Viikonloppupurjehdus ja kahdeksan nälkäistä syöjää

No nyt on tullut laitettua ruokaa oikein olan takaa! Olin viikonloppuna opiskelukavereideni kanssa perinteisellä purjehdusretkellä, ja menin lupaamaan ruoanlaittoapua. Pidän ruoanlaitosta, mutta oli ajattelematonta sanoa jossain viestissä että voin olla ”keittiöorjana” sillä siihenhän tuli sitten ruoanlaiton lisäksi ne tiskitkin. 😛 No eipä siinä mitään, hyvin se homma joka tapauksessa sujui eikä minun tarvinnut yksin keittiössä puurtaa. 🙂 Ruokien suunnittelu, valmistaminen ja hankkiminen meni aika lailla kolmen meistä voimilla, ja koko viikonloppu syötiimkin erittäin hyvin, maistuvaa ja aitoa ruokaa. Perjantai-iltana syötiin uunilohta. Suunnittelu siirtyi sinihomejuustolohesta pestoloheen, kun haimme maidotonta vaihtoehtoa. Vasta myöhemmin muistimme että pestossahan on parmesaania, ja ruoka muuttui tapenadeloheksi. Se olikin herkullista ja helppoa valmistaa. Lisäextrana sen kylkeen syntyi vielä ratatouillea tuoreilla yrteillä – miehetkin kehuivat kuinka kasviksista voi tehdä hyviä. 🙂 Lauantaina tein lounaaksi kotiruokabravuuriani: intialaista kookoskanaa, josta tuli varsin autenttisen makuista. Lauantain illan grillibileet menivät raikkaasti yrteillä, valkosipulilla ja sitruunalla marinoidulla kanalla. Yksi meistä toi vielä mukanaan kotitekoista paholaisenhilloa, joka teki hyvin kauppansa. Uusi hitti syntyi myös grillatuista pekoni-chèvreherkkusienistiä! Tästä seuraakin siis paljon hyviä reseptejä. Määrät ovat suuria, mutta niitähän voi tarvittaessa pienentää. 😉

04segling1

TAPENADELOHI
Kahdeksalle

n. 2 kg lohifileetä
Annos tapenadea tai 1- 2 prk valmista tapenadea

Tapenade:
3-4 dl mustia, kivettömiä oliiveja
2 anjovisfileetä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl kapriksia
2 rkl oliiviöljyä

Valmista tapenade. Mittaa ainekset korkeaan ja kapeaan kulhoon ja aja ainekset tasaisekti tahnaksi sauvasekoittimella. Levitä tapenade lohifileen pinnalle ja paista uunissa 200 C asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa ratatouillen tai muiden lisukkeiden kanssa.

Vinkki: Paatilta ei löytynyt sauvasekoitinta, joten meidän tapenademme syntyi ahkeralla saksimisella. Lopputulos oli hieman rouheampi, mutta oikein toimiva. 😉

Samankaltaisia reseptejä:
Pipsan kardemummalohi
Kookos-lohicurry
Korianterilohi
Paistettua lohta ja omena-piparjuuritsatsikia
Pinaatti-parmesaanilohi
Sitruunalohi
Tapenadelohi
Vuohenjuustolohi

RATATOUILLE
10 annosta

6 sipulia
8 valkosipulinkynttä
2 punaista paprikaa
2 vihreää paprikaa
2 kesäkurpitsaa
2 munakoisoa
2 tlk (2×400 g) tomaattimurskaa
Tuoretta timjamia
Tuoretta basilikaa
1 sitruunan mehu
Mustapippuria
Suolaa
Oliiviöljyä

Kuori ja hienonna sipulit ja murskaa valkosipulinkynnet, kuullotta ne padassa tai pannussa oliiviöljyssä. Lisää paprikat ja niiden pehmettyä kesäkurpitsat ja munakoisot (tarvittaessa erissä, jos tila meinaa loppua). Lisää tomaattimurska ja sitruunamehu. Anna kiehahtaa ja laske sitten lämpöä. Lisää reippaasti tuoretta basilikaa silputtuna ja riivi sekaan timjamin lehtiä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna ratatouillen muhia ja ylimääräisten nesteiden haihtua ennen tarjoamista.

04segling2

INTIALAINEN KOOKOSKANA
10 annosta

2 kg maustamattomia broilerinfileesuikaleita
8 sipulia
1 valkosipuli
2 chiliä
Peukalon pitunen pala tuoretta inkivääriä
1,5 rkl garam masalaa
1,5 rkl currya
½ rkl juustokuminaa eli jeeraa
½ rkl kurkumaa
2 tl kanelia
1 tlk kookosmaitoa
Suolaa
Voita tai kookosöljyä paistamisen
(Tuoretta korianteria viimeistelyyn)

Murskaa valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri. Kuullota niitä hetki pannulla öljyssä, varo polttamasta. Lisää kanat ja mausta. Pilko sipulit ja lisää ne pannulle kanojen ollessa kypsiä. Jatka paistamista kunnes sipuli on pehmennyt. Lisää kookosmaito ja anna kastikkeen muhia kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Tarkista maut. Viimeistele ruoka tuoreella korianterisilpulla ja tarjoa esimerkiksi riisin ja keitetyn kukkakaalin kanssa.

HUOM: Jos teet tällaista megasatsia tavallisessa (tai vielä pienemmässä) keittiössä, tavallisin välinein, kannattaa kanat ja sipulit paistaa erissä. Minä paistoin tämän satsin kanat neljässä erässä ja jaoin mausteet joka kierrokselle. Kypsät kanat nostelin sivuun odottamaan. Kanojen jälkeen kypsensin sipulit pannussa ja lisäsin sitten kanat takaisin pannulle. Viimeisenä lisäsin kookosmaidon, sekoitin kastikkeen tasaiseksi ja annoin sen muhia ja makujen tasaantua. Hyvin toimi ja ruoka maistui. 🙂

04segling3

Samankaltaisia reseptejä:
Butter chicken masala pekonilla (Murgh makhani)
Butter Chicken Tandoori (kanaa intialaisittain)
Kanaa punaisessa kookoscurrykastikkeessa
Kermainen kanakastike dijonilla ja timjamilla
Mango-currybroileri

SITRUUNAINEN YRTTI-VALKOSIPULIMARINADI BROILERILLE
10 annosta

2 kg maustamattomia broilerinfileitä
1 ruukku basilikaa
½ ruukku timjamia
1 valkosipuli
1-2 sitruunanmehu
1 dl oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria

Marinointi on hyvä tehdä vaikka edellisenä iltana, mutta viimeistään muutamaa tuntia ennen kypsentämistä.
Silppua basilika ja riivi timjamista lehdet, murskaa valkosipulinkynnet ja purista sitruunoista mehu. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja hiero seos kauttaaltaan lihojen pintaan. Anna lihojen maustua jääkaapissa. Voit käännellä lihoja pariin otteeseen marinoinnin aikana, jotta ne maustuvat tasaisesti. Ota lihat huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen kypsentämistä, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Kypsennä lihat grillissä tai uunissa.

04segling4

GRILLATUT PEKONI-CHÈVREHERKKUSIENET

15 jumboherkkusientä
2 pkt (2 x 150 g) chèvreä
3-4 pkt pekonia

Poista sienistä kannat. Leikkaa juustosta noin sentin paksuisia siivuja, ja täytä sienet niillä. Kietaise kaksi siivua pekonia jokaisen sienen ympäri. Grillaa kypsiksi.

Samankaltaisia reseptejä:
Grillatut vuohenjuustosienet
Pekoniin käärityt aurajuustosienet

Hyvien ruokien lisäksi säätkin suosivat – kerrankin. Yleensä purjehdusperinteeseemme on kuulunut sade ja kova tuuli. Nyt aurinko kuitenkin helli, ja lauantaina tuulikin oli niin maltillinen, että koko päivä meni pitkälti laivan kannella bikineissä heiluen. Lauantai-iltana purjehdimme myös erään tutun mökille, missä pääsin ensimmäistä kertaa banaaniveneajelulle. Se olikin hauskaa, ja kyyti oli melkoista. Valitettavasti lensin eräässä kurvissa kyydistä sen verran kovalla voimalla ja iskeydyin veteen epäedullisessa kulmassa että nyt minulla on kylki aikasta kipeä. Puhelindiagnoosi oli mahdollinen kylkiluunmurtuma tai lihasrevähdys, mutta kummallekaan ei voi tehdä oikein mitään, joten taas odotellaan että aika parantaa haavat (viimeisen parin kuukauden aikana rikki on ollut myös olkapää ja umpilisäke). 😛 Eiköhän tämä tästä kuitenkin kohta helpota. Viikonloppu oli kaiken kaikkiaan loistava. Aurinko paistoi, ihmiset olivat iloisia, ruoka hyvää ja snapsilaulut raikasivat. Tällainen kesän pitää ollakin! 🙂

Yksi juttu jäi kyllä tekemättä…
Yleensä purjehdusreissuun on kuulunut myös rapujuhlat, mutta tänä vuonna niiden sijaan olikin mökkigrillailua. Rapujuhlien perään jäin kyllä vielä vähän haikailemaan… Ehkäpä uskaltautuisin itse emännöimään ensimmäisiä omia rapujuhliani sitten syksymmällä? 😉

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Luin tätä kasvavalla kunnioituksella, että oletko sä kaiken tämän kokannut veneessä kaleeriorjana, mutta huh, onneksi välillä maissa 🙂 Hyvän näköistä veneruokaa!

  2. 2

    sanoo

    Hahaha. 😀 Juu kyllä lauantai-ilta oltiin maissa, mutta muuten kaikki tapahtui kyllä veneessä. Ja tyytyväinen olen siihen miten ruokien laitto loppupeleissä onnistui. 🙂 Vähän piti soveltaa lennossa kun se "hyvin varusteltu" keittiö ei ollutkaan ehkä niin hyvin varusteltu, eikä omistaja itse tiennyt mistä löytyisi mitään, esim kulhoja… Ruoka toimi kuitenkin hyvänä palkkiona niin muille kuin itsellekin ja kunnon ruokaa minä nimenomaan halusin. 😉

  3. 4

    sanoo

    Kiitos, kiva reissu oli. 🙂 Jopa se banaaniveneilykin jäi mieleen kivana kokemuksena, vaikken olisi tosiaan lisävammoja kaivannut. Minulle vaan sattuu ja tapahtuu. Tuttu lääkäri tarkisti tilanteen vielä jälkeenpäin eikä sille voi mitään muuta tehdä kuin antaa aikaa. :p

Trackbacks

  1. […] Itse savustettu lohi ja savustettu valkosipuli (sopii esimerkiksi majoneesin tai maustevoin tekoon!) Lihaa, kanaa, kalaa: Aasialaishenkiset häränribsit Flank steak – limemarinoitu tai punaviinimarinoitu Grillattu lohi Hevosen ulkofileepihvit yrtti– TAI punaviinimarinoituina (kokeile myös nauta/hirvi) Mausteiset entrecôte-pihvit (mausteseoksessa mm. kaakaota!) Paahdettu porsaankylki kahvilla ja kardemummalla Oluessa haudutetut spareribsit hunaja-dijonglazella (gluteenittomat) Savustettu lohi Seesami-inkiväärimarinoitu broileri (versio 2) Sitruuna-yrtti-valkosipulimarinoitu broileri […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *