Uusia raaka-aineita keittiössä: keitetty porsaankieli

Täällä on tullut taas tutustuttua uusiin ruhonosiin. 😉 Vuorossa oli ehkä tähän astisista kokeiluista eksoottisin, nimittäin sian kieli. Olen lapsuudessani syönyt tosiaan enimmäkseen kana- ja kasvisruokia. Jauhelihaa oli silloin tällöin, mutta padat ja paisitit joulukinkkua lukuunottamatta loistivat poissaolollaan. Kun opiskelijaruokalapöperöt rupesivat parin vuoden jälkeen kyllästyttämään, ja leivällä eläminenkin sai keliakian takia jäädä, rupesin opettelemaan uusien ruokien tekoa. Padat ja paistit tuli opeteltua ensiksi kun sain kotiini sopivat välineet. Pihvinkin opettelin paistamaan. Luullinen liha tuli tutuksi, ja mielestäni parasta patalihaa ovatkin nykyään häränhännät. Pari vuotta sitten uskaltauduin jopa paistamaan maksaa, ja sehän oli herkullista. Aiemmin en ollut koskenut edes maksalaatikkoon, en edes koulussa. Viime syksystä alkaen
kananmaksamoussesta on tullut herkkuni.

Kieli on kuitenkin astetta jännempi raaka-aine. Olin henkisesti varautunut siihen, että keitetyssä porsaankielessä olisi jotain helposti vierastettavaa, kuten outo koostumus tai omalaatuinen maku (kuten esimerkiksi maksalla). Sanoinpa jopa, että näin edullisen lihan voi syöttää surutta koirallekin, jos kokeilu epäonnistuu. Vielä mitä. Yllättäen koostumusnirso (ja muutenkin minua varovaisempi) poikaystäväni
innostui ensimmäisenä maistamaan mitä siitä kielestä oli syntynyt, ja antoi sille oitis hyväksyntänsä. Nappasipa vielä mukaansa monta siivua. Kieli oli ihan normaalia lihaa, ja maukasta sellaista – eikä lainkaan sitkeää. Oikein hyvää siis. Kilohinta pyörii 5-6 eurossa, eikä lopputuotteen eteen tarvitse juuri nähdä muuta vaivaa kun kielen pinnan kuoriminen, joten näitä voisi hyvin ruveta tekemään useamminkin. Kunpa niiden saatavuus vaan vielä paranisi, ainakin Kupittaan cittarista ja Wiklundind S-marketista olen täällä Turussa löytänyt, hallistakin uskoisi löytyvän. 😉

KEITETTY PORSAANKIELI

2 porsaankieltä (yht. 400 g)
1 l vettä
1 rkl karkeaa (ruusu-)suolaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pienehkö palsternakka (150 g)
Pienehkö pala juuriselleriä
1-2 porkkanaa
2 oksaa tuoretta rosmariiniä tai tuppo timjamia
½ rkl kokonaisia maustepippureita
6 kokonaista neilikkaa
2 laakerinlehteä
Huuhtele kielet ja rapsuta niiden pinta puhtaaksi. Kuori ja pilko kasvikset. Pistä ainekset kattilaan ja kiehauta. Jatka kielten keittelyä miedolla lämmöllä noin kaksi tuntia. Nosta kielet liemestä lautaselle hetkeksi ja kuori niistä pintakerros kun ne ovat vielä lämpimiä. Pistä kielet takaisin liemeen ja anna niiden maustua jääkaapissa yön yli. Siivuta kielet seuraavana päivänä ohuiksi siivuiksi terävällä veitsellä. Käytä leikkeleen tavoin, tai paista siivuihin kullanruskea pinta voissa ja tarjoa ne kermaisen kastikkeen kanssa lämpimänä ruokana.
Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Hienoa kun sait testattua kieltä. 🙂 Possunkielethän on jopa ihan söpöjä, ainakin kun vertaa naudan vastaavaan möhkäleeseen. 😀

    • 1.1

      sanoo

      Melkeinpä niin. 😉 Naudankin kieltä pitää kyllä kokeilla – voisi luulla että sen pinta saattaisi olla jopa helpompi kuoria?

  2. 2

    maria sanoo

    Naudankieltä olen monesti valmistanut, keitän crockpotissa useamman tunnin. Viimeksi laitoin samaan pataan sekä kielen että ihan vain naudan paistia, ja kun sitä sitten maisteltiin, sekä minä että kaikki lapset pitivät enemmän kielestä. On se niin mureaa että ihan sulaa suuhun! Meksikossahan "tavallisetkin ihmiset" kuulemma syövät kieltä, joten minäkin olen usein tehnyt siitä tacomausteista nyhtölihaa. Harmi kun viimeksi meidan farmarilla ei ollut kieltä tarjolla!

    • 2.1

      sanoo

      Okei, kiitos vinkistä maria! Itselläkin on tosiaan nykyään Electroluxin haudutuspata, joka sopisi varmasti kielen haudutteluun. Tacomausteet sopivat kyllä naudan kanssa kuin nenä päähän, pitääpä itsekin koeilla nyhtölihan tekemistä kielestä. Saatavuus vaan voisi tosiaan olla parempi…

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *