Itse tehty kookosmaito

Itsetehty kookosmaito

 

Rakastan kookosta ja nautin siitä muodossa tai toisessa melkeinpä päivittäin. Kookosta tuli myös viime viikolla täällä blogissa olleeseen chia-vanukkaaseen. Sen kommenteissa Sanna kyseli laadukkaan kookosmaidon perään. Suosin aina kuin mahdollista luomua ja omat suosikkini ovat SantaMarian luomulaatuinen kookosmaito ja Bionan kookosmaito. Itse tehty kookosmaito on kuitenkin aivan toista! Se ei sovellu Raakakakkujen tai kookoskermavaahdon valmistukseen, mutta kaikkeen muuhun, jossa käytetään ohuempaa maitoa, se sopii mainiosti. Maku on raikas ja kepeä. Pääsen välittömästi mielikuvamatkalle tropiikkiin kun yhdistän kookosmaidon ja ananaksen. Soseutan jäiset ananaksen palat ja kookosmaidon blenderissä sorbetiksi. Kookosmaitoa voi muokata oman maun mukaisesti ja myös maustaa. Oma suosikkini on kookoksen, bourbon vaniljan, koivusokerin tai taatelin ja kardemumman yhdistelmä. Ripaus suolaa korostaa makuja.

Itse tehty kookosmaito soveltuu loistavasti esimerkiksi kylmiin ja kuumiin juomiin sekä smoothieihin. Täyteläisyyttä saat muokattua säätelemällä veden määrää. Valmistukseen tarvitset kookoshiutaleiden lisäksi blenderin, kulhon ja pähkinämaitopussin, tiheän harsokankaan tai siivilän. Hiutaleet kannattaa ostaa aina luomuna, jotta säästyt valkaisu- tai muilta myrkyiltä. Voit käyttää myös kokonaisia kookospähkinöitä. Tähän reseptiin sopivat niin nuoret kuin vanhemmatkin (tummanruskeat) kookospähkinät. Maito säilyy kahdesta kolmeen päivään jääkaapissa suljetussa lasipullossa. On myös normaalia, että rasva nousee pintaan kun maito viilenee.

 

Itsetehty kookosmaito

 

Alta löydät perusreseptini, josta voit lähteä liikkeelle. Tämä resepti näki päivänvalon ensimmäistä kertaa Hyvää huomenta -kirjassani pari vuotta sitten. Itse tehty kookosmaito on matkan varrella löytänyt vakiopaikan keittiössäni. Maito kannattaa maustaa sen mukaan mihin maitoa haluaa käyttää. Ihania mausteita tähän kookosmaitoon ovat esimerkiksi vanilja, kurkuma, kardemumma, taatelit tai vaikkapa mustikkajauhe.

 

 

Itse tehty kookosmaito
(noin 5 dl)

 

3,5–4 dl luomulaatuisia kookoshiutaleita
5 dl vettä

+aavistus suolaa (ei välttämätön)

 

Sekoita aineksia blenderisi tehosta riippuen tehosekoittimessa minuutista kolme minuuttiin. Siivilöi maito harsokankaan, siivilän tai pähkinämaitopussin läpi. Siivilöinti kannattaa tehdä ison kulhon päällä, jolloin puuha on huomattavasti helpompaa ja siistimpää. : )

Kaada maito suljettavaan lasiseen pulloon ja säilytä jääkaapissa. Nauti!

P.S. Jos käytät kokonaisia kookospähkinöitä tee näin. Riko kuori ja kaavi hedelmäliha pois. Poista mahdollinen ruskea pinta ja roskat. Pilko ja lisää veden kanssa tehosekoittimen pönttöön. Sekoita huolellisesti ja siivilöi.

 

Kuvat: Viola Minerva / Hyvää huomenta / Cozy Publishing

Kommentit
    • 1.1

      karitatykka sanoo

      Hei Anni.

      Kuidun voi käyttää kräkkereissä, levonnassa tai smoothieissa kuitulisänä. Makua siinä ei kuitenkaan enää ole, joten pääosin heitän sen pois. Kookoskuidun voi myös pakastaa. : )

      Iloa ja aurinkoa kesään!
      Karita

  1. 2

    Annika sanoo

    Innostuin tästä itsetehdystä kookosmaidosta – kiitos Karita vinkistä!

    Kokeilin tehdä sitä siten, että keitän ensin noin 2 l suodatettua vettä (Brita-kannu) ja annan veden jäähtyä haalean lämpimäksi. Laitan luomu-kookoshiutaleet blenderiin siten, että ensin vettä vain sen verran, että hiutaleet peittyvät ja kone päälle. Kun massa on jauhettu, lisään vettä pikkuhiljaa ja annan koneen käydä.

    Harsopussin laitan litran mitan suun ympäri, että pysyy paikalla ja kaadan maidon blenderistä harsoon. Irrotan harson ja puristelen massaa vielä käsilläni, jotta saan herumaan lisää. Mauttoman massan roskikseen.

    Tuloksena oli ihanan paksua kookosmaitoa – maistuu ihanalle ja suolisto kiittää!

    • 2.1

      karitatykka sanoo

      Mahtavaa!

      Sitä voi myös maustaa bvaika jauhetulla vaniljalla. Tulee ihanaa!
      Iloa ja hyvää oloa!
      Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *