Yrttikuorrutettu paahtopaisti

Erinomaisesti onnistuneen routapaistin innoittamana jatkoimme oitis paistin valmistuksen harjoittelua. Ensimmäisellä paahtopaistikerrallamme otimme lihaan pannulla paistopinnan ennen sen kypsentämistä, jottei paisti kuivuisi uunissa. Tällä kertaa jätimme paistopinnan väliin, eikä paistista tullut lainkaan kuivaa. Sanoisin siis ettei paistopinta ole mitenkään välttämätön.

05yrttipaisti3On yrttiä kerrakseen

Tämän kertainen paisti oli kypsynyt tasaisemmin, mutta maltoimmekin antaa sen lämmetä paremmin ennen paistamista kuin ensimmäisellä kerralla. Paisti oli myös maustunut erinomaisesti, viimeksi emme marinoineet paistia etukäteen. Paistopintaa emme tälläkertaa ottaneet, eikä sitä tunnuttu tarvitsevankaan, hyvin onnistui näinkin ja liha piti kosteutensa. Lihakimpale katosi jääkaapista parissa päivässä. 😉

05yrttipaisti1

YRTTIKUORRUTETTU PAAHTOPAISTI

n. 1 kg paahtopaistia
6-8 valkosipulinkynttä
Ruukullinen yrttejä silputtuna (meillä meiramia ja persiljaa)
Mustapippuria
Suolaa
½ dl punaviinietikkaa
¾ dl oliiviöljyä

Pistä paisti marinoitumaan edellisenä päivänä. Silppua yrtit ja sekoita marinadin ainekset suolaa lukuunottamatta kulhossa. Suolaa paisti kauttaaltaan ja hiero suola sen pintaan. Hiero loput marinadista ympäri paistia ja pistä se tiiviiseen kulhoon tai pussiin. Anna lihan marinoitua jääkaapissa yön yli. Käännä paistia marinoimisen aikana kerran tai pari, jotta se maustuu tasaisesti. Öljyn ja etikan määrät ovat summittaisia.
Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen ruoanlaittoa. Me rupesimme kypsentämään paistia kun sen sisälämpötila oli noin 10-12 ⁰C (2 tuntia huoneenlämmössä). Nosta paisti uunivuokaan ja kaada loput marinadit sen päälle. Työnnä paistomittari lihaan niin että mittarin kärki osuu paistin paksuimpaan kohtaan. Kypsennä paistia uunissa 125 ⁰C asteessa kunnes se saavuttaa haluamasi sisälämpötilan. 55 ⁰C paisti on sisältä punainen, ja 60 ⁰C on pinnasta harmaa ja keskeltä punertava. Aikaa on hyvä varata noin 1,5 tuntia per kilo. Kääri paisti folioon ja anna sen vetäytyä noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Siivuta paisti ohuiksi siivuiksi ja tarjoa se haluamiesi kasvislisukkeiden kanssa. Paistin voi tarjota myös kylmänä.

05yrttipaisti2

Meidän paistimme pääsi livahtamaan 60 ⁰C asteiseksi, mutta se olikin oikein hyvä kypsyys aste. Liha oli ehtinyt maustua hyvin ja meirami erottui selkeästi. Ensi kerralla voisi kokeilla useampien yrttien sekoitusta. Etukäteen marinointi tuntuu siis toimivan hyvin kun paisti kypsennetään tuoreeltaan. Liha oli siis maukasta ja suolaisuus oli sopiva. Keskelle paistia oli sattunut joku jänne tai mikälie, minkä takia siivuista ei tullut niin kauniita, mutta ei se vauhtia hidastanut. Siivuista ei saanut leikattua myöskään yhtä ohuita kuin routapaistista. Routapaisti on kyllä edelleen se kaikista onnistunein paahtopaistiversiomme, mutta eri metodien ja mausteiden testailu jatkuu. 😉

Paistista irtosi uunivuokaan mukavasti herkullisen tuoksuista nestettä, joten saimme siitä oivallisen kastikepohjan. Paleompi tai maidoton vaihtoehto kermakastikkeelle on esimerkiksi kotitekoinen oliiviöljymajoneesi. 😉

KERMAINEN KASTIKE PAISTINLIEMEEN

n. 1,5-2 dl paistinlientä
1 sipuli
1 dl kuohukermaa
Mustapippuria

Silppua sipuli. Keittele sipuli silppua paistinliemessä kunnes se on kuultavaa ja pehmeää. Lisää kerma, anna kastikkeen kiehahtaa ja jatka keittelyä miedolla lämmöllä kunnes kastike on sopivan paksuista. Mausta mustapippurilla. Siivilöi valmis kastike.

Siivilöity sipulisilppu oli itseasiassa niin maukasta että sekin päätyi lautasillemme. 😉

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *