Vaniljainen kukkakaalisosekeitto ja lounas Aula Caféssa

Äitini tuli vierailulle Turkuun ja sen kunniaksi tuli kokeiltua jotain aivan uudenlaista illallista! Tulin hamstranneeksi tarjouksesta reilusti vaniljtatankoja, ja nyt olenkin sitten saanut pohdiskella mihin kaikkeen sitä käyttäisi. Ensimmäisenä mieleen tuli pannacotta, ja jouluna tekemäni vaniljapannacotta mustaherukoilla olikin herkullista. Muistin joskus kuulleeni vaniljalla maustetusta kukkakaalikeitosta, ja pieni googlailu todisti etten ollut kuvitellut. Vaniljan ja kukkakaalin yhdistelmä kuullosti sen verran erikoiselta, että sitä piti kokeilla. 😉 Keiton idea on peräisin Hesarin Kauhaa ja rakkautta-blogista.

05vaniljakeitto1

VANILJAINEN KUKKAKAALISOSEKEITTO
3-4 annosta

1 keskikokoinen kukkakaali (n. 600 g, lehtineen n. 900 g)
1 valkosipulinkynsi
7,5 dl kasvis- kana- tai lihalientä (esim. pulled porkista jäänyttä)
1 vaniljatanko
1 dl kermaa (tai kookoskermaa)
Suolaa
Hieman valkopippuria
Voita

Kuumenna nokare voita kattilassa ja kuullottele siinä murskattua valkosipulinkynttä hetki. Huuhtele ja pilko kukkakaali. Lisää kukkakaali ja liemi kattilaan. Viillä vaniljatanko auki ja kaaputa siitä siemenet kattilaan. Lisää myös tanko kattilaan. Kiehauta keitto ja keitä sitten hiljaisella lämmöllä kunnes kukkakaali on kypsää ja valmista soseutettavaksi. Poista kattila liedeltä, poista vaniljatanko ja soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Siirrä kattila takaisin liedelle ja lisää kerma. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa heti.
Tein kukkakaalisosekeitosta ruokaisamman aterian tarjoamalla sen lisäksi siemennäkkäriä, paahtopaistia ja juustoa.

Vaniljatangon voi huuhdella ja säästää myöhempää käyttöä varten. 😉

05vaniljakeitto3

Seuraavana päivänä pistäydyimme myös Aboa Vetus & Ars Novaan – historian ja nykytaiteen museoon. Kävimme katsomassa Turun taidegraafikkojen juhlanäyttelyn, joka oli kiva, mutta aika pieni, ja Ars Novan, jonka teoksista osa oli kovastikin mieleen ja osa ei taas auennut ollenkaan. Lisäksi nautimme lounaaksi Aboa Vetuksen oivallisen Aula Cafén salaattibuffetin.

05aula1

Tarjolla oli vaikka mitä (tonnikalaa, lohta, silliä, kanaa, mozzarellaa, raejuustoa, kurkkua, tomaattia, hedelmiä, pastasalaattia, perunasalaattia…). Minä kokosin itselleni tällä kertaa Kana-mozzarellasalaatin waldorfinsalaatilla, etikkaretikoilla(?) ja marinoidulla papusalaatilla. Äitini herkutteli muun muassa lohella ja sillillä. Erityisesti silli oli kuulemma mieleen. Hintaa tällä runsaalla lounasbuffetilla on 7,5 € ja miljöö on miellyttävä, suosittelen. 🙂 Aiemmin olen kirjoittanut myös Aulan superrunsaasta sunnuntaibuffetista.

05aula2

05aula4

05aula3

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Maa-artisokka ja vanilja ainakin menee hyvin yhteen joten voin kuvitella että se natsaa kukkiksenkin kanssa hyvin. Ihana keitto ! 🙂 Meilläkin syötiin eilen ja syödään tänäänkin kukkakaalikeittoa mutta paahdettua ellaista ja ilman vaniljaa. Hyvää sekin.

  2. 2

    sanoo

    Oi, paahdettu kukkaalikeitto kuullostaa herkulliselta sekin! Ja kiitos tuosta maa-artisokkavinkistä. Heti rupesi kiinnostamaan, pitää pistää mieleen. 🙂

  3. 8

    sanoo

    […] tartuimme tuumasta toimeen. Äidin kanssa on kiva harrastaa kulttuuria. 😉 Viimeksi kävimme läpi Turun Aboa Vetuksen, jonka yhdistimme Aula Cafén lounaaseen, sitä ennen kiersimme Amsterdamissa Van Gogh-museon, ja viime kesänä kävimme Tukholmassa […]

Trackbacks

  1. […] KAALIRESEPTIT Avokado-kaalisalaatti korianterilla Chévre-parsakaalipiirakka Kaalikääryleet Kaalilaatikko kylkisiivuilla Kaali-nuudelisalaatti Kukkakaalicouscous Kukkakaalipitsapohja ekstraproteiinilla Kukkakaalirisotto parmesaanilla Lehtikaalisalaatti kylmäsavulohella ja tahinikastikkeella Marinoitu parsakaali Paahdetut balsamicoruusukaalit Paahdetut kaalit parmesaanilla tai pecorinolla ”Pasta- tai perunasalaatti” kukkakaalista Pekoni-parsakaaligratiini Pekoni-ruusukaalipaistos Teriyakikaalisalaatti Vaniljainen kukkakaalisosekeitto […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *