EI OLE VIKASI VAAN VASTUUSI

Ei ole vikasi vaan vastuusi – elämä

ei ole vikasi vaan vastuusi

 

Melko usein kuulen kuinka ”minulle aina käy näin” tai lauseet kertovat kuinka on joutunut uhriksi jollekin tapahtuneelle. Ei ole vikasi vaan vastuusi -lauseella tarkoitan mitä sanon, anna kun selitän… En tietenkään kiellä, etteikö ikäviä ja kauheita asioita sekä vääryyttä tapahtuisi, mutta niiden uhriksi ei kannata jäädä. Voit syytellä tai sysätä vastuusi jollekulle toiselle, mutta vasta kun olet hyväksynyt tapahtuneen ja ottanut vastuun voit mennä eteenpäin… Kehoitan siis ottamaan vastuun – kaikesta! Mikään, mitä meille tapahtuu ei ole millään tavalla meidän vikamme, mutta voimme omalla suhtautumisellamme ja teoillamme muuttaa olemassa olevaa tilannetta. Se ei välttämättä aina poista jotakin, mutta muuttaa asian merkitykstä ja suuruutta elämässämme. Tapahtuneen tai asian todellisuus ja sen merkitys meille muuttuu.

Ei ole vikasi vaan vastuusi lopettaa selittely, pakoilu, hyssyttely, teeskentely ja uhrina eläminen. Kun katsomme syvälle asian ytimeen, riisumme selitykset pois, olemme avoimia sille, mitä löydämme, hyväksymme ja otamme vastuun, on mahdolliuus huikeaan muutokseen.  Kun otamme vastuun tapahtumista, itsestämme ja elämästämme, saamme käsittämättömän voimantunteen, josta kumpuaa uutta uskomatonta energiaa. Kun tiedostamme, että vastuu on 100 % meidän, eikä kenenkään muun, olemme päässeet kiinni johonkin voimalliseen.

 

“When you believe without knowing you believe that you are damaged at your core, you also believe that you need to hide that damage for anyone to love you. You walk around ashamed of being yourself. You try hard to make up for the way you look, walk, feel.
Decisions are agonizing because if you, the person who makes the decision, is damaged, then how can you trust what you decide? You doubt your own impulses so you become masterful at looking outside yourself for comfort. You become an expert at finding experts and programs, at striving and trying hard and then harder to change yourself, but this process only reaffirms what you already believe about yourself
– that your needs and choices cannot be trusted, and left to your own devices you are out of control.”

― Geneen Roth

 

Vastuun ottaminen omasta elämästä ja kokemuksista tässä hetkessä tuovat vallantunteen, joka poistaa turhia pelkoja, tuo itsevarmuutta, lisää energiaa, motivaatiota ja myönteisyyttä elämään ja kaikkeen tekemiseen – oli sitten kyse terveydestä, ihmissuhteista, henkisestä kasvusta tai ammatillisesta tilanteesta. Kaikissa näissä ja monessa muussa voit naamioitua selitysten taakse, piileskellä uhrin roolin takana tai rakentaa itsellesi todellisia totuuksia, joita kerrot mieluusti myös toisille. Kun otat vastuun, et enää selittele, pakene tai katkeroidu vaan olet vapaa luomaan ja elämään niin kuin itse toivot ja haluat. Et myöskään enää etsi jotakuta toista, joka tulee ja muuttaa tilanteesi tai tapahtuneen jotenkin – tiedät olevasi itse vastuussa elämästäsi ja luotat itseesi sekä voimaasi.

Ei ole vikasi vaan vastuusi ottaa koppia lukemastasi ja koko elämästäsi. Kun tämän ymmärtää ja tätä tietä lähtee kulkemaan, on uudenlainen tulevaisuus tässä. Ota siis 100 % vastuu elämästäsi, itsestäsi ja tarinoistasi, joita itsellesi kerrot – se kannattaa ja vie sinut pitkälle.

Lämmöllä,
Karitasi

 

 

kuva: Emma Ronkainen

 

Lisää herkullisia reseptejä, kauneutta ja terveyttä löydät alla olevista postauksista.

Miksi maanantai ahdistaa?

Miksi maanantai ahdistaa

 Aurinkoinen chia-vanukas

aurinkoinen chia-vanukas

Gluteeniton mutakakku

Mutakakku

Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka

Kiitos

Kommentit
 1. 1

  Anneli sanoo

  Moi. Erittäin mielenkiintoinen aihe. En ole asioita aiemmin näin ajatellut Mietin tätä läheisen parantumattoman sairauden kannalta. Ei näin äkkiseltään avaudu voiko tätä ajattelutapaa käyttää myös siinä. Voi varmasti, mutta miten tätä voisi käyttää voimavarana. Nyt tuntuu, että asia lähinnä imee kaiken energian.

  • 1.1

   karitatykka sanoo

   Hei Anneli,

   Ymmärrän sinua oikein hyvin. Itselläkin on ollut ja on lähipiirissä ihmisisä, jotka kärsivät tai ovat kärsineet vakavista sairauksista ja kohtaloista. Joka hetkessä ja tapauksessa on kuitenkin aina jotakin kiitollisuuden arvoista tai jotakin myönteistä ja kun keskitymme niihin asioihin häviää aikaa ikävien asioiden miettimiseltä – samaan aikaan emme voi tuntea negatiivisia ja positiivisia tunteita… Hetkessä eläminne ja läsnäolo auttavat oivaltamaaan hyvät asiat ja vastuun ottaminen omasta ajttelustaan auttaa. Voi päättää ottaa vastuun siitä, miten suhtautuu tilanteeseen, sairauteen, tapahtumiin jne ja minkä merkityksen niille itse haluaa antaa. Tämä voi tiukimmillaan olla todella vaikeaa, mutta mahdollista ja auttaa eteenpäin. Keho toimii erilailla eri tunnetiloista käsin ja usko sekä myönteisyys tutkitusti osoittavat että silloin pystymme toimimaan paremmin, jopa solutasolla. Voi siis yrittää tutkia mitä hyvää jokaisessa hetkessä on, mitä haluamme tuntea, mikä auttaisi siinä ja pyrkiä keskittyä omaan voimaansa ja mahdollisuuteen vaikuttaa omaan todellisuuteensa. Usko, myönteisyys, luottamus ja toivo antavat hyvää energiaa elämäämme ja auttavat jaksamaan vaikeisakin tilanteissa.

   Mieti mikä auttaisi sinua juuri nyt ja tee se.
   Voimia sinulle Anneli,
   Karita

   • 1.1.1

    Anneli sanoo

    Kiitos kauniista ajatuksista. Tämä voi vaatia opettelua, mutta aion taatusti yrittää. Kiitos kiitos <3
    Ja kiitos mahtavasta blogistasi.
    Mukavaa viikkoa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *