Gluteenittomat ja sokerittomat piparkakut

gluteenittomat-ja-sokerittomat-piparkakut

 

Enää pari viikkoa jouluun – valmistelut kiihtyvät päivä päivältä. Gluteenittomat ja sokerittomat piparkakut käynnistivät oman joulukauteni tänä vuonna. Valmistimme niitä Luca-poikani kanssa reilu viikko sitten. Piparkakut olivat herkullisia! Täydellisiä ihanuuksia, ilman valkoista sokeria, gluteenia tai pähkinöitä. Piparkakut maistuivat myös minulle, vaikken yleensä piparkakuista liiemmin pidäkään. Olenkin nauttinut pipareista sen jälkeen melkein päivittäin… Tykkään makeasta, joten tällä reseptillä pipareista tulee melko makeita. Makeutta voit säädellä oman makusi mukaan. : )

 

gluteenittomat-ja-sokerittomat-piparkakut

gluteenittomat-ja-sokerittomat-piparkakut

gluteenittomat-ja-sokerittomat-piparkakut

 

Siitä se sitten lähti – jouluvalmistelut ovat hyvää vauhtia käynnissä. Lahjoja on jo hankittu ja tällä viikolla aion laittaa myös joulukuusen koristamaan kotiamme. Rakastan joulua. Joka vuosi juhla tuntuu kuitenkin menevän ohitse liian nopeasti ja siksi tänä jouluna ajattelin hiljentää tahtia jo aiemmin ja aloittaa joulun juhlimisen hyvissä ajoin. Tunnelmaa lisään kuuntelemalla joululauluja, osoittamalla kiitollisuutta, koristelemalla kotia ja polttamalla kynttilöitä. Joulun odotus kasvaa päivä päivältä myös poikani avatessa innoissaan joulukalenteria.

 

gluteenittomat ja sokerittomat piparkakut

 

Usein jouluna tulee nautittua liiankin kanssa hyviä ruokia ja juomia. Nautiskelu ja herkuttelu kuuluvat asiaan ja hyvä niin. Itse haluan valita pöytään myös ruokia, jotka ovat paitsi herkullisia, mutta myös terveellisiä ja helposti sulavia. Siitäkin huolimatta vierin jossain vaiheessa aattoiltaa ulos laskeakseni liian täyttä vatsaani. Illan hiljaisessa pimeässä ja jouluvalojen loisteessa on tunnelmallista kävellä. Paremmista herkuista esimerkkinä nämä gluteenittomat ja sokerittomat piparkakut tai vaikkapa viime viikolla julkaisemani raakasuklaakonvehdit. Sokeripitoisten glögien sijaan nautin mieluummin kuumaa viiniä, appelsiinilla, kanelitangoilla ja tähtianiksella maustettuna. Haluan nauttia joulusta, sen makumaailmasta ja tunnelmasta täysillä – aina voi kuitenkin hiukan upgreidata tarjottavia. : )

 

gluteenittomat-ja-sokerittomat-piparkakut

gluteenittomat-ja-sokerittomat-piparkakut

 

Kokeile, ja nauti gluteenittomista ja sokerittomista piparkakuista – ilman ikäviä sivuoireita. Näistä piparkakuista pitävät kaikki! Nauti pipareita glögin, kuuman mehun, kahvin tai kuuman viinin kera. Piparit maistuvat myös sellaisenaan tai vaikkapa raakasuklaakuorrutuksella koristeltuina. Jos haluat niihin sokerihuurteen voit käyttää hienoksi jauhettua koivusokeria * tomusokerin sijaan. Mausta ei huomaa että piparkakut ovat jollain tavalla terveellisempiä. Kiitosta sen sijaan saa varmasti kun voi tarjota gluteenittomia ja pähkinättömiä herkkuja. : )

 

gluteenittomat ja sokerittomat piparkakut

Sisältää tuotelinkkejä *

 

Toivon joulun odotukseesi rentoutta, kiireettömyyttä, lämpöä ja herkullisia hetkiä!

Iloa ja valoa,
Karita

 

 

Gluteenittomat ja sokerittomat piparkakut

(Noin viisi pellillistä herkullisia, gluteenittomia, pähkinättömiä ja ilman valkoista sokeria valmistettuja piparkakkuja)

150 g luomuvoita tai gheetä (kookosöljyäkin voi kokeilla)
3 dl kookossokeria *
1,5 dl hunajaa *
1,5 dl taatelisiirappia tai vaahterasiirappia
1 luomukananmuna

250 g täysjyväriisijauhoa *
2 rkl raakakaakaojauhetta *
300 g tattarijauhoa *
4 tl piparkakkumausteseosta

1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
aavistus vastaraastettua muskottipähkinää (ei pakollinen)

ripaus kuivattua inkiväärijauhetta

Sulata voi ja sekoita joukkoon kookossokeri, hunaja ja taatelisiirappi. Jätä pienellä lämmöllä liedelle ja sekoita välillä.
Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa huolellisesti sähkövatkaimella voi-sokeriseoksen joukkoon kananmuna.

Sekoita kuiva-aineet ja voi-sokeriseos monitoimikoneessa, jossa on taikinan vaivausterä tai vaihtoehtoisesti yleiskoneessa. Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan.

Laita kulhoon, peitä ja laita jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli.

Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
Kaulitse taikina kaulimella perunajauhoa apuna käyttäen ohueksi ja painele muoteilla mieleisiä piparkakkuja. Kypsennä leivinpaperilla vuoratulla pellillä uunissa noin 8–12 minuuttia, riippuen piparkakkujen koosta ja taikinan paksuudesta.

Anna jäähtyä ja nauti!

 

gluteenittomat ja okerittomat piparkakut

Kommentit
    • 1.1

      karitatykka sanoo

      Moi Anette.

      Ruokakaupoista ja hyvinvointikaupoista. Itse käytin luomulaatuista mausteseosta, Sonnentor. : )

      Iloa,
      Karita

    • 2.1

      karitatykka sanoo

      Moi Niina.

      Voit kokeilla, mutta luulen että sitko häviää…
      Voit kokeilla chia munaa. Valmista chian-siemen’muna’: sekoita 1 rkl siemeniä ja 3 rkl vettä keskenään. Anna turvota n. vartin ajan. Sekoita rakenne rikki vaikka sauvasekoittimella. : )

      Herkullista joulun odotusta!
      K

  1. 3

    Marika sanoo

    Kuulostaa hyvältä, joten menee kokeiluun. Riisijauhoa ei kaapissa ole, mutta kookosjauhoa on. Kävisikö se? Ja yleisesti, kiitokset innostavista teksteistä ja elämän asenteesta

    • 3.1

      karitatykka sanoo

      Hei Marika.

      Kiitos viestistäsi. Ihanaa että seuraat!

      Kookosjauhoja voit kokeilla, mutta ne ovat aika ”kuituisia”… Kokeile ihmeessä ja keero jos toimii. Voit myös koettaa niin että laitat vain vähän kookosjauhoja ja lisää tattarijauhojen määrää. : )

      Ihanaa joulun odotusta!
      Karita

  2. 4

    Kaisa sanoo

    Ihana ohje, aion kokeilla! Innostuin myös jo että onko joulu tosiaan jo noin lähellä, mutta ei se ihan 10päivän päästä vielä ole, ellei sitten aloita etukäteen, ja toisaalta mikäs sen parempaa 😉

    • 4.1

      karitatykka sanoo

      Totta! Ou nou – todellinen joulintoilija… Täytyy muuttaa tekstiä. : )

      Kiitos kun huomautit!
      Iloa,
      Karita

  3. 5

    Elina sanoo

    Täällä myös yksi sydämeltään jouluihminen ☺ Joulu on jotenkin niin ihastuttavan tunnelmallinen ja rakkaudentäyteinen juhla. Kaikki ne valot, kynttilät, tuoksut, kauniiksi koristeltu puhdas koti, joulukirkko, herkullinen ruokapöytä ja rakkaat ihmiset ympärillä ovat aivan parasta <3

    Harmi vain, että olen perheessäni ainoa laatuaan. Joskaan en anna sen juuri hidastaa fiilistelyäni. Tosin kuusen hankinta on jälleen harkinnassa mieheni vastustelun vuoksi. Ja itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että kuusi kuuluu jouluun ja aito sen olla pitää! Meillä on parvekkeella pikkuinen valkokuusi ja mieheni on yrittänyt vihjailla, että se on oikein hyvä ja riittävä, heh Joka vuosi olen kylläkin omapäisesti kuusen sisään kantanut, koska se on itselleni rakas jouluperinne (kyllä, huono omatunto toisaalta kolkuttaa..).

    Viime vuonna ensimmäistä kertaa en tehnyt mitään "perinteisiä joulupöydän tarjottavia vaan päätimme mieheni kanssa (yhteistuumin!) panostaa kaloihin ja salaatteihin. Se kyllä kannatti! Pöytään oli katettuna freesi ja herkullinen joulumenu, joka jätti paitsi hyvän mielen, myös hyvän olon. Aionkin jatkaa tätä" perinnettä tänäkin vuonna. Menu ei ole vielä loppuun suunniteltu, mutta tarkoituksenani on tehdä mm. raakasuklaakohvehteja jakamallasi reseptillä, laku-suklaatryffeleitä, piparkakku"jäätelöä (bataatista) ja jotakin salaatti – ja kalareseptiä uusimmasta kirjastasi ☺

    Tunnelmallista ja herkullista joulunaikaa sinulle ja perheellesi Karita ☺

    • 5.1

      karitatykka sanoo

      Hei Elina.

      Kiitos viestistäsi ja että seuraat!
      Elämä ja avioliito ovat yhteispeliä. : ) Luulen että miehesikin nauttii kun huomaa että sinä nautit. Siispä toteuta vain kaikki haaveesi ja tee joulustanne juuri niin ihana kuin kuvailit. Joulupöytänne kuullostaa ihanalta – nam.

      Tunnelmallista, rakkauden ja ilon täyttämää joulunaikaa sinulle ja perheellesi!
      Karita

  4. 6

    mamma79 sanoo

    Voisiko kookossokerin vaihtaa esim. Koivusokeriin, kun ei oikein maistu vielä kookossokeriin tehdyt leipomukset… =(

    Ja kauanko taikina pysyy hyvänä raakana… ? =)

    • 6.1

      karitatykka sanoo

      Moikka.

      Voit vahtaa. Tai sitten voit käyttää jotakin muuta makeuttajaa. : )
      En tiedä taikinan säilyvyydestä, mutta suosittelisin käytttämään sen heti seuraavana päivänä valmistuksesta. Taikinan voit myös pakastaa.

      Iloa!
      Karita

  5. 7

    sanoo

    Nyt on piparitaikina jääkaapissa maustumassa. Pikkasen muutin reseptiä, mut maistui ainakin raakana hyvälle. Kiitos tästä!

      • 7.1.1

        sanoo

        Nyt on erä paistettu ja onnistui hyvin.
        Kerron tännekin mitä muutin, jos jotakuta kiinnostaa.

        Hunajan vaihdoin riisisiirappiin, kanamunan vaihdoin vegan munaan (täältä saa ainakin ostettua follow your heart vegan egg, jotka toimii loistavasti), voin vaihdoin kookosöljyyn.

        Keittelin tuota seosta miedolla lämmöllä jonkun aikaa ja lisäsin ”munan” yhteydessä siihen rkl soodaa, jotta se oikein kuohui, lopuksi lisäsin kuivat aiheet ja laitoin jääkaappiin maustumaan.
        Käytin vielä vuosi sitten parasta ennen päiväyksen menneet piparimausteet, ulkomailla kun asuu, niin kaikki Suomesta tuotu pitää käyttää loppu, vaikka ei oiskaan niin priimaa enää 🙂 .

        Tämä resepti pääsee kyllä meillä käyttöön, niin herkullisia tuli ja ei tule edes huono olo, vaikka vetäsin muutaman piparin yli tarpeen 😀

        • 7.1.1.1

          karitatykka sanoo

          Hei Minna.

          Kiva! Kiitos reseptistä.
          Meillä ei ole riisisiirappia saatavilla, enkä ole vege muniinkaan törmännyt. Kiitos kuitenkin tuhannesti! Kuullostaa todella hyviltä.

          Olen huomannut saman – huono olo ei yllätä kun raaka-aineet ovat kohdillaan. : )

          Iloa joulun odotukseen!
          Karita

  6. 8

    Kati sanoo

    Ihan tein reseptin mukaisen taikinan ja ai että, olipa mielettömän hyvää. Eka oma taikina koskaan ja pesi Snellmanin valmistaikinan mennen tullen maussa ☺️

    Mulla oli melkein 1 vrk jääkaapissa ja nyt kun kävin kimppuun niin ihan oli mahdoton saada kaulittua. Tarttui kiinni jatkuvasti vaikka käytin reilusti perunajauhoja. Ei siitä mitään tullut

    Ihan jauhopeukalona täällä, mikä avuksi seuraavan kerran??????

    • 8.1

      karitatykka sanoo

      Hei Kati.

      Ihanaa että tykkäsit! Minustakin nämä piparkakut ovat ihania.
      En osaa sanoa mikä meni vikaan. Taikina tulee olla kylmää myös silloin kun kaulitset sitä, muuten se pehmenee liikaa ja tarttuu alustaan. Olihan taikina viileä kun laitoit sen kylmään? Ettei siihen kondensoitunut kosteutta…

      Jos taikina vaikuttaa liian löysältä ennen jääkaappiin menoa, lisää siihen hiukan jauhoja. Itselläni taikina tarttuu kyllä pöytään, mutta kun pyyhkäisen pöytää että taikinan pintaa perunajauhoilla niin kaulitseminen on helppoa ja piparkakaut irtoavat helposti pöydästä. No, leipominen on sellaista että joko onnistuu tai oppii. : )

      Pääasia on että maku oli hyvä!

      Herkullista joulun odotusta!
      Karita

      • 8.1.1

        Erja Norvia sanoo

        Aivan ihania pipareita ja vielä helppoja työstää.
        Kymmenvuotias tyttärenpoikani pyöritti kaulinta
        Ja muottia ja minä vain paistoin.
        Kiitos reseptistä, nämä leivotaan nyt joka joulu!

        • 8.1.1.1

          karitatykka sanoo

          Mahtavaa – kuulostaa ihanalta!

          Meilläkin nämä piparkakut ovat tarjolla jatkosssakin. : )

          Ihanaa loppuvuotta!
          Karita

  7. 9

    Jennika sanoo

    Kyllä nautin! Ikinä en ole piparitaikinaa tehnyt ja kiitos tästä huikeasta reseptistä! Aivan ihanan makuisia ja vaivattomia tehdä 🙂
    Taikinan kaulitseminen onnistui hyvin,mutta taikina ”suli” nopeasti pöytään kiinni, mutta kun oikean tekniikan löysi,niin sujui oikein hyvin ja ripeästi. Kiitos vielä hurjasti tästä reseptistä <3

    • 9.1

      karitatykka sanoo

      Kiva kuulla Jennika.

      Kiitos viestistäsi ja että seuraat. Meilläkin nuo piparkakut olivat menestys ja vieläkin niitä (onneksi) löytyy… : )

      Iloa ja valoa viikkoon!
      Karita

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *