Yrttinen hirvipata ja haudutuspatakokeilu

Viikko sitten saapunut koiralapsi on päässyt vähentämään blogin päivitystahtia, pahoittelut! Homma on vaikuttanut tähän asti kuitenkin varsin lupaavalta, joten ehkä kirjoitteluunkin on taas pian paremmin aikaa. Koiran kotiutumisestakin on luvassa oma raporttinsa jossain kohdassa. 😉 
Muistatte ehkä kuinka kerroin toissa viikkolla ”palkkapäiväövereistäni”. Useimmat saattavat tilinsaldon ollessa hyvä hemmotella itseään, ja naiset kuulemma usein tykkäävät shoppailla laukkuja ja kenkiä. No, minä ostin haudutuspadan ja viisi kiloa hirvenlihaa. Hirveä onkin tullut syötyä sitten vähän runsaammin. Hirvenlapa sai kunnian päästä myös haudutuspadan koeajolle. Pata on hyvin helppokäyttöinen: ainekset sisään, lämpötilan valinta (low/medium/high) ja kypsennysajan säätö. Sitten vaan kansi päälle. Ruoan voi antaa muhia aivan rauhassa muihin askareisiin keskittyen ja iskeä sitten vain kimppuun kun aika on kulunut. Haudutuspadan sijaan padan voi myös vallan mainiosti tehdä uunissakin, huomion reseptissä kummankin vaihtoehdon. 🙂

YRTTINEN HIRVIPATA
1,5-2 kg (luullista)
hirvenlapaa (tai esim. rintaa)
5 sipulia
5-10
valkosipulinkynttä (maun mukaan)
Tuoreita yrtejä makusi
mukaan, ( uoretta lipstikkaa ja kynteliä,
myös esim. timjami, salvia ja rosmariini sopivat erinomaisesti)
¾ dl tomaattipyrettä
½ dl
sherryviinietikkaa tai esimerkiksi punaviinietikkaa/balsamicoa
2 laakerinlehteä
10 kokonaista
maustepippuria
4 sellerinvartta (tai
pala juuriselleriä)
5 porkkanaa
Pala lanttua
Pala palsternakkaa
Mustapippuria
Suolaa
2 rkl dijonsinappia
2 rkl hunajaa
½ l vettä tai
(luu-)lientä
Voita tai öljyä ruskistamiseen

HUOM: Tämä resepti on
iso, pienennä tarvittaessa pataasi sopivaksi (valitse pienempi lihakimpale ja pistä juureksia sen verran kuin mahtuu.

Paloittele liha reiluiksi kuutioiksi. Ruskista lihapalat erissä pannulla, mausta ne samalla suolalla ja mustapippurilla. Sitä valmiit erät sitä mukaa pataan odottamaan. Pilko sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet, kuullota ne kevyesti pannulla ja siirrä pataan. Kuori ja pilko loput kasvikset haluamasi kokoisiksi paloiksi. Voit kuullostaa nekin pannulla, tai laiskana heittää suoraan pataan. Lisää laakerinlehdet ja pippurit pataan. Kiehauta vesi/liemi lihojen paistopannulla, näin saat kaikki hyvät maut pataan mukaan. Sekoita hunaja ja tomaattimurska nesteeseen ja kumoa se pataan. Kypsennä haudutuspadan matalalla säädöllä 6-8 tuntia, tai uunissa ensin puoli tuntia 200 C asteessa, ja jatka sitten 3-4 tuntia 150 C asteessa. Nauti esimerkiksi bataatti-sellerimuussin tai sekajuuresmuussin kanssa. 🙂

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Ei kommentteja.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *