Vanilja-kookostapiokavanukas – Etelä-Amerikan helmipuuro

Uusi raaka-aine on löytänyt tiensä keittiööni.  🙂 Kyseessä on Suomessa vielä vähän tuntemattomampi, mutta maailmalla laajemmin käytetty tapioka.

Mitä on tapioka?

Tapioka on cassava-, maniokki- tai yucca-juuresta saatavaa tärkkelystä (rakkaalla lapsella on monta nimeä maasta riippuen).

Onko tapioka paleoon tai VHH-ruokavalioon sopiva?

1 ruokalusikallinen tapiokaa sisältää kuusi grammaa hiilihydraattia, ja kokonaisessa vanukassatsissa on noin 20 grammaa hiilihydraatteja. Itse sanoisin määrän olevan peanuts, eli jotain mistä ei kannata välittää. 😉 10 grammaa hiilihydraatteja nyt mahtuu VHH:nkin, mikäli ei ihan nollassa halua hiilihydraatteja pitää (mitä en suosittele). Paleossa tapioka lasketaan ns. ”safe starchiksi”, eli turvalliseksi tärkkelyshiilihydraatinlähteeksi. Muita tällaisia raaka-aineita ovat esimerkiksi bataatti ja valkoinen riisi (lue täältä, miksi juuri valkoinen riisi). Ei tapiokasta juuri muita ravintoaineita saakkaan, mutta siinä on myös hyvin vähän viljoille ja tärkkelyskasveille tyypillisiä antiravinteita, jotka haittaavat muiden aineiden imeytymistä ja voivat ärsyttää ruoansulatuskanavaa. Itselleni tällainen uusi, helppokäyttöinen ja jälkkärimäinen hiilihydraatin lähde on vain toivottu lisä ruokavalioon. Sitäpaitsi rakastan vanukkaita! 😀 Toivottavasti tästä selonteosta oli hyötyä! Itse keskityn tosiaan terveydellisistä syistä lähinnä hiilihydraattien lisäämiseen ruokavaliossani, mutta tiedän että blogilla on paljon VHH:ta noudattavia, joita asia eittämättä kiinnostaa. 😉

Lisää aiheesta:
Paleo Plan: Is tapioca flour paleo?
The Paleo Magazine: Is tapioca paleo?

Miten ja mihin tapiokaa käytetään?

Tapiokasta tehdään jauhoja ja rakeita. Rakeista tehdään useimmiten tapiokavanukasta, joka muistuttaa itseasiassa suomalaisille tuttua, perunasta tehtävää helmipuuroa. Tapiokarakeita voi koosta riippuen liottaa vedessä ennen käyttöä. Käyttämäni Edward & Son’sin rakeet ovat sen verran pieniä ettei liottamista tarvitse, mutta kannattaa siis lukaista aina paketin kyljestä mitä kyseisen tuotteen kohdalla suositellaan. Tapiokajauhoista minulla ei ole vielä kokemusta (aion kyllä hankkia), mutta googlailun perusteella se näyttäisi olevan monipuolinen apu (viljattomassa) leivonnassa.

Mistä tapiokarakeita saa?

En ole vielä ehtinyt perehtyä Suomen markkinoihin 100-prosenttisesti, mutta voinen sanoa että todennäköisyydet tapiokan löytämiseen cittarien ja Prismojenkin hyllyistä ovat heikohkot – mutta kertokaa ihmeessä jos olen väärässä, tai tiedätte mistä tapiokaa Suomessa löytää. Nettikauppa Fitnessfirst myy tapiokatärkkelystä, mutta vielä ei rakeita tai helmiä näkynyt, ehkäpä sinne voi laittaa toivetta. 😉 Ulkomailta tilaaminen ei kuitenkaan ole turhan hankalaa, etenkin jos Iherbissä asiointi on tuttua. Itse tilaan sieltä kaikki vitamiinit, lisäravinteet sekä ihon- ja hiustenhoitotuotteet, joten seuraavaan pakettiin voi aina mahduttaa paketin tapiokaa tai toista Suomessa hankalammin saatavaa lemppariraaka-ainetta, kookossosetta (creamed coconut). Iherbistä löytyy tällä hetkellä ainakin suht pienirakeinen Edward & Son’s Organic Granulated Tapioca, sekä ilmeisesti hieman suurirakeisempi Bob’s Red Mill Small Tapioca Pearls. Jos sinua kiinnostaa tarkemmin, mitä olen Iherbistä tilannut, katso tämä kirjoitus ja iherb-tag. 😉 Iherbistä ensimmäistä kertaa tilaavalle on luvassa alennusta koodilla IRI825. 😉

EDIT. Avulias lukija raportoi että pk-seudulla tapiokaa saa ostettua ainakin Hakaniemen Vii-Voanista, eli etnisten kauppojen valikoimiin kannattaa tutustua! 🙂

Tapiokavanukasta valmistetaan kahdella tapaa – kananmunalla ja ilman. Testasin tätä kirjoitusta varten molemmat versiot. Maku on loppupeleissä aika sama, mutta kananmunallinen versio pysyy kylmänäkin pehmeämpänä koostumukseltaan, siinä missä munattomasta saattaa jopa hieman hyytelömäistä nesten määrästä riippuen.


Aidosta vaniljasta kertovat mustat pisteet tuovat veden kielelle <3

VANILJA-KOOKOSTAPIOKAVANUKAS (munaton)
2-3 annosta

1 tlk kookosmaitoa
1-2 dl vettä (voit halutessasi säätää veden ja kookosmaidon suhdetta kermaisemman/kevyemmän suuntaan)
½ dl tapiokarakeita
½-1 vaniljatanko koosta riippuen
Ripaus suolaa
Vaniljasteviatippoja tai muuta haluamaasi makeutusta

Mittaa kookosmaito ja vesi kattilaan. Halkaise vaniljatanko, ja raaputa siitä veitsen avulla siemenet kattilaan. Lisää kattilaan myös suola ja vaniljatanko ja kiehauta seos (varo ettei kiehahda yli!). Sekoita joukkoon tapiokarakeet ja keittele seosta matalalla lämmöllä 15-20 minuuttia, kunnes rakeet ovat täysin läpikuultavia. Lisää haluamasi makeutus. Perinteisesti tapiokavanukas tarjotaan kylmänä, mutta se on hyvää myös hieman lämpimänä tai huoneenlämpöisenä. Vatkaa vanukas irtonaiseksi ennen tarjoilua. Tarjoa sellaisenaan tai esimerkiksi tuoreiden marjojen tai hedelmien, vaikkapa mangon kanssa. 🙂

VANILJA-KOOKOSTAPIOKAVANUKAS (kananmunalla)

1 tlk kookosmaitoa
3 dl vettä (voit halutessasi säätää veden ja kookosmaidon suhdetta kermaisemman/kevyemmän suuntaan)
½-1 vaniljatanko koosta riippuen
½ dl tapiokarakeita
2 kananmunaa
Ripaus suolaa
Vaniljasteviatippoja tai muuta haluamaasi makeutusta

Mittaa kookosmaito ja vesi kattilaan. Halkaise vaniljatanko, ja raaputa siitä veitsen avulla siemenet kattilaan. Lisää kattilaan myös suola ja vaniljatanko ja kiehauta seos (varo ettei kiehahda yli!). Sekoita joukkoon tapiokarakeet ja keittele seosta matalalla lämmöllä. Riko kananmunien rakenne kulhossa ja lisää ne kattilaan samalla voimakkaasti sekoittaen. Keittele vanukasta matalalla lämmöllä 15-20 minuuttia, kunnes rakeet ovat täysin läpikuultavia ja vanukas on paksuuntunut. Lisää haluamasi makeutus. Perinteisesti tapiokavanukas tarjotaan kylmänä, mutta se on hyvää myös hieman lämpimänä tai huoneenlämpöisenä. Vatkaa vanukas irtonaiseksi ennen tarjoilua. Tarjoa sellaisenaan tai esimerkiksi tuoreiden marjojen tai hedelmien, vaikkapa mangon kanssa. 🙂

Vinkki: Itse tein vanilja-kookostapiokavanukkaasta ”hienomman” kerrosjälkkärin lauantai-illallisellemme tekemällä sen kaveriksi päärynä-kardemummahilloketta vanhan reseptin mukaan. 🙂

Samankaltaisia reseptejä, puurot:
Mangopuuro (raaka)
Paleopuuro / lempeä kookospuuro (ks. myös parantava puuro)
Proteiinivispipuuro
Puolukka-pähkinäpuuro (raaka)
Raejuustopuuro pähkinöillä
Riisiuunipuuro kookosmaitoon
Riisivanukas suolakaramellikastikkeella
Vispipuuro

Samanlaisia reseptejä, vanukkaat:
Chiavanukkaat (lista chiaresepteistä)
Kaakao-kookosvanukas
Kanelinen kookosvanukas uunissa (coconut custard pudding)
Ruusuinen kardemumma-kookosvanukas
Pannacotta-tag

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Tapiokavanukas on niin hyvää. Olen tehnyt sekä pienistä että isoista helmistä. Parhaiten pidän kookosmaidon ja mantelimaidon sekoituksesta. Olen ostanut Tapiolaan helminä ja jauhoina Hakaniemen Vii Voanista.

    • 1.1

      sanoo

      Kyllä, tästä tuli heti kaltaiseni vanukasfriikin suosikkiruoka. 🙂 Ja kiitos ostopaikkavinkistä, pitääkin lisätä kirjoitukseen jos vaikka joku pk-seutulainen lukija saisi siitä apua!

  2. 2

    sanoo

    Tapiokavanukas on niin hyvää. Olen tehnyt sekä pienistä että isoista helmistä. Parhaiten pidän kookosmaidon ja mantelimaidon sekoituksesta. Olen ostanut Tapiolaan helminä ja jauhoina Hakaniemen Vii Voanista.

  3. 3

    sanoo

    Kiitos Kirpulle tuosta ostopaikkavinkistä! Luulin myös, että sitä ei Suomesta saa kuin ehkä maksimissaan brassituttujen kautta 🙂 On ollut kauan mielessä, mutta en ole saanut aikaan selvittää, mistä oikein helpoiten saisi.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *