Uusi lemmikkini, volgansieni eli kombucha

0807volga

Turussa järjestettiin toissa viikolla Keskiaikamarkkinat ja löysin sieltä aivan vahingossa volgansienen eli kombuchan siemenen. Olen ollut jo pidempään kiinnostunut hapattamisesta, ja olen mm. valmistanut kimchiä (korealainen hapankaali), hapattanut kookosjogurttia ja kokeillut kefiirin kasvattamista kaupan tuotteista. Volgansieni on siis eliö, joka kasvaa mieluiten sokeroidussa teessä. Prosessissa se kuluttaa juoman sokeria ja tuottaa siihen mm. Entsyymejä, vitamiineja ja maitohappoja. Volgansieniteen nauttimisesta pitäisi olla monia, monia hyötyjä.

Mukana tulleessa lapussa mainittiin muun muassa seuraavat:

 • parantaa ruoansulatusta
 • parantaa ihon laatua
 • vahvistaa hiuksia
 • helpottaa stressiä
 • helpottaa allergioita, yskää, astmaa ja päänsärkyä
 • helpottaa niveltulehduksia

Kenellepä ei joku noista kelpaisi? Sitä paitsi laadukkaat maitohappobakteerit ovat melkoisen hintaisia – ei haittaa ollenkaan, jos sellaiset saisi korvattua kotikasvuisella kombuchalla. 😉 Maun pitäisi muistuttaa myyjän mukaan simaa tai omenaviinietikkaa. Juoman happamuus riippuu kuinka kauan sieni on saanut siinä kasvaa. Lyhyemmällä käymisajalla tulee miedompaa juomaa, kun taas pidemmällä käymisajalla tuote happanee kasvavasti. Maistoin sienen purkista vähän teetä ja se oli epämääräisestä ulkonäöstään huolimatta ihan miellyttävän makuista! Mieskin uskaltautui kokeilemaan, ja hyväksyi maun. 😉 Kombuchan pitäisi olla niin tehokasta tavaraa, että sen käyttöön pitäisi totutellakin ihan lusikallisen kokoisilla annoksilla – muuten on luvassa löysä vatsa. 😛

Ensimmäinen koe-eräni on nyt käymässä. Näin yksinkertaisesti sientä varten keitetään litra vahvaa, sokeroitua teetä (kaksi pussia maustamatonta teetä, 1,5 dl sokeria ja haudutus vähintän 15 minuuttia). Juoman annetaan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen sienen lisäämistä. Litran lasipurkki on hommaan sopiva. Sen jälkeen purkki peitetään puhtaalla liinalla tai esimerkiksi kannella, jota ei kiristetä, sijoitetaan pimeään, vedottomaan paikkaan ja annetaan käydä reilun viikon ajan. Viikon jälkeen voi ruveta maistelemaan onko juoma jo omaan makuun sopivan hapanta, vai antaako sen käydä vielä vähän pidempään. Valmis juoma siivilöidään, sieni pestään vedellä ja sitten sen voi käyttää uudestaan tai varastoida jääkaapissa valmiissa teessä.

Lisää tietoa volgansienestä saa esimerkiksi Volgansieni-blogista. 😉

Nyt siis vain odotellaan ja pidetään peukkuja, raportoin sitten miten hommassa kävi. 😉 Löytyykö lukijoista kombuchan kasvattelijoita? 🙂

PS. Jos kiinnostuit kombuchasta, sinua saatat tykätä myös näistä 😉

07kookosjogurtti1
Itse hapatettu kookosjogurtti

31helppokimchi
Korealainen hapankaali, kimchi

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Minuakin on alkanut kiinnostaa hapattaminen, ja kombuchastahan voisi vaikka aloittaa. Kiva kun linkkasit tuohon Volgansieni-blogiin myös!

 2. 2

  sanoo

  Kiitos palautteesta! 🙂 Kombucha vaikuttaa kyllä mukavan simppeliltä (katsotaan nyt vielä kuinka onnistun). Sen "alkupakettia" myydään myös ilmeisesti luontaistuotekaupoissa, jos keneltäkään kaverilta ei löydy.
  Kyseistä blogia ei päivitetä superaktiivisesti, mutta ohjeet ovat päteviä ja kun kirjoituksia selaa taaksepäin, löytää paljon mielenkiintoista tietoa. 🙂

 3. 4

  Marika sanoo

  Onneks olkoon! Kohta sinulla on kauheasti scoby-vauvoja 🙂 Minun suosikkimaut ovat mansikka-kiivi ja inkivääri-appelsiini.

 4. 5

  sanoo

  Itse ostin kesäkuussa volgansieni vauvani mainitsemastasi blogista. Kahdesta vauvasta on tullut nyt viiden vauvan tarha ja juoman nauttiminen kuuluu arkeen. Kirjoittelin asiasta myös blogiini.
  Hapattamista kokeilin viime kesänä, mutta hyvä kun linkkasit ohjeita niin voin aktivoitua siinäkin. 🙂

 5. 6

  sanoo

  Oi, kuullostavatpa ihanilta mauilta! Lisäät kai mausteet vasta kun tee on valmista? Jossain ainakin törmäsin mainitaan että inkivääri antibakteerusena ei tee sienelle hyvää.

 6. 7

  Marika sanoo

  Vasta valmiiseen kombuhaan laitan kaikkia ihmeen marja/hedelmä/maustesekoituksia. Annan seistä tiiviissä pullossa pari päivää huoneenlämmössä niin kombucha maustuu ja siihen muodostuu hiilihappoa. Ilman näitä makulisiä kombucha maistuu aika etikkaiselta. Miehen mielestä mansikka-kiivi kombucha maistuu limpparille 🙂 Olet oikeassa, jos teessä on scoby (eli "sieni") niin siihen ei saa lisätä mitään ylimääräistä. Olen muuten kokeillut syödä scobyjä. Ne sekottuu mukavasti smoothieen tai niistä voi tehdä "karkkeja" jotka maistuvat kanelin kanssa hyvin paljon omenapiirakalle. Scobyssä on myös paljon hyvinä probiootteja.

 7. 8

  sanoo

  Pitääpä käydä katselemassa mitäs olet kirjoitellut. 🙂 Odottelen innolla että ensimmäisestä satsistani tulisi valmista. Viikon se on nyt muhinut, mutta vielä ei ole happamuutta. Toivottavasti sieni on hengissä!

 8. 9

  sanoo

  Kiitos vinkeistä! Pitääpä pitää silmä tarkkana kun pääsen korjaamaan ensimmäistä satoa ja poimia vauvat talteen. 😉 Hörpin ostamani sienen lasipurkista loput liemet ja se oli kyllä miellyttävän simamaista maultaan. Kauanko annat juoman yleensä käydä?

 9. 10

  Marika sanoo

  Pääohje oon että viikon pitää antaa kombuchan fermentoitua, mutta riippuu ihan lmpötilasta ja astian koosta. Minulla on 6 litran hanallinen lasipurkki ja kun talvella oli sisällä 20-21 C niin saattoi kestää kuukausi ennen kuin kombucha oli valmista. Suosittelen kyllä lämpimästi ettei varsinaan kesällä petä kombuchaa kannella vaan mielummin suodatinpussilla tai kaksinkertaisella talouspaperilla. Vaarana on että banaanikärpäset ja muut kärpäset alkavat munimaan purkkiin ja se ei ole mikään kiva juttu… Minä ostin ensimmäisen kombucha starter kitin Ekolosta. Maksoi huimat 5 €.

 10. 11

  sanoo

  Okei. Viikon omani on nyt muhinut litran purkissa paperilla peitettynä. Lämpötilat ovat valitettavasti kämpässämme näin kesällä 30 asteen tienoilla, mutta mitään megatehokkuutta se ei ainakaan tunnu aiheuttaneen. Voi tietty olla että liian korkea lämpötila rupeaa jo haittaamaankin sientä…

 11. 12

  sanoo

  Tähän taitaa sitten jäädä koukkuun… Sienien kasvua on kiva seurata ja jokaisessa purkissa on hieman eri makuista juotavaa. Olen maistellut pillillä pitkin viikkoa ja itsellä se on n. 6-7 pvä kun juoma on mieleeni.
  Ei hätiä, jos sieni kuolee, kysele sitten oman tarhani tilannetta sillä asun Turun vieressä..

 12. 13

  sanoo

  Hyvä tietää! Tällä hetkellä ensimmäinen kokeiluni ei nimittäin näytä kovin lupaavalta… Viikossa ei tullut etikkaiseksi, ja nyt ilmestyi pari homepilkkuakin. :/ Pesin sienen ja laitoin uuteen teehen, muta parasta olisi varmaan vaan heittää se pois… 🙁

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *