KARITAN KESÄMENU

Karitan kesämenu

 

Terveiset maalta! Olen ollut tämän viikon vanhempieni luona nauttimassa maaseudun rauhasta ja kesästä. Näissä lomatunnelmissa jaan tänään reseptikokonaisuuden, otsikolla Karitan kesämenu. Se on helppo, raikas, herkullinen, terveellinen ja koko setti on gluteeniton ja menu on koostettu blogissa jo aiemmin olleista resepteistä ja toivon, että nautit siitä. Herkut ovat ihanaa tarjottavaa kesän vieraille tai nautittavaksi muuten vain. Reseptit ovat helppoja valmistaa ja voit tehdä ne vaikka etukäteen. Kokeile koko Karitan kesämenu kokonaisuutta tai vain osaa siitä.

Toivottavasti kesäsi on ollut ihana – täynnä iloa ja ihania hetkiä.  Nauti kesästä ja sen rennosta sekä kiirettömästä fiiliksestä. Minulla pitkää lomaa ei ole ollut, mutta jatkan loman tuntua nauttimalla viikonloppujen valoisista illoista, hyvästä seurasta ja herkullisista ruoista.

Iloa ja ihanaa oloa,

Karita

Nyt asiaan…


Karitan kesämenu

 

Voipapuhummus

 

Voipapuhummus

(iso annos)

noin 5 dl kypsiä voipapuja, joko tölkistä tai itse valmistettuina
sitruunan mehu
1/2 dl vettä, määrää voi lisätä koostuksen mukaan

1–2 valkosipulinkynttä
1/2–3/4 dl tahinia

1 tl juustokuminaa
ripaus cayennepippuria
1/2 dl oliiviöljyä + päälle
suolaa ja mustapippuria maun mukaan (itse laitoin melko reilulla kädellä)
1/2 tl savustettua paprikajauhetta + päälle

Valmista voipavut ohjeen mukaan tai käytä valmiita purkkipapuja. Jos valmistat pavut itse, annan niiden jäähtyä kokonaan ennen soseuttamista. (Itse myös kuorin valmistamani pavut, mutta se ei ole välttämätöntä.)

Sekoita sitten kaikki raaka-aineet yhteen ja sekoita tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella, monitoimikoneessa tai blenderissä. Veden määrää säätelemällä voi muokata koostumusta mieleisekseen.
Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan.

Anna voipapuhummuksen maustua hetki jääkaapissa ja tarjoile dippinä, kastikkeena, uunijuuresten kera, sosekeittojen kaverina tai levitteenä kräkkereiden päällä – tahna sopii moneen!
Nauti!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Lehtikaali-päärynäsalaatti

(kahdelle tai lisukkeena useammalle)

4 isoa lehtikaalen lehteä, julienne suikaloituna (eli kapeiksi suikaleiksi leikattuna)
1/2 tl suolaa
pienen sitruunan tai ison limetin mehu
4 dl kypsennettyä kvinoaa (keitin kasvisliemessä)
kourallinen minttua, julienne suikaloituna
kevätsipuli
granaattiomenan siemeniä
kaksi (luomu)päärynää, siemenkodat poistetuina ja kuutioituna
reilu loraus extra-neitsytoliiviöljyä

ripaus vastarouhittua mustapippuria

Kypsennä ensin kvinoa ohjeen mukaan. Huom. Muista huuhdella kvinoa huolellisesti ennen keittämistä lämpimässä vedessä, sillä silloin se ei klimppiinny.

Poista lehtikaalista lehtiruoti, rullaa lehdet ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Hiero lehtikaalia suolan kanssa, kunnes siitä alkaa irtoamaan nestettä. Tässä menee tovi, mutta huolellinen soluseinämien rikkominen vaikuttaa merkittävästi makuun ja teksuuriin. Laita sitten paino (esimerkiksi lautanen, jonka päällä joku paino) lehtikaalin päälle ja Siirrä sivuun.

Pilko sitten loput raaka-aineet. Sekoita lehtikaalisilpun joukkoon kvinoa, päärynä, minttu, kevätsipuli, sitruunan mehu, mustapippuri ja sekoita.

Laita sitten salaatin joukkoon granaattiomenan siemenet ja oliiviöljy – möyhi raaka-aineet sekaisin .
Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan.

Nauti sellaisenaan tai vaikka lihan, kasvisten tai kalan kaverina.

Karitan kesämenu

Nuudelisalaatti ja marinoidut siitakesienet

(kahdelle)

100 g lasinuudeleita (riisinuudeleita)
1–2 kypsää avokadoa
puntti korianteria

Kuivattuja chilihiutaleita tai tuoretta chiliä maun mukaan
1,5 rkl seesamiöljyä
kahden limetin mehu
1 rkl tamaria
2 valkosipulinkynttä pieneksi pilkottuina
1 tl vaahterasiirappia tai kookosnektaria
1/4 tl rouhittua mustapippuria, tai maun mukaan
r
ipaus merisuolaa
1/2–1 rkl kalakastiketta jos haluat (antaa makua, mutta sisältää sokeria)

Kypsennä nuudelit ohjeen mukaan (kiehauta vesi kattilassa, sammuta levy ja lisää nuudelit veteen. Anna kypsyä noin neljä minuuttia, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta).
Tee kastike sekoittamalla kaikki raaka-aineet, avokadoa ja korianteria lukuunottamatta yhteen joko pikkutehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan.
Sekoita kastike nuudelien joukkoon ja lisää sitten kuutioitu avokado ja pilkottu korianteri.
Syö terveellinen ja herkullinen pikaruoka – nuudelisalaattisellaisenaan sellaisenaan tai lisää mieleiset lisukkeet ja tarjoile.

Mutakakku

 

Terveellinen mutakakku

4,5 dl valkoisia papuja (liotettuina, keitettyinä ja jäähdytettyinä)
4 pientä kananmunaa
120 g raakakaakaomassaa, sulana tai mieleistäsi tummaa suklaata
1 dl koivusokeria
1 dl voita tai gheetä, sulana
1 dl vaahterasiirappia
1/2 dl kookossokeria tai lisää edellisten makeuttajien määrää
1 tl jauhettua Bourbon-vaniljaa
ripaus suolaa
1,5 tl luomulaatuista pikakahvijauhetta
1,5 tl ruokasoodaa

+ lopuksi 1 rkl psylliumia
– + kooksöljyä tai voita vuoan voiteluun

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Käytin kiertoilmatoimintoa.
Sekoita kaikki raaka-aineet, psylliumia lukuun ottamatta monitoimikoneessa tasaiseksi.
Lisää psyllium ja sekoita huolellisesti.
Kaada voideltuun irtopohjaiseen vuokaan (noin 27 cm) ja paista noin 25 minuuttia.

Ota pois uunista ja anna jäähtyä kokonaan. Mutakakku on parhaimmillaan seuraavana päivä, yön yli viileässä levättyään. Tarjoile marjojen, kookoskermavaahdon tai nauti sellaisenaan hyvän kahvin kera.
Säilytä viileässä.

Kurkkaa myös nämä gluteenittomat ja terveelliset herkkureseptit:

Herkulliset vohvelit

Gluteenittomat ja vegaaniset vohvelit

Viljattomat lakut

Viljattomat ja sokerittomat lakukarkit

Mokkasuklaapiiras (raw)

Mokkasuklaapiiras

Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka

Kommentit
  1. 1

    Fustrasta kiinnostunut sanoo

    Heips! Tämä menee nyt ihan ohi blogi-kirjoituksen, mutta oletko vielä treenannut Fustraa? Ja entäs Instassa vilahtelevat treenivideosi, haluaisitko kirjoittaa postausta niistä/treeneistäsi ylipäätään. =)

    • 1.1

      karitatykka sanoo

      Moikka!

      En oloe enää frustrannut yli vuoteen. Ihana laji kyllä. : )
      Tämän hetkiset treenini menevät täysin fiilispohjalla. Kuulostelen aina, mikä tuntuu hyvältä. Liikkeeni ovat ehkä pilateksen ja joogan sekoitusta ja keskittyvät usein coreen. Muutakin toki teen ja treni riippuu aina siitä, mikä milloinkin kutsuu. Muutkin ovat kyselleet videoita tai postausta treeneistäni, joten eiköhän hellainenkin jossain vaiheessa tule. Ongelma on ettei minulla ole kuvaajaa tai videopuolen osaajaa käytettävissä. Pyrin jossain vaiheessa tekemään joitakin treenipostauksiakin. : )

      Kiitos kun seuraat!
      Iloa ja aurinkoa!
      Karita

  2. 2

    Elina sanoo

    Nuudelisalaatti ja aiemmin jakamasi täytetyt herkkusienet -resepti check! Bataattileivät taas tein lounaaksi alkuviikosta. Tykkäsin paljon etenkin nuudelisalaatista ja seuraavana päivänä maku oli vain syventynyt ihanasti! Teen varmasti toistekin! Seuraavaksi kokeilen lehtikaalisalaattia ☺

    • 2.1

      karitatykka sanoo

      Mahtavaa Elina!

      Nuudelisalaatti on myös oma suosikkini. Nam!
      Lehtikaalisalaatti on kuitenkin ”my go to -meal”. Se on täynnä ravinteita ja on herkullista. Kokeile ihmeessä.

      Iloa uuteen alkaneeseen viikkoon!
      Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *