Veriappelsiinirisotto – hitti vai huti?

Veriappelsiini on hassu hedelmä. Se on kuin appelsiini, mutta sen liha on värjäytynyt paikoitellen punaiseksi – ei kuitenkaan tasaisesti kuten tavallisessa appelsiinissa. Se on samaan aikaan hienon ja vähän hurjan näköinen. Veriappelsiinin sesonki on hyvin lyhyt, ja se osuu helmi-maaliskuuhun. Hetken ne ovat hyviä, ja sitten eivät enää. Nyt maaliskuun alussa sain käyttää aikaa että löysin kaupasta hyviä veriappelsiineja. Tänä vuonna veriappelsiinirisotto nosti kuitenkin sellaisen someilmiön, että sitä oli pakko päästä kokeilemaan ennen kuin sesonki loppuisi.

veriappelsiini

Veriappelsiinirisotto ehti helmikuun aikana esiintymään useammassa blogissa. Sivumaku-blogiin resepti oli keksitty helsinkiläisestä BasBas-ravintolasta, Liemessä-blogi ylisti reseptiä vuolaasti ja Hannan soppa-blogissa siitä taiteiltiin jopa vegaaninen versio. Vastaavanlainen “kohu” tuli muistaakseni perunanachoista, ja ne olivatkin törkeän hyviä. Niin varmaan myös veriappelsiinirisotto?

veriappelsiini risotto resepti

Veriappelsiirisotto ei kuitenkaan tehnyt minuun vaikutusta ensi suupalalla. Odotukset olivat pilvissä ja ensimmäisen ajatukseni oli että tässäkö se nyt oli? Veriappelsiinirisotto oli ihan hyvää ja maukasta, mutta vau-elämys jäi puuttumaan. Söin lautastani mietteliäänä ja ihan huomaamatta veriappelsiinirisotto valloitti minut: se maistui pala palalta hienommalta ja annos loppui lopulta aivan liian pian! Jäin himoitsemaan lisää. Sellainen on veriappelsiinirisotto – maku kehittyy sen mukana.

veriappelsiinirisotto

Veriappelsiinirisotto

4 (luomu-)veriappelsiinia
1 l kasvislientä (esim. 1 l vettä+kasviliemikuutio)
50 g voita
3 pientä salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
1/2-1 ruukku timjamia
300 g risottoriisiä (esim. arborio)
2 rkl mascarponea
2-3 dl raastettua pecorinoa tai parmesaania
Suolaa
Mustapippuria

Raasta kuoret yhdestä luomuveriappelsiinista. Purista sitruspuristimella mehut kaikista appelsiineista. Kuumenna kasvisliemi kattilassa. Hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna voi korkeareunaisella pannulla ja kuullota sipuleita siinä hetki. Lisää risottoriisi pannulle ja kuullota riisiä 5 minuuttia, varo polttamasta riisiä. Riivi timjamista lehdet ja lisää ne pannulle raastetun veriappelsiininkuoren kanssa. Lisää myös puolet veriappelsiinimehusta ja sekoita hyvin. Kun neste on haihtunut suurimmaksi osaksi, rupea lisäämään kasvislientä riisin joukkoon 1-2 dl erissä. Lisää nestettä sitä mukaa kun yksi erä on (lähes) haihtunut. Nesteen lisääminen erissä vie noin 20-30 minuuttia. Lisää liemen loputtua loput veriappelsiinimehusta. Anna sen melkein haihtua ja lisää sitten raastettu pecorino/parmesaani ja mascarpone. Risotto saa jäädä hieman löysäksi – löysemmäksi kuin kuvan risotto. Sekoita ja maista juuston sulettua. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Veriappelsiinirisotto on parasta viinilasillisen kera.

Blogin muut veriappelsiinireseptit:

Katso myös edellinen reseptini: Lemon Curd Eton Mess

lemon curd eton mess

hyvinvointi ruoka-ja-juoma
Kommentit (3)
  1. Raikas sitruunarisotto - Pilkettä
    30.3.2018, 11:32

    […] on risottokausi menossa. Se alkoi tämän kevään hittireseptillä, veriappelsiinirisotolla, ja siitä innostuneena nyt sai vuoronsa sitruunarisotto. Sitruunarisotto sopii mielestäni […]

  2. Aion kokeilla! Jäin vain miettimään, että mitä tarkoitat sillä, että sait kauan etsiä _hyviä_ veriappelsiineja. Tuoreitako? Vai miten _hyviä_?

    1. No ainakin viimeksi kun etsin niitä kaupasta, oli puolet niistä ylipehmeitä ja enteili pilaantumista. Etsin siis sopivan kiinteitä ja ehjiä hedelmiä, joissa olisi siisti, raastettava kuori. Edellisessä kaupassa niitä ei ollut ollenkaan, paras tarjonta on helmikuussa, joten kannataa olla nopea. 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *