Viikon ruoka- ja treenipäiväkirja maaliskuulta

Kirjoitin viime kuussa ensimmäistä kertaa blogiin ruokapäiväkirjan viikon ajalta, ja se herättikin kiinnostusta. Niinpä teinkin vastaavanlaisen päiväkirjan myös maaliskuulta. Tässä tarjoutuu siis tilaisuus kurkata miltä näyttää aktiivisesti liikkuvan ja kilpirauhasen vajaatoimintaisen gluteeniton ruokavalio. Kiinnitän muun muassa huomiota riittävään hiilihydraattien saantiin ja suosin aitoja raaka-aineita, mutta välillä arjen realiteetit, kuten kiire, tulee vastaan minullakin. Kirjoituksen lopussa vertaankin mikä tällä viikolla oli tyypillistä ja mikä tavallisuudesta poikkeavaa – esimerkiksi tällä viikolla tuli syötyä makeutusaineellisia rahkoja sekä gluteenitonta kauraa, vaikka yleensä vältän makeutusaineita ja syön viljattomasti.

nutella-smoothieTerveellinen Nutella-smoothie

MAANANTAI:
Aamiainen: Nutella-smoothie, hapankaalia ja kahvia.
Lounas: Broilerin fileetä intialaisittain maustettuna, puolikas avokado, lehtikaalia ja purkki vauvojen kasvissosetta.
Välipala: Urtekram chia-kookospuuroa* punaherukoilla, Valio Lumo mandariini-juustokakku proteiiniherkku ja porkkanoita.
Illallinen (treenin jälkeen): Maitorahka mustikoilla, gluteenittomia maissihiutaleita ja hasselpähkinämaitoa.

Liikunta: Parisalsa 90 min

urtekram-chia-kookos-puuro gluteeniton-puuroUrtekramin* Chia-kookos-kaurapuurossa on myös kuivattua taatelia, banaania ja hampunsiemeniä

TIISTAI:
Työpaikan aamiaistapaaminen: Gluteeniton leipä juustolla ja kasviksilla, pieni hedelmäsalaatti, kahvia ja kokemuksesta viisastuneena Vanilja Skyr ja paraapähkinöitä (ks. Viikon ruoka- ja treenipäiväkirja helmikuulta).
Lounas ruokalassa: Kanaa tomaattikastikeessa, keitettyjä perunoita, vihreää salaattia, porkkanaraastetta, kermaviilikastiketta ja kahvi.
Välipala: Muutama valmissiivu Oltermanni Cheddaria ja kaksi mandariinia.
Illallinen: Hunajamarinoituja broilerin minuuttileikkeitä uunissa, pari siivua Oltermanni Cheddaria, höyrytettyä bataattia, pari voinokaretta, salaattia ja kurkkua.

Liikunta: Lepopäivä, kaverin muuttoapuna pari tuntia

ruokapäiväkirjaTyöpaikan aamiastapaaminen

KESKIVIIKKO:
Aamiainen: Vuohenmaitoleipäjuustoa, pari siivua Oltermanni Cheddaria, mustikka-punaherukka-chiageeliä ja kofeiinitonta kahvia.
Lounas: Hunajamarinoituja broilerin minuuttileikkeitä eiliseltä, borssikeittoa, iso omena, pari palaa maitosuklaata, Julia-konvehti ja Kiss Kiss-karkki.
Illallinen (treenin jälkeen): Maitorahka mustikoilla ja gluteenittomia maissihiutaleita hasselpähkinämaidolla.
Iltapala: Useampi siivu Oltermanni Cheddaria, puolikas mango ja ”puolukkapehmis”.

Liikunta: Kahvakuulailua kotona 45 min

vuohenmaito-leipäjuustoArctic Milkin vuohenmaitoleipäjuusto on herkkua <3

aamiainen-smoothiePehmismäinen smoothiebowl on yksi lempi-iltapaloistani

TORSTAI:
Aamiainen: Purkki Keso-raejuustoa, kourallinen paraapähkinöitä ja kofeiinitonta kahvia.
Lounas: Itsetehtyjä lihapullia (taikinassa 17 % naudanjauhelihaa, sekalaisia mausteita ja pinaattijauhetta :D), höyrytettyä bataattia, hapankaalia ja kaksi palaa Lindtin tummaa hasselpähkinäsuklaata.
Illallinen: Maitorahka mustikoilla, iso annos Lohturuokaa-kirjan bataattimutakakkua, pari porkkanaa ja kaksi riisikakkua 15 % Polar-emmentalilla.
Iltapala: Vanilja Skyr kuivatuilla granaattiomenansiemenillä (Urtekram*) ja pari porkkanaa.

Liikunta: Kahvakuulailua kotona 45 min

outi-rinne-lohturuokaaBataattimutakakun resepti on Outi Rinteen Lohturuokaa-kirjasta

skyr-välipalaVanilja Skyr Urtekramin kuivatuilla granaattiomenansiemenillä*

PERJANTAI:
Aamiainen: Raejuustoa, iso annos Lohturuokaa-kirjan bataattimutakakkua ja kofeiinitonta kahvia.
Lounas: Kotitekoisia lihapullia, höyrytettyä bataattia ja lehtikaalia.
Välipala: Iso omena ja pari lihapullaa.
Illallinen: Juustoja, ilmakuivattua kinkkua ja Pirkan gluteenitomia ”jaffakeksejä”, juomana shamppanjaa ja portviiniä (ks. Shamppanjan arvoiset hetket).

Liikunta: Lepopäivä

ilmakuivattu-kinkku1Ilmakuivattu kinkku on herkkuani

LAUANTAI (poikaystävän luona):
Aamiainen:
Maitorahka, banaani, luonnonjugurttia, pari Kivikylän lisäaineetonta nakkia ja kahvia.
Lounas (ensimmäisen salsatunnin jälkeen): Maitorahka, banaani, pari juustoillan jämäpalaa ja gluteenittomia maissihiutaleita kookosmaitojuomalla.
Illallinen (salsatuplatunnin jälkeen): Poikaystävän tekemää tomaattipohjaista jauhelihakastiketta, riisinuudeleita, gluteenittomia maissihiutaleita kookosmaitojuomalla, 17 % kermajuustosiivuja ja puolikas mango – ihan hirveä nälkä olikin. 😀
Salsabileissä: Yksi extra dry siideri.
Iltapala (salsabileiden jälkeen): Valio Profeel Mansikkarahka, Kivikylän lisäaineettomia nakkeja ja gluteenittomia maissihiutaleita kookosmaitojuomalla.

Liikunta: Turku Salsa Weekend – 4,5 tuntia Ladies style-salsaa ja lisää tanssia salsabileissä illalla

salsakädetLauantai meni Turku Salsa Weekendissä – salsakäsissäni on vielä vähän hakemista 😉 (kuva: Riina Rinne)

SUNNUNTAI (poikaystävällä ja äidillä):
Aamiainen:
Pari voissa paistettua kananmunaa 17 % kermajuustolla ja kalkkunaleikkeleellä, kahvia.
Lounas junassa: Raejuustoa, mustikoita ja Urtekramin Chia-kookoskaurapuuroa* (kaikki sekaisin eväsrasiassa) ja banaani.
Illallinen: Äidin tekemiä kukkakaalitortilloja broileri-paprikapaistoksella, tomaattisalsalla ja guacamolella.
Iltapala: Kinkkusiivuja, appelsiini, varsiselleriä, keitettyä riisiä ja vihreää mojo-kastiketta.

Liikunta: Lepopäivä

IMG_3181Junassa tuli syötyä raejuustolla ja mustikoilla höystettyä Urtekramin Chia-kookospuuroa* – matkalukemisena oli Jenni Selosmaan Kukkaron kuningatar, josta tulee juttua blogiin lähiaikoina. Kuvassa pilkottaa myös myrkytön SIGG-vesipulloni 😉

Tyypillistä:

  • Olen aina tykännyt porkkanoista, popsin raakoja porkkanoita liki päivittäin
  • Käytän maitotuotteista lähinnä hapanmaitotuotteita ja kypsytettyjä maitotuotteita, kuten rahkaa, ja juustoja. Tapa on tarttunut kotoa.
  • Töissä kiire on alkanut helpottaa viime ruokapäiväkirjasta, joten ehdin tekemään tällä viikolla enemmän ruokaa kotona ja söin töissä eväitä.
  • Syön hiilihydraatteja reilummin aina liikunnan jälkeen ja iltaisin. Kiinnitän yleisesti huomiota siihen että syön tarpeeksi hiilihydraatteja.
  • Minulle on normaalia syödä kakkua aamiaiseksi, kuten tällä viikolla bataattimutakakkua, mutta kakkuni ja piirakkani ovat yleensä varsin ruokaisia ja vähähiilihydraattisia eivätkä ne siten aiheuta verensokeripiikkiä heti aamusta (ks. Dekadentisti kakkua ja lihaa aamiaiseksi)

Poikkeuksellista:

  • Pidän yleensä liikuntasuoritukseni maksimissaan tunnissa etteivät kehon stressitasot nouse liikaa – kilpirauhasen vajaatoiminta ei tykkää. Tälle viikolle mahtui kuitenkin kaksi hyvin tanssintäyteistä päivää. Salsa Ladies Styleen mahtui kuitenkin myös rauhallisempaa tekniikkaosuutta.
  • En yleensä harrasta hirveästi smoothieita, ja sellaisia tehdessäni jätän ne aina lusikoitavan paksuiksi. Pidän pureskeltavasta ruoasta, sillä ruoansulatuskin tuntuu toimivan paremmin kun syömiseen kuuluu pureskeluvaihe.
  • Pyrin välttämään makeutusaineita (aspartaami, asesulfaami-K ja sukraloosi) sisältäviä tuotteita, kuten esimerkiksi proteiinirahkoja yms., mutta nyt niitä löytyi poikaystävän jääkaapista ja -30 % lappu houkutteli minua ostamaan sellaisia kokeiluun. Ei vakuuttanut. 😛
  • Koiran kanssa tuli käveltyä poikkeuksellisen vähän – raukka oli melkein koko viikon vatsataudissa. :/
  • Muilla vietetyt yöt vaikuttavat aina siihen mitä tulee syötyä, sillä silloin mennään pitkälti heidän kaappiensa sisällöllä. Poikaystävällä tulee syötyä aika usein rahkaa, banaania, munia ja muroja. Äidin kaapista taas on vaikeampi löytää hiilihydraatteja.
  • En yleensä syö viljoista edes gluteenitonta kauraa, mutta olen viime aikoina testaillut sitä silloin tällöin ongelmitta. Edellisestä ruokapäiväkirjasta löytyi myös gluteenitonta kauraa sisältävää mysliä.

*-merkityt tuotteet olen saanut blogin kautta.

Edellinen kirjoitukseni: Kolme menua pääsiäiseen – helppo, hieno ja harras

Ei kommentteja.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *