Vihdoinkin valoa kilpirauhasen kanssa

Minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta vajaat kolme vuotta sitten (ks. On se vajaatoiminta). Diagnoosin saaminen ei ollut helppoa, mutta toimivan lääketasapainon löytäminen veikin sitten vielä enemmän aikaa. Eri lääkkeitä ja annoksia on säädetty pienillä tauoilla diagnoosista lähtien (ks. Asunto löytynyt, aineenvaihdunta haussa ja Kilpirauhasen kuulumiset) ja nyt vihdoinkin viimeisimmät labra-arvot näyttivät siltä miltä pitäisikin, eikä lääkärini niiden perusteella näe syytä miksi aineenvaihduntani ei toimisi, ja oma olikin on vihdoin sellainen että energiaa riittää niin töihin kuin vapaa-aikaankin. Pitkästä aikaa ei tarvitse enää miettiä ehdinkö ottamaan tänään päiväunet!

1510kilpirauhanen2.jpg

Stressi onkin sitten sellainen, jonka takia olo saattaa vielä tuntua väsyneeltä ja paino saattaa jäädä junnaamaan tai nousta. Ruokavalio on käyty lääkärin kanssa läpi, ja VHH:lle (vähähiilihydraattinen ruokavalio) ei näyttäisi olevan paluuta. Se ei kuitenkaan tarkoita että ruokavalioni rupeaisi korostumaan viljoista ja sokerista, vaan hyvät hiilihydraatinlähteet saavat jatkossakin huomioita. Siihen suuntaan ovat vieneet jo jotkut aiemmat reseptikirjoitukset, kuten esimerkiksi riisiuunipuuro kookosmaitoon, riisivanukas suolakaramellikastikkeella, mustikka-kardemummavispipuuro riisijauhoistavanilja-kookostapiokavanukas ja vaniljainen helmipuuro.

1802gambia5.jpg
Lautaseltani löytyy taas riisiä


1802gambia6.jpg
Hedelmiäkin tulee syötyä enemmän kuin ennen

Kilpirauhashormoneja on useampaa, ja tärkeimpiä mittareita kilpirauhasen toiminnasta ovat TSH, T4 ja T3. TSH (tyreoideaa eli kilpirauhasta stimuloiva hormoni) kuvaa kuinka hyvin elimistössä on kilpirauhashormoneja. Kun niitä on vähän, TSH:n määrä nousee, sillä se stimuloi kilpirauhasta tuottamaan lisää hormoneja. Kun kilpirauhashormoneja on riittävästi tai runsaasti, TSH:n arvo pienenee, sillä kilpirauhashormoneja ei tarvitse tuottaa niin paljoa. T4 (tyroksiini) on epäaktiivinen hormonimuoto, joka muutetaan dejodinaation kautta aktiiviseen muotoon T3-hormoniksi (trijodityroniini). Riittävä hiilihydraattien saanti vauhdittaa tätä muutosta ja stressi hidastaa (muun muassa). Nyt ei (heti) tavoitella painonpudotusta, vaan haetaan se tasapaino. Hyvä ja energinen olo edellä.

1510kilpirauhanen1.jpg

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Kommentit (2)
  1. Parempi olo ruokavaliolla - Kauneus & Terveys -blogit
    7.1.2017, 10:56

    […] ja runsaan aerobisen liikunnan yhdistelmän jälkeen. Se on ihan okei. Nyt haluan vain pitää aineenvaihduntani käynnissä, nauttia liikunnasta ja syödä hyvin – hyvässä […]

  2. Herkuttelulla tehoa treeniin - Kauneus & Terveys -blogit
    29.12.2016, 12:16

    […] lähtisivät nousemaan liikaa. Se ei ole pidemmän päälle hyväksi kenellekään, ja etenkin kilpirauhasen vajaatoiminta on korostanut asian tärkeyttä. Treenata voi vain sen verran mistä palautuu. Silti liikuntaa […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *