Vohvelit ja pirteä päärynähillo kanelilla ja kardemummalla

Kaivoin pitkästä aikaa vohveliraudan esiin ja pyöräytin minulle ja poikaystävälleni vohveliaamiaisen vanhan ohjeeni mukaan. Kaveriksi vohvelit saivat erittäin hyvää päärynähilloa kanelilla ja kardemummalla. Hillo on ihanan raikasta ja pirteän makuista. Käytin sen tekemiseen sitruunamehua, eikä siinä ole häivääkään päärynän joskus hieman ätläkkääkin makeutta. Lisäksi kaneli ja kardemumma tuovat siihen oman, ihanan lisänsä. 🙂

23banaanivohveli1 21paarynavohvelit2

Vähähiilihydraattiset vohvelit

6 vohvelia

4 kananmunaa
1 prk (200g) maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl erytritolia (tai muuta haluamaasi makeutusta)
1,5 rkl psylliumia
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
Voita paistamiseen

Vatkaa kananmunat ja tuorejuusto tasaiseksi seokseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa astiassa ja lisää ne munaseokseen. Anna turvota vähintään 5 minuuttia. Valmista tällä välin vaikka muut tilpehöörit, mitä haluat vohveleiden kanssa syödä. Kuumenna vohvelirauta ja sivele sen paistopinnat voilla. Paista vohvelit ja tarjoa lämpiminä esimerkiksi päärynähillon ja muiden haluamiesi lisukkeiden kanssa.

Sokeriton päärynähillo kanelilla ja kardemummalla

3 kypsää päärynää (n. 600 g)
½ sitruunanmehu
1 kanelitanko
4 vihreää kardemummankotaa

Kuori päärynät, poista kanta ja kuutioi pieneksi. Sekoita sitruunamehu kuutioiden joukkoon ja säilytä niitä peitetyssä astiassa jääkaapissa yön yli. Siirrä päärynät ja niistä irronneet nesteet kattilaan. Nosta lämpötilaa maltilla, kunnes päärynöistä alkaa irrota kunnolla nestetä. Kiehauta ne sitten ja lisää mausteen. Jatka keittelyä kunnes seos on paksuuntunut ja päärynät ovat muuttuneet läpikuultaviksi. Poista kattila liedeltä ja jätä se mausteineen jäähtymään. Kun hillo on jäähtynyt täysin, poista mausteet ja siirrä hillo puhtaisiin lasipurkkeihin. Voit halutessasi myös soseuttaa hilloa tasaisemmaksi sauvasekoittimella. Säilytä jääkaapissa.

Keittelin hilloa kasaan varmaan noin 45 minuuttia. Hillon tilavuus pieneni keittelyn aikana varmaan noin kolmannekseen, ja tuloksena oli paksua hilloa täysin ilman sokeria. Aiemmin olen sakeuttanut marjahilloja myös chiansiemenillä (kts. Marja-chiahillo), kannattaa tutustua. 😉

Muita lisukkeita vohveleille:Appelsiini-marja-chiahillo
Baileys-mascarponemousse
Lemon curd
Marja-chiahillo
Sitruunainen mascarponemousse

Samankaltaisia reseptejä:
Banaanipannarit
Savuporo-tuorejuustopannari
Uunipannukakku
Vohvelit

Kommentit
  1. 8

    sanoo

    […] Muita lettu- ja pannukakkureseptejä: Banaani-avokadopannari Banaani-saksanpähkinäpannari Banaanipannarit & valurautapannunhoito Kookospannari proteiinillä Ohuet vohvelit Savuporo-juustopannari Uunipannukakku Vohvelit ja pirteä päärynähillo […]

  2. 11

    sanoo

    Ihania vohveliohjeita sinulla! Olen rakastanut vohveleita aina, ja vhh/paleotyyppiselle ruokavaliolle siirrtyessäni olen tehnyt niitä jos jonkinmoisilla resepteillä; onnistuneesti ja ei-niin-onnistuneesti. Tämä tuorejuusto olikin uutta!

    Käytätkö ohjeessa psylliumjauhetta vai -rouhetta? Tällä annostuksella sain jauhetta käyttämällä aikamoista liisteriä, joka jumahti kulhon pohjalle. Eri merkeillä voi toki myös olla erilaiset ominaisuudet.

  3. 12

    sanoo

    Jauhetta, eli sitä hienojakoisempaa (muistaakseni esim. Finaxin ja Farinan), eli juurikin varmaan sitä herkemmin liisteröityvää versiota. Merkkikohtaista variaatiota tosiaan esiintyy, mutta avainasemassa useimmiten on tarpeeksi nopea sekoittaminen. Psyllium kannattaa sekoittaa nesteen joukkoon nopeasti, ja itse suosin siihen vieläpä sähkövatkainta. Sauvasekoitinkin toimii. 😉 Jos psylliumin heittää nesteeseen ja antaa sen olla siinä pidempään mitään tekemättä, voi se klönttiytyä. Voit tietty koittaa vähentää psylliumin määrää, jos sekoituksen ei pitäisi olla syynä. Taikina on melko paksua, mutta liisteröitymiseen en ole vielä törmännyt.

    Tässä on myös toinen vohveliresepti, jota voit kokeilla, sekä psylliumittomat pikkuletut:
    https://ssiiri.wordpress.com/2014/10/23/vohveleita-ja-manteli-omenapaistosta/
    https://ssiiri.wordpress.com/2014/06/19/lettukestit/

  4. 13

    sanoo

    Käytin juurikin tuota Finaxin psylliumia ja heitin ainekset blenderiin, joten nopeasti sain sekoitettua sen.

    Olen kehitellyt hyvin pitkälti samanlaisen vohvelireseptin kuin tuo linkittämäsi, ja banaani toimii vohveleissa oikein hyvin. Täytyykin testata tuota sinun reseptiäsi! Tällekin annan vielä mahdollisuuden, vähennän vain psylliumin määrää, tai kokeilen psylliumrouhetta 🙂

  5. 14

    sanoo

    No onpas outoa, minulla ei ole ikinä ollut ongelmia. Vähempikin psyllium tosiaan riittänee. Banaanivohvelit ovat tämän hetkinen suosikkini. 😉

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *