sillä kun tölkin avaa, saattaa metallista irrota sisältöön keholle haitallisia aineita. Eli jos säästät myöhempää käyttöä varten suosittelen säilömään kannellisessa lasipurkissa jääkaapissa. : )

        Iloa!
        K

    • 5.2

      karitatykka sanoo

      Kiitos Leena.

      Ihanaa, että tykkäsit. Kiitos myös että seuraat ja luet juttujani. : )

      Aurinkoa ja iloa!
      Karita

  5. 6

    Elina sanoo

    Tein tätä eilisiltana ja vasta tänään syötiin, mutta toimi oikein mainiosti näin seuraavanakin päivänä ☺ Helppo, nopea, terveellinen, hyvänmakuinen ja muunneltavissa vaikkapa omien marja- ja pähkinämieltymysten mukaan. Tätä voi todellakin kutsua kesän parhaaksi marjapiirakaksi! ☺☺

    • 6.1

      karitatykka sanoo

      Moi Elina

      Kiitos viestistäsi.
      Ihana kuulla, että tykkäsit! Tämä on myös yksi omista suosikeistani. Toimii milloin tahansa!

      Kiitos kun seuraat ja kokeilet reseptejäni.

      Iloa ja aurinkoa!
      Karita

      • 6.1.1

        Elina sanoo

        Tällaisia reseptejä ei ole koskaan liikaa! On kiva, että voi tehdä hyviä herkkuja pienemmälläkin ajalla ja vaivalla, kun aina ei kuitenkaan ole mahdollista käyttää pitkiä aikoja keittiössä puuhasteluun ☺

        Kokeilisin mielellään vaikka kaikkia reseptejäsi! Välillä ei vain saa aikaiseksi arjen tohinoissa tai ei toisaalta ei millään aina ehdi kaikkeen kivaan tekemiseen työn ja harrastusten lomassa! Viikon loma on kuitenkin edessä, joten varmasti tulee testailtua jotakin uusia ohjeita..

        • 6.1.1.1

          karitatykka sanoo

          Kiitos Elina.

          Kiva että seuraat. Reseptit ovat täällä odottamassa kun innostusta ja aikaa löytyy. : )
          Nauti lomastasi ja ihanista kokkailuhetkistä.

          Iloa!
          Karita

          • 6.1.1.1.1

            Elina sanoo

            Todellakin! Se on kätevää, että reseptit kulkevat mukana, missä meneekin.. Puhelin kuitenkin on aina matkassa.. Monesti on tullut liikenteessä joku resepti mieleen ja sitten kaupassa tsekannut, että mitäs siihen tulikaan..

  6. 7

    Jenni sanoo

    Ah, tämä resepti on aivan ihana! Olen tehnyt marjapiirakkaa tällä reseptillä nyt kolme kertaa, vaihdellen aina hieman käyttämiäni marjoja. Puolukka, mustikka, viinimarjat ja mansikka -kaikki sopivat piirakkaan loistavasti. Kiitos valtavasti tästä ihanasta reseptistä ja kaunista alkavaa syksyä!

    • 7.1

      karitatykka sanoo

      Moikka Jenni!

      Kiitos – ihanaa, että tykkäsit!
      Tällainen palaute lämmittää sydäntä… et edes arvaa kuinka hyvän mielen se tuo. Kiitos siis sinulle!

      Iloa ja ihanaa oloa,
      Karita

Trackbacks

  1. […] Kellekkään teistä lukijoista ei varmaankaan tule yllätyksenä että rakastan terveellisiä jälkiruokia. Herkkuni ovat aina gluteenittomia, maidottomia ja valmistettu ilman valkoista sokeria, mutta terveellisiäkään herkkuja ei kannata suuria määriä joka päivä nauttia. Arjen herkkuhetkiin tämä limettipiirakka-chia-vanukas on huippu valinta, sillä se on sopivasti kermainen, makea, ravintorikas ja pitää nälkääkin hyvin, ilman verensokerin ikävää heittelyä. Se, mitä makeuttajaa ja kuinka paljon käytät, määrittelee vaikutukset, jotka tunnet kehossasi. Käyttämäsi makeuden määrästä riippuu myös, miten jälkiruokamaista tämä on – valinta on sinun. Koko komeuden voit koristella marjoilla, Matcha-teejauheella tai vaikka kookoskermavaahdolla. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *