Suklaa-tofumousse on vegaaninen herkku
Heräsin vähän aikaa sitten siihen että tofun kulutukseni on laskenut viime vuosina huomattavasti. Se on jotenkin hassua, sillä yleisesti ottaen uskon että suomalaisten tofun kulutus on ollut viime vuosina pikemminkin nousussa ja elämme jonkin asteista kasviproteiinibuumia. Äitini kokkasi tofua usein jo nuoruudessani ennen kuin se rupesi saavuttamaan suuremman yleisön suosiota. Sieni-sipuli-tofupaistos oli suosikkiani! Monille tofu on tuttu lihan korvikkeena suolaisissa ruoissa, mutta tofu taipuu myös jälkiruokiin. Hyvä esimerkki tästä on suklaa-tofumousse, joka tehdään silkkitofusta.
Miten silken tofu eroaa tavallisesta?
Silken tofu, jota joskus myös silkkitofuksi kutsutaan, on pehmeämpää kuin tavallinen, kiinteä tofu. Silken tofukin on kiinteähköä, mutta se hajoaa helposti palasiksi käsiteltäessä. Koostumuksesta johtuen silken tofulla ja tavallisella tofulla on vähän erilaiset käyttötarkoitukset: kiinteä perustofu sopii paremmin ruokiin ja sitä saa kypsennettyä vaikka kuutioina, siinä missä silken tofu sopii vegaanisiin kastikkeisiin ja jälkiruokiin esimerkiksi maitotuotteita ja munia korvaamaan.
Perinteisesti suklaamousseen tulee munia ja/tai maitoa, mutta suklaa-tofumousse 0n maidoton, munaton ja täysin vegaaninen (ainakin mikäli suklaa ei sisällä yllättävoiä ainesosia). Suklaa-tofumousse on kaiken lisäksi helppo ja nopea tehdä, ja sitä voi myös pitää jokseenkin terveellisenä vaihtoehtona, sillä silkkitofu on hyvin kevyttä. Kannattaa kokeilla!
Suklaa-tofumousse
400 g eli 1 pkt pehmeää tofua huoneenlämpöisenä (esim. Moon Tofu silken tofu)
80 g tummaa suklaata (70 % kaakaota)
75 g maapähkinävoita
2-3 rkl vaahterasiirappia tai maun mukaan
1 tl vaniljauutetta
Ripaus suolaa
Valuta silken tofusta ylimääräinen neste pois. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa – varo polttamasta suklaata. Siirrä tofu ja maapähkinävoi tehosekoittimeen tai blenderiin. Aja tasaiseksi massaksi. Lisää suklaasula ja mausteet. Tarkista makeus. Jaa suklaa-tofumousse annosmaljoihin ja nosta ne jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi tai tunniksi ennen tarjoilua. Koristele suklaa-tofumousse halutessasi esimerkiksi marjoillaa, suklaahipuilla tai kaakaonibseillä.
Jos olet kiinnostunut kasvisruokavaliosta, kannattaa tutustua kirjoitukseeni Kasvis-ruokakirjasta ja toisen vegaanisen suklaamoussen resepti. Kirjasta löytyy kasvisruokaa aamiaiselta lämpimiin ruokiin ja herkkuihin asti. 😉
Kikherneliemestä eli aquafabasta saa tehtyä kuohkean suklaamoussen
Kokeile myös vegaanista kahvimoussea