Uusi lemmikkini, volgansieni eli kombucha

0807volga

Turussa järjestettiin toissa viikolla Keskiaikamarkkinat ja löysin sieltä aivan vahingossa volgansienen eli kombuchan siemenen. Olen ollut jo pidempään kiinnostunut hapattamisesta, ja olen mm. valmistanut kimchiä (korealainen hapankaali), hapattanut kookosjogurttia ja kokeillut kefiirin kasvattamista kaupan tuotteista. Volgansieni on siis eliö, joka kasvaa mieluiten sokeroidussa teessä. Prosessissa se kuluttaa juoman sokeria ja tuottaa siihen mm. Entsyymejä, vitamiineja ja maitohappoja. Volgansieniteen nauttimisesta pitäisi olla monia, monia hyötyjä.

Mukana tulleessa lapussa mainittiin muun muassa seuraavat:

  • parantaa ruoansulatusta
  • parantaa ihon laatua
  • vahvistaa hiuksia
  • helpottaa stressiä
  • helpottaa allergioita, yskää, astmaa ja päänsärkyä
  • helpottaa niveltulehduksia

Kenellepä ei joku noista kelpaisi? Sitä paitsi laadukkaat maitohappobakteerit ovat melkoisen hintaisia – ei haittaa ollenkaan, jos sellaiset saisi korvattua kotikasvuisella kombuchalla. 😉 Maun pitäisi muistuttaa myyjän mukaan simaa tai omenaviinietikkaa. Juoman happamuus riippuu kuinka kauan sieni on saanut siinä kasvaa. Lyhyemmällä käymisajalla tulee miedompaa juomaa, kun taas pidemmällä käymisajalla tuote happanee kasvavasti. Maistoin sienen purkista vähän teetä ja se oli epämääräisestä ulkonäöstään huolimatta ihan miellyttävän makuista! Mieskin uskaltautui kokeilemaan, ja hyväksyi maun. 😉 Kombuchan pitäisi olla niin tehokasta tavaraa, että sen käyttöön pitäisi totutellakin ihan lusikallisen kokoisilla annoksilla – muuten on luvassa löysä vatsa. 😛

Ensimmäinen koe-eräni on nyt käymässä. Näin yksinkertaisesti sientä varten keitetään litra vahvaa, sokeroitua teetä (kaksi pussia maustamatonta teetä, 1,5 dl sokeria ja haudutus vähintän 15 minuuttia). Juoman annetaan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen sienen lisäämistä. Litran lasipurkki on hommaan sopiva. Sen jälkeen purkki peitetään puhtaalla liinalla tai esimerkiksi kannella, jota ei kiristetä, sijoitetaan pimeään, vedottomaan paikkaan ja annetaan käydä reilun viikon ajan. Viikon jälkeen voi ruveta maistelemaan onko juoma jo omaan makuun sopivan hapanta, vai antaako sen käydä vielä vähän pidempään. Valmis juoma siivilöidään, sieni pestään vedellä ja sitten sen voi käyttää uudestaan tai varastoida jääkaapissa valmiissa teessä.

Lisää tietoa volgansienestä saa esimerkiksi Volgansieni-blogista. 😉

Nyt siis vain odotellaan ja pidetään peukkuja, raportoin sitten miten hommassa kävi. 😉 Löytyykö lukijoista kombuchan kasvattelijoita? 🙂

PS. Jos kiinnostuit kombuchasta, sinua saatat tykätä myös näistä 😉

07kookosjogurtti1
Itse hapatettu kookosjogurtti

31helppokimchi
Korealainen hapankaali, kimchi

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Kommentit (15)
  1. Leikkauksesta toipuminen, osa 1: Antibiootit, probiootit ja lisäravinteet - Kauneus & Terveys -blogit
    27.10.2016, 15:03

    […] Myöhemmin olen ruvennut valmistamaan kotona kombuchaa, eli volgansieniteetä, tsekkaa myös sen terveyshyödyt. […]

  2. Iho kuntoon - Kauneus & Terveys -blogit
    27.10.2016, 14:05

    […] Volgansieni- eli kombuchatee […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *